5

И маше ли повод италианската премиерка Джорджа Мелони да се почувства като Пепеляшка по време на визитата си във Вашингтон? Това се питат италиански медии.

Въпросът бе породен от няколко неща.

Източник: БГНЕС

Първо президентът на САЩ Джо Байдън изчака да минат девет месеца от идването на Мелони на власт,

за да я покани на официална визита в Белия дом. Срещата между двамата се състоя на 27 юли. В началото й Мелони и Байдън направиха изявления за медиите. Но след срещата обща пресконференция нямаше. Това породи недоволството на американски журналисти, а за италиански медии това беше още един аргумент в полза на хипотезата, че Мелони е била третирана като Пепеляшка в Белия дом.

През деветте месеца, през които бе на власт, Мелони се видя с много лидери.

В кулоарите на редица форуми тя имаше срещи с френския президент, с украинския лидер, с лидери от ЕС, от Г-7, от Съвета на Европа. Мелони имаше срещи и с редица африкански лидери, някои от които със спорни репутации. Тя беше три пъти за месец в Тунис за среща с президента Каис Сайед, набеждаван в авторитарност, имаше среща през април с премиера на Етиопия Абий Ахмед, за когото се говори не заслужавал Нобеловата си награда за мир заради конфликта в етиопския щат Тигре, а през пролетта проведе в Рим и среща със силния човек на либийския изток Халифа Хафтар, за когото се твърди, че е подкрепян от "Вагнер".

Източник: БГНЕС

Едва след всички тези срещи тя се видя официално с Байдън в Белия дом.

Но не може да се каже, че поканата да посети Вашингтон е закъсняла, защото преди това двамата имаха възможност да разговарят на срещите на върха на Г-20 в Индонезия и на Г-7 в Япония, а неотдавна и на срещата на върха на НАТО в Литва. Не бива да се забравя и, че официалната среща на Мелони с френския президент Еманюел Макрон също се проведе доста след идването на Мелони на власт  - осем месеца след това.

След срещата с Байдън Мелони даде пресконференция в италианското посолство във Вашингтон.

Там тя обрисува разговора си с Байдън в Овалния кабинет на Белия дом като "една дълга среща, една среща, по време на която потвърдихме нашия солиден съюз, стратегическо партньорство и дълбокото приятелство, което обединява САЩ и Италия".

"Очевидно е, че аз съм в синхрон с Републиканската партия, но това не ми пречи да имам отлични отношения с президента на САЩ", заяви също така италианският премиер на същата пресконференция в отговор на въпрос дали подкрепя кандидатурата на републиканеца Доналд Тръмп за президент на САЩ. От нейния отговор между впрочем така и не стана ясно дали тя подкрепя или не Тръмп, отбелязва Ройтерс.

"С Байдън обсъдихме предстоящото италианско председателство на Г-7. От страна на САЩ има големи очаквания и голяма подкрепа за нас. Възстановяването на Украйна и връзките с Африка ще бъдат в центъра на италианското председателство на Г-7", поясни още италианският премиер след срещата с Байдън.

Тя каза, че друга засегната тема е била Африка.

Източник: БГНЕС

"На Африка в миналото Европа и Западът не придадоха достатъчно значение. Африка не е един беден континент, а един богат континент", каза в тази връзка Мелони. А после допълни, че е срещнала разбиране и желание за сътрудничество от страна на Байдън по италианския "План Матей" за Африка, който тя рекламира по време на всяка своя среща с чужд лидер. "Диалогът между Европа и САЩ е фундаментален, за да изградим заедно нови отношения и обща стратегия", заяви Мелони, визирайки Африка и превенцията на миграцията оттам към Европа. Тя добави, че Байдън знае, че тя се е ангажирала с въпроса за Африка, за ролята, която може да се играе в африканските страни, за това, че сега се изграждат нови отношения с тях и че те трябва да се базират на един нов подход между равни, който ще допринесе и за борбата с незаконната имиграция от Африка към Европа, в частност към Италия, отбелязва АНСА.  

Друга голяма тема на дискусии беше Китай.

"Относно Китай аз и Байдън говорихме как е необходимо да се гарантира нашата икономическа сигурност и в същото време да се осигури диалог с Пекин. Имам намерение да отида в Китай, бяха поканена там няколко пъти, това ще бъде една от следващите ми мисии, но все още не е установена дата за нея, защото трябва да се занимавам и с вътрешната политика", каза Мелони на пресконференцията след срещата с Байдън.

"Италия и САЩ имат общ интерес да насърчават една глобалната търговия, която да е не само свободна, но и по правилата", заяви Мелони и упрекна Пекин в неспазване на стандартите на трудовия пазар и незачитане на околната среда и безопасността. "Една свободна търговия без правила вече показа своите предели и трябва да намерим справедливия баланс между отваряне и защита на нашите икономики и на нашите стратегически интереси", допълни тя.  

А на онези, които се опасяваха, че Вашингтон ще инструктира Рим какво да прави по отношение на Пекин,

Мелони отвърна, че "подходът на САЩ е да не диктува каква политика Италия да възприема спрямо Китай".
 
Всички тези теми като че ли останаха малко в сянка заради темата за липсващата съвместна пресконференция с Байдън след края на срещата в Овалния кабинет. "Съвместна пресконференция с президента на САЩ не бих отказала", заяви Мелони в отговор на някои спекулациите, че тя е била тази, която е отказала да има обща пресконференция с президента на САЩ след разговора им в Белия дом. "Изчетох любопитни неща за обща пресконференция, която аз съм отказала. Казвам го, за да избегна полемики, които не съществуват. Пресконференция не беше предвидена. Не беше предложена такава", подчерта Мелони. Запитана дали това я кара пък да се чувства като Пепеляшка, Мелони подчерта, че не се чувства така и че си дава сметка за своята роля и за страната, която представлява.

Основно американски журналисти се оплакаха, че няма обща пресконференция на Мелони с Байдън.

Но това се случва често в САЩ и в Италия, отбелязва АНСА. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер бе запитана също по този въпрос и тя заяви, че предвид това, че Мелони е трябвало да даде самостоятелна пресконференция в посолството на Италия във Вашингтон, то е било сметнато, че не е  нужна и обща пресконференция с Байдън, но допълни, че самата тя не е участвала в организирането на срещата на двамата лидери. С тази задача се е бил заел Съветът за национална сигурност към Белия дом, ръководен от Джейк Съливан.

В интерес на истината в последно време и Мелони, и Байдън имаха проблеми с пресконференциите.

След срещата на върха на НАТО във Вилнюс Мелони даде пресконференция, но в даден момент бе засечено как тя пита сътрудниците си колко още остава. Тогава Мелони обясни на журналистите, че не техните въпроси са й досадили, а я болят краката от неудобните обувки, които носела за срещата на върха, съобщи италианската телевизия "Ла Сетте".

Източник: БГНЕС

Що се касае до Байдън

"Фокс нюз" пък засече негови малки гафове по време на общо изявление с украинския президент Володимир Зеленски във Вилнюс. Сред гафовете беше объркване на Русия с Украйна, наричане на Зеленски не Володимир, а Владимир, каквото е името на руския президент Путин. Но това са само дребни грешки в сравнение с някои от предходните гафове на Байдън, например когато той обърка Украйна с Ирак, като заяви, че Путин определено губи войната в Ирак. Неотдавна Байдън пожела и "Бог да пази кралицата", въпреки че британската кралица Елизабет Втора беше починала преди няколко месеца. Миналата година Байдън пък очакваше по време на изявление да се появи починала депутатка, за която той говореше. А преди месец той информира погрешка журналистите, че ще има голяма пресконференция същия ден, но такова събитие нямаше, припомня "Експрес". По-рано през настоящия месеца Байдън си тръгна насред пресконференция, посветена на изкуствения интелект, точно след като журналист го попита за хакерски атаки от страна на Китай срещу американски представители.
 
Сега пресконференция на Байдън и Мелони може и да нямаше, но след срещата им Белият дом публикува изявление.

"Президентът Джо Байдън и премиреката Джорджа Мелони потвърдиха силния и стратегически съюз и дълбокото приятелство между САЩ и Италия. Връзките между Италия и САЩ се коренят дълбоко в историята, в културния афинитет и в икономическото сътрудничество", се казваше в документа. "САЩ и Италия повтарят жизнено важното значение на запазването на мира и на стабилността в Тайванския проток. САЩ и Италия се ангажират да засилят двустранните и многостранните консултации относно възможностите и предизвикателствата, произтичащи от Китай", се допълваше в текста. Освен това "САЩ и Италия споделят намерението си за засилване на отношенията с Африка въз основата на едно партньорство между равни и отчитат важността да мобилизират частния сектор, партньорите от ООН, многостранните банки за развитие и международните финансови институции в подкрепа на тези усилия", се посочваше още в текста. "Климатичните промени представляват една екзистенциална заплаха. Двамата лидери се ангажират да предприемат решителни действия за спазване на целта за ограничаване на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий. Освен това САЩ и Италия се ангажират да засилят тяхното икономическо партньорство, увеличавайки сътрудничеството и  инвестициите", се говореше още в документа.  

А преди началото на същинските разговори между Байдън и Мелони атмосферата между тях беше сърдечна.

"В изпитанията и трудните времена знаем кои са нашите приятели и вярвам, че нашите страни показаха, че могат да разчитат една на друга", заяви Мелони на Байдън. "Нашите отношения са исторически силни и си остават солидни независимо от политическия цвят", допълни тя. 

Мелони поясни още, че иска да говори с Байдън за търговия и за икономически отношения в момент, в който големите планове на Байдън за реиндустриализация и инвестиции притесняват европейците.   

Байдън пък подчерта, че с Мелони са станали приятели. Което означава, че той е променил мнението си за нея. Миналата есен той се притесни от идването на власт на една партия в Италия, която мнозина определят като приемник на фашистките сили. На 29 септември, броени дни след победата на "Италиански братя" на Мелони на изборите в Италия, по време на донорска среща на Демократическата партия Байдън заговори за голяма борба, която водят привържениците на демокрацията и поддръжниците на авторитаризма по света, в това число и в САЩ. Тогава той спомена за  италианските избори. "Виждате ли какво се случи в Италия на тези избори. Виждате какво се случва по целия свят", заяви тогава той. 

Сега по време на срещата с Мелони Байдън се въздържа да говори за политическата й ориентация,

а се опита по-скоро да я предразположи, както той обича да го прави, чрез чувство за хумор, отбеляза Франс прес. Байдън изтъкна например, че съпругата му Джил има италиански корени, както много американци. "Ожених се за внучката на някой си Доминик Джакопа и искам да знаете това", заяви той на Мелони. Предците на Джил Байдън по бащина линия са от сициланското село Джесо. При емигрирането си в САЩ те са променили името Джакопа на Джейкъб. 

Президентът на САЩ посрещна топло Мелони в Белия дом, като й благодари за много силната подкрепа за Украйна, отбелязва още Франс прес. Байдън изтъкна много важната роля, която играе Италия като военен съюзник в НАТО и преди всичко подкрепата, която оказва на Украйна пред руската инвазия. "Италия и САЩ застават силно до Украйна и аз Ви благодаря за вашата много силна подкрепа в защитата на Украйна срещу руските жестокости", заяви Байдън.  

Байдън има защо да хвали Италия за подкрепата за Украйна.

Страната освен, че доставя оръжия на Киев, е приела и 170 000 украински бежанци. А ден преди срещата на Мелони с президента на САЩ Сенатът на италианския парламент гласува в подкрепа на признаване на Гладомора в Украйна за геноцид. Резолюция в тази насока бе приета с 130 гласа "за", нито един "против" и четири "въздържали се". Сходен текст бе одобрен през февруари и в Комисията по външни дела на Камарата на депутатите. В отговор на което украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на италиански в пост в Туитър, посочва Франс прес.  

Във Вашингтон Мелони имаше и други срещи -  в Сената и Камарата на представителите.

По-конкретно Мелони се видя с лидера на мнозинството в Камарата – Кевин Маккарти, с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и с лидера на малцинството в Сената  Мич Макконъл. Мелони имаше  и среща в резиденцията на италианския посланик във Вашингтон с Хенри Кисинджър. По време на всички тези срещи Мелони засвидетелства вниманието на Италия към Глобалния Юг и Африка, което ще бъде и лайтмотив на италианското председателство на Г-7 догодина. Хранителната сигурност също беше сред водещите теми, дискутирани от Мелони с американските представители.  

След срещите на италианския премиер с конгресмените председателят на камарата на представителите Кевин Маккарти припомни, че

той самият има италиански корени и сподели, че Мелони е  била един от лидерите, които го е впечатлил най-много. "Тя е лидер, който гледа напред", допълни той. Пред конгресмените Мелони е казала, че е горда с приноса на италианците към американската история. Казала е още, че за нея е чест да бъде в сърцето на демокрацията. Подчертала е, че връзките между двете страни са станали още по-тесни след руската агресия в Украйна. Изтъкнала е единството на Запада в защита на един свят, основаващ се на правилата, защото в противен случай ще настъпи хаос, насред който онзи, който е по-силен във военен план, ще нахлуе у съседа си. "Не това е светът, в който ние бихме искали да живеем. Искаме да живеем в един свят, в който се зачитат свободата и суверенитета", е казала Мелони, посочва АНСА.  

И докато по въпроса за Украйна има пълен синхрон в позициите между Вашингтон и Рим, по-сложни са отношенията във връзка с Пекин.

Източник: БГНЕС

Въпросът е деликатен. В този момент Италия преценява дали да излезе от китайската инициатива "Един пояс, един път". Но всяка стъпка си има своята цена, отбелязва АНСА. Правителството на Мелони използва цялото време, което има на разположение, за да смекчи колкото се може повече последиците от излизането от инициативата. А междувременно Мелони търси подкрепата на САЩ преди всичко за париране на евентуални китайски наказателни мерки срещу Рим. През май Мелони заяви, че човек може да има добри отношения с Пекин и без да е част от инициативата "Един пояс, един път", но дали и Пекин мисли същото? 

Италия се присъедини към спорната китайска инициатива през 2019 г. по времето на правителството на Джузепе Конте, в което влизаха антисистемните и левоцентристите.  Рим смята, че не е извлякъл големи ползи от това присъединяване, но не иска да разгневи и да предизвика икономически репресии от страна на Пекин. САЩ насърчават европейците да се дистанцират от Китай. Но самите САЩ също са предпазливи и неотдавна редица американски представители посетиха Китай, сред които беше и Хенри Кисинджър.  

Инициативата "Един пояс един път" стартира през 2013 г. и целта й беше първоначално да свърже Източна Азия и Европа чрез физическа инфраструктура.

Проектът постепенно се разшири и до Африка, Океания и Латинска Америка, а противниците на Пекин започнаха да съзират в него затвърждаване на китайското влияние по света.

Г-7, която Италия ще председателства догодина, официално стартира миналата година "Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции", което се възприема като алтернатива на китайската инициатива. 

Източник: БГНЕС

Украйна, Африка, Китай, двустранните отношения  - всички тези теми бяха засегнати по време на срещите на Мелони с американските представители,

но една тема остана непокътната и тя беше за правата на ЛГБТ общността. След срещите в САЩ Мелони заяви, че никой не я питал нищо по този въпрос в момент, в който темата е особено актуална в Италия, където правителството предприе стъпки срещу регистрирането на децата на еднополовите родители и срещу сурогатното майчинство. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 9 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 16 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 17 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“