30

Щ е направя всичко, за да сбъдна мечтата на Алексей Навални за Русия на бъдещето. Това заяви неговата съпруга Юлия пред евродепутатите в Страсбург.

Навална бе посрещната в залата на крака, а речта ѝ многократно бе прекъсвана от аплодисменти.

Обявиха кога и къде ще бъде погребан Алексей Навални

Тя призова ЕС да работи с десетките милиони руснаци, които са срещу войната в Украйна и руския президент Владимир Путин. 

"Ако искате да победите Путин, трябва да бъдете изобретателни, да не бъдете скучни. Путин няма да се засегне от резолюции и санкции", настоя Навална.

По нейните думи са необходими не дипломатически ноти, а разследвания за парите на мафията.

"В негово лице нямате работа с политик, а с "кърваво чудовище", с ръководител на организирана престъпна група от отровители и убийци, и пазители на мафиотските пари", обобщи Навална.

Арестуваха адвоката на Навални в Москва

"Путин е способен на всичко и с него не може да се преговаря. Според мнозина Путин е непобедим, но той трябва да отговаря за това, което направи с моята страна и мирните ѝ съседи, както и за всичко, което стори на Алексей", добави тя.

"Още не съм сигурна дали погребението на Алексей ще бъде мирно или полицията ще задържи онези, дошли да се сбогуват с моя съпруг. След смъртта му се изгавриха с тялото му и с майка му. Путин уби моя съпруг, по негова заповед Алексей беше измъчван три години", посочи Навална.

Проблем с поклонението пред Алексей Навални

"Светът помага на Украйна вече две години, но изтощението, кръвопролитията и разочарованията са големи, а Путин е още тук. Мерките срещу него досега не помагат. Всички свикнаха с войната. Хората мислят, че накрая ще трябва да се стигне до споразумение с Путин", посочи Навална и изрази вяра, че надеждите на Алексей Навални за демократична Русия ще се сбъднат.

Обявиха кога и къде ще бъде погребан Алексей Навални

По-рано станаха ясни датата и мястото на погребението на Навални. То ще бъде на 1 март в Москва, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

Вижте цялата реч на Юлия Навална пред евродепутатите в Страсбург:

„Уважаема г-жо Председател, Уважаеми дами и господа,

Благодаря ви за възможността да говоря тук днес.

След като Владимир Путин за първи път се опита да убие Алексей, живяхме в Южна Германия в продължение на няколко месеца. Той се възстановяваше от отравянето - буквално се учеше отново да ходи и да пише. Ходехме много пеша, понякога и на кратки екскурзии. При едно от тези пътувания посетихме семейно в Страсбург. И за мен, и за Алексей това е един от любимите градове, били сме тук няколко пъти заедно.

Сега съпругът ми е мъртъв. И аз отново съм в Страсбург, само, че вече не се разхождам из града със семейството си. Заставам на тази висока трибуна и се обръщам към вас, а във ваше лице - към цяла Европа.

Мислех си, че през 12-те дни, които изминаха от смъртта на Алексей, ще имам много време да се подготвя за това изявление. Но първо прекарахме една седмица в опити да получим тялото му и да организираме погребение. След това избирах гробище и ковчег. Погребението трябва да се състои утре и все още не съм сигурна дали ще бъде мирно, или полицията ще задържи тези, които са дошли да се сбогуват с мъжа ми.

Въпреки това, сега стоя тук, защото вашите избиратели имат важен въпрос. Те го задават на вас, а вие го задавате на мен - "Как мога да помогна в борбата ви?"

Миналата събота се навършиха две години откакто Владимир Путин започна пълномащабна война срещу Украйна. Коварна и подла война. Целият свят се втурна да помага. Но изминаха две години, много умора, кръв и разочарование, а Путин все още е там. Използвани са всички средства – оръжия и пари, но нищо не помага.

Случи се най-лошото - всички свикнаха с войната. Тук-там започнаха да казват: "Е, все пак ще трябва да преговаряме с него”. И тогава Путин уби съпруга ми. По негова заповед Алексей беше измъчван в продължение на три дълги години. Беше държан гладен, малко по-малко беше откъснат от външния свят, лишен от посещения, обаждания, дори писма. А после го убиха. Издевателствали са над тялото и душата му.

От една страна виждам колко шокирани са били всички. Публичното убийство отново накара всички да си спомнят, че Путин е способен на всичко и с него не можеш да преговаряш. Но от друга страна, виждам голямо объркване. Много хора смятат, че руският президент изобщо не може да бъде победен. В отчаянието си сега ме питат: Как мога да ви помогна? И аз си мисля как би отговорил Алексей на този въпрос? За целта трябва да ви разкажа малко за това какъв беше той.

Алексей беше изобретател. Винаги измисляше нови подходи във всичко, но преди всичко в политиката.

Евроизборите са в началото на юни. Много от вас ще водят предизборна кампания - ще се срещат с избиратели, ще дават интервюта, ще снимат в реклами. Сега си представете, че всичко това е невъзможно. Нито един телевизионен канал не излъчва интервюта. Рекламата не може да бъде пусната, без значение предлаганата сума. Всички избиратели, които са дошли на срещата, са арестувани заедно с кандидата. Е, добре дошли в Русия на Путин. Но въпреки това Алексей Навални успя да се превърне в най-известния политик в нея. Заразявайки милиони хора с идеите си.

Как? Той винаги е експериментирал. Не ви е позволено да се показвате по телевизията? Научете се как да правят видеоклипове в YouTube. Не ви е позволено да отидете до урните?Измислете тактическа стратегия за гласуване, която ще отнеме местата на управляващата партия. Той беше обратното на всичко скучно.

Това дава отговор на въпроса. Ако наистина искате да победите Путин - и вие трябва да станете новатори. Трябва да престанете да бъдете скучни. Не можете да навредите на Путин с поредната рестрикция или поредния пакет от санкции, които не се различават от предишните. Не можете да го победите, като мислите за него като за човек с принципи и морал. Той не е такъв и Алексей отдавна го е разбра.

Не си имаш работа с политик, а с кървав мафиот. Путин е лидер на организирана престъпна група. Тя включва главорези и убийци, но всички те са пионки.  Главните са хората, близки до Путин, неговите приятели, сътрудници, пазителите на мафиотската група.

Вие, и всички ние, трябва да се борим с мафията на Владимир Путин. Политическото нововъведение е да се използват методите, използвани за борба с организираната престъпност, а не политическата конкуренция. Не дипломатически ноти, а разследвания на заплетени финансови схеми. Не изразяване на загриженост, а издирване на сътрудници на мафията във вашите страни, дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари.

В тази борба имате надеждни съюзници - десетки милиони руснаци, които са против Путин, против войната, против злото, което той носи. Не трябва да ги преследвате - напротив, трябва да работите заедно с тях, заедно с нас.

Владимир Путин трябва да отговаря за това, което направи с моята страна, за това, което направи на една съседна, мирна Украйна. Той трябва да отговоря за това, което направи на Алексей.

Съпругът ми няма да види каква ще бъде красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. Аз ще направя всичко възможно, за да реализирам неговата мечта - злото да отстъпи и бъдещето да дойде". 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 1 час

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 14 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 15 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 16 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 17 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 18 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 18 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер