165

Р уското правителство и Владимир Путин лично носят наказателна и политическа отговорност за убийството на своя най-виден опонент Алексей Навални, гласи резолюция, приета днес от Европейския парламент.

Евродепутатите решително осъждат убийството на Алексей Навални и изразява тпълната си подкрепа на Юлия Навалная в решимостта ѝ да продължи делото, започнато от него.

В резолюцията евродепутатите подчертават, че пълната наказателна и политическа отговорност за смъртта на Навални се носи от руската държава, и в частност от нейния президент Владимир Путин, който следва да бъде подведен под отговорност.

"Кърваво чудовище": Вдовицата на Алексей Навални с емоционална реч в Страсбург

Евродепутатите предупреждават, че убийството на Алексей Навални е още една проява на нарастващите и систематични репресии в Русия и изискват независимо и прозрачно международно разследване на смъртта му, за да се разкрие истината, да се гарантира отчетност и да се осигури правосъдие.

Политическата система на Русия се контролира, се казва в резолюцията, от консолидиран авторитарен режим, който участва в ширеща се корупция, който използва манипулирани избори, за създаде привидно впечатление за демокрация и да концентрира цялата власт в ръцете на Владимир Путин.

Подкрепете демократичната опозиция в Русия, призовават евродепутатите

Подчертавайки, че е погрешно да се счита, че руският народ е тъждествен с „войнствения, авторитарен и клептократичен режим на Кремъл“, евродепутатите изразяват своята солидарност с всички онези в Русия и извън нея, които въпреки умишлено бруталните репресии и тежките лични последици продължават да намират смелостта да казват истината.

Обявиха кога и къде ще бъде погребан Алексей Навални

Алексей Навални въплъщаваше борбата за свобода и демокрация в Русия с мечтата си за „бъдещата красива Русия“, казват евродепутатите, призовавайки ЕС и неговите държави членки да продължат да показват своята неизменна солидарност и активно да подкрепят независимото руско гражданско общество и демократичната опозиция.

Те също така настоятелно призовават държавите членки да увеличат усилията си за намиране на осъществими начини за освобождаване на най-силно засегнатите затворници, особено политическите затворници или тези подложени на изтезания, включително възможността за евентуален обмен на затворници.

Подкрепата за Украйна е най-добрият отговор на Кремъл

От началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през 2022 г. руските органи засилиха репресиите си срещу опозиционните гласове в страната, предупреждават евродепутатите, които искат ЕС, неговите държави членки и партньори със сходни възгледи по света да продължат своята политическа, икономическа, финансова и военната подкрепа за Украйна като най-добрият отговор на потисническите и агресивни практики от страна на режима в Кремъл. Решителната победа на Украйна може да доведе до истински промени в Руската федерация, по-специално деимпериализация, деколонизация и рефедерализация, като всички те са необходими условия за установяване на демокрация в Русия.

Мерките, които биха ударили сериозно руската икономика

Европарламентът призовава Европейската комисия, и по-специално Европейската служба за външна дейност, да разработи активна, дългосрочна стратегическа политика спрямо Русия, която ефективно да отговаря на настоящото реално състояние на отношенията между ЕС и Русия, на положението с правата на човека в Русия и на необходимостта от подкрепа на руското гражданско общество и представители на опозицията в изгнание.

Резолюцията беше приета с 506 гласа „за“, 9 „против“ и 32 „ въздържал се“.

ЕС трябва да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за победата на Киев срещу Русия, заявиха евродепутатите в друга резолюция, приета в четвъртък.

В текста, приет с 451 гласа „за“, 46 „против“ и 49 „въздържал се“, членовете на ЕП правят преглед на двете години от пълномащабното нашествие на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Подчертавайки как войната е променила из основи геополитическото положение в Европа и извън нея, те посочват, че основната цел е Украйна да спечели войната, като предупреждава за сериозни последици, ако това не се случи. Евродепутатите отбелязват, че други авторитарни режими наблюдават как се развива войната и преценяват възможностите, с които разполагат, за да упражняват агресивни външни политики.

За да спечели Киев, не трябва да има „самоналожено ограничение на военната помощ за Украйна“, като Парламентът потвърждава необходимостта да предостави на страната всичко необходимо, за да си възвърне пълния контрол върху международно признатата ѝ територия.

Снабдяване на Украйна с боеприпаси, ракети и системи за противовъздушна отбрана

Евродепутатите изтъкват, че все още има огромни различия във военната подкрепа, предоставяна от държавите членки на ЕС на Украйна, и призовават за извършване на необходимите инвестиции в европейската отбранителна промишлена база. Това е от първостепенно значение, за да се отговори на нуждите на Украйна и да се възстановят изчерпаните запаси в ЕС. Евродепутатите изброяват усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, ракети с далечен обсег на действие като например TAURUS, Storm Shadow/SCALP, различни видове артилерия и боеприпаси (155 mm по-специално) и дронове и оръжия за противодействие, като особено важни за Украйна.

Юшченко: Трябва да победим най-върлия враг на Европа и света - Путин и путинизма

Всички държави членки на ЕС и съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна във военно отношение с не по-малко от 0,25 % от техния БВП годишно, казват евродепутатите. Те също призовават страните от ЕС незабавно да започнат диалог с дружествата в областта на отбраната, за да се гарантира увеличаване на производството и доставките на боеприпаси, снаряди и ракети за Украйна, които трябва да бъдат приоритизирани пред поръчките от други трети държави. Освен това те призовават Камарата на представителите на САЩ да приеме своя пакет за военна помощ за Украйна без по-нататъшно забавяне.

Руските активи трябва да бъдат конфискувани

В резолюцията се подчертава спешната необходимост от стабилен правен режим, позволяващ конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС, и използването им за реконструкцията на Украйна и за обезщетение на жертвите на войната. Русия трябва да бъде задължена да изплаща наложените ѝ репарации, за да гарантира, че тя ще допринесе значително за реконструкцията на Украйна.

Кличко: Украйна се нуждае от боеприпаси, а не от войски на НАТО

Евродепутатите също така призовават ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус. Това включва забрана на руския внос на уран и металургия в ЕС, прекратяване на сътрудничество с руския ядрен сектор и налагане на пълно ембарго върху вноса от ЕС на руски селскостопански и рибни продукти, както и на изкопаеми горива и втечнен природен газ, транспортирани по море по тръбопроводи.

Парламентът също така осъжда всички онези държави, дружества, сдружения и физически лица, които помагат на Москва да заобиколи ограничителните мерки на ЕС, като заявява, че тези разрушителни практики следва да бъдат криминализирани на равнище ЕС.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 165
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

165 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 33 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия