27

Е динствената надежда за Америка е Тръмп да се откаже от предизборната надпревара, пише Джон Болтън в статия в британския в. "Дейли Телеграф" във връзка с юридическите неволи на бившия американски президент Доналд Тръмп. Ако Тръмп спечели президентски мандат, докато все още има проблеми с правосъдието, САЩ ще навлязат в конституционна криза, предупреждава бившият съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Стремежът на Доналд Тръмп към президентската номинация на Републиканската партия за президентските избори догодина ще навреди както на партията, така и на Америка, особено ако той успее, изтъква Болтън. Според неутралните наблюдатели растящият брой на съдебните дела срещу Тръмп – както наказателни, така и граждански, ще станат причина бившият президент да направи "пауза" в надпреварата въпреки лидерската позиция, която заема в обществените проучвания за номинацията на републиканците. Това е и причината всеки, който не се казва Тръмп, да признава колко огромни са рисковете, ако той стане първият осъден за наказателно правонарушение кандидат-президент или още по-лошо – избран президент.

"Това е лов на вещици": Повдигнаха нови обвинения на Тръмп

За Тръмп обаче оставането в надпреварата увеличава шансовете му да стане кандидат-президент и да си гарантира финансиране, с което да покрие своите растящи съдебни разходи. Ако той спечели изборите догодина, което е напълно възможно, той ще може да сложи край на висящите федерални разследвания и обвинения (но не и на наказателни производства на щатско ниво в Ню Йорк и Джорджия) или да помилва сам себе си, ако вече е осъден.

Нарастващата дисхармония между националния интерес и политическия и икономически интерес на Тръмп не е нещо ново. За съжаление обаче, няма съмнение, че той ще продължи да поставя личното си добруване над това на страната. Америка се оказа в непознати води, смята Джон Болтън.

За всеки нормален човек бремето да се защитаваш срещу обвинения в наказателен процес, както и по граждански дела, би било повече от достатъчно да преориентира приоритетите си и да се дистанцира от политиката. Времето, необходимо за подготовка по различните дела, и магнитудът на съдебните проблеми, с които Тръмп се сблъсква, би трябвало да го стимулират да остави другите неща настрана и да се концентрира върху сериозния риск от това да бъде осъден по наказателно производство или да плати сериозни суми за вреди по гражданските процеси.

За Тръмп обаче нещата не стоят по този начин. Ироничното е, че той изглежда си мисли, че най-добрата стратегия е да използва политиката като правна защита. Можем да предположим, че  във всеки удобен случай адвокатите му ще правят опити досъдебните и съдебните производства да бъдат отлагани отново и отново, така че да мине денят на изборите.     

Освен това, като вземем предвид тази стратегия и вече изключително високите съдебни разходи на Тръмп откакто напусна Белия дом, оценявани грубо на 56 милиона американски долара, той може и да се нуждае от кандидат-президентската кампания, за да финансира правната си защита, разсъждава Болтън.

Ако стратегията на Тръмп с отлаганията сработи, след встъпването си в длъжност той може да освободи федералния специален прокурор и да нареди прекратяването на производствата, което е сред правомощията на изпълнителната власт. Двете производства на щатско ниво са друг въпрос и те ще останат висящи срещу Тръмп, въпреки че той най-вероятно ще каже, че трябва да бъдат спрени, докато е президент. Ако щатските производства обаче продължат и Тръмп бъде признат за виновен по едно от тях или по двете, би било в стила на Тръмп, в качеството си на президент, да откаже да приеме осъдителните присъди, като се надява, че отново ще се измъкне. САЩ ще се сблъскат с безпрецедентна конституционна криза, прогнозира бившият съветник по въпросите на националната сигурност.

Пепеляшка в Белия дом: Въпросите, които повдигна визитата на Мелони в САЩ

Цялостният ефект от тези ненормални сътресения върху увереността на Америка в принципността на съдебната й система и върху управлението не може да бъде предсказан с точност. Жизненоважният въпрос е колко голямо разделение и каква степен на отслабване ще провокират последиците, а също така и колко дълготрайни ще бъдат те.

В международен план противниците на Америка бързо и в пълна степен ще се възползват от уязвимостта на Тръмп и от склонността му да смесва националните интереси с личните си интереси. За Тръмп да възпрепятстваш правосъдието, изглежда е начин на живот, като всичко се гледа през призмата: "Това каква полза носи на Доналд Тръмп?".

Тръмп вече дава ясно да се разбере, че управленската му програма се състои в това да отмъсти на политическите си противници. Неотдавна той каза, неоснователно, да не кажем почти кощунствено, че "ме обвиняват заради вас". А по-рано беше казал: "Аз съм вашето правосъдие. За тези, които бяха онеправдани и предадени – аз съм вашето възмездие". Като вземем предвид, че без всякакво съмнение Тръмп се възприема като най-"онеправдания" и най-"предадения" от всички хора, намеренията му не биха могли да бъдат по-ясни и по-опасни, отбелязва Болтън.

Социологическите проучвания показват, че американците не искат повторение на надпреварата между (сегашния президент на САЩ Джо) Байдън и Тръмп през 2020 г. – повечето искат Тръмп да се оттегли. Ако някой, който притежава рядката дарба да убеждава, успее да вразуми Тръмп и да го убеди да се оттегли, има много предлози, с които да бъде маскирана истинската причина. Може би това ще са "здравословни" причини или аргументът, че никой не бива да е президент, след като е на възраст над 80 години – като по този начин бъде отправена косвена критика и към Байдън. Освен това Байдън може да реши да се оттегли от предизборната борба, което би охладило страстите на поддръжниците на Тръмп, които искат реванш за изборите през 2020 г., за които си мислят, че са били откраднати.

Единственото истинско решение е един или повече от наказателните процеси да започнат преди ноември догодина, което още е възможно. Ако Тръмп бъде признат за виновен за едно или повече престъпления, това може и да се окаже достатъчно за пробуждането на достатъчно много негови поддръжници, които да го изоставят, като по този начин дерайлират кампанията му, преди той да е дерайлирал страната, заключава Джон Болтън.

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 49 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 7 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС