26

П равителството одобри доклад на министъра на енергетиката, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

В докладa като най-подходящ вариант за рационално използване на наличното оборудване за АЕЦ „Белене“ е обоснован този за възобновяване на действията по търсене на възможности за

изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

Икономист: С АЕЦ „Белене” взимат пари от Запад и ги дават на Изток

Правителството избира инвеститор за АЕЦ „Белене”, ако получи мандат

Tози вариант би позволил на българската държава да възстанови извършените през годините разходи по проекта, както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната. Приетият от Министерския съвет доклад следва да бъде внесен в Народното събрание до 17 май 2018 г.

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Тя отбеляза, че до края на годината ще бъде подготвена нормативно такава процедура, за да се види доколко е реален инвеститорският интерес.

Според нея дори и да се намери частен инвеститор това означава, че ядреният риск за държавата остава.

„Вероятността проектът да бъде реализиран изцяло от частен инвеститор е много малко вероятна“, каза Петкова.

„Разгледали сме и вероятността НЕК да участва. Всичко, което имаме на площадката в Белене дава сериозни предимства, пред който и да е друг проект, категорична е енергийният министър. Разгледан е и вариантът, при който един от реакторите може да бъде изграден на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. От технологична гледна точка, това е напълно възможен вариант, но години ще са необходими за нужната документация и стандартизация“, обясни тя.

Енергийният министър съобщи за още един вариант, който е разгледан от правителството, а именно за изграждане на АЕЦ „Белене” по модела на унгарската „Пакш”. „Предимството на този вариант е, че централата сама ще изплаща кредита без да бъдат ангажирани държавата и други държавни структури. Негатив тук е, че държавата трябва да застане като гарант“, заяви Петкова.

Петкова още веднъж повтори, че няма как една АЕЦ да бъде изградена без да е налице държавно участие и пак каза, че ще се търси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в Министерски съвет:

„Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност.

Всички разговори водени до момента и всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ „Белене” ще имат възможност да участват“.

„Ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение, ако има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение днес да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции. Имаме български реактори, които са българска собственост и сме длъжни да намерим най-доброто решение“, допълни Дончев.

Той подчерта, че няма никакви политически нюанси в това решение. „Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена.

Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран“, категоричен е Дончев.

„Пазарен означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако държавата заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар“, добави още Дончев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@