4

Ф едералните прокурори на САЩ са се сдобили с аудиозапис от среща през лятото на 2021 г., в която предходният президент Доналд Тръмп признава, че е държал секретен документ на Пентагона за потенциална атака срещу Иран, казват много източници пред CNN, подкопавайки аргумента му, че е разсекретил всичко.

Записът показва, че Тръмп е разбрал, че е запазил секретни материали, след като е напуснал Белия дом, според множество източници, запознати с разследването. На записа коментарите на Тръмп предполагат, че той би искал да сподели информацията, но е наясно с ограниченията на способността му след президентството да разсекретява записи, казват двама от източниците.

CNN не е прослушал записа, но множество източници го описват. Един от източниците казва, че съответната част от документа за Иран е дълга около две минути, а друг източник казва, че дискусията е малка част от много по-дълга среща.

Имението на Тръмп, за което никой не знае

Специалният прокурор Джак Смит, който ръководи разследването на Министерството на правосъдието срещу Тръмп, се съсредоточава върху срещата като част от наказателното разследване на боравенето на Тръмп с тайни за националната сигурност. Източници описват записа като „важно“ доказателство във възможно дело срещу Тръмп, който многократно е заявявал, че може да запази президентските записи и „автоматично“ да разсекрети документи.

Прокурорите са разпитали свидетели за записа и документа пред голямо федерално жури. Епизодът предизвикал достатъчно интерес за разследващите, за да разпитат за инцидента генерал Марк Мили, един от най-високопоставените служители на националната сигурност от управлението на Тръмп.

Срещата през юли 2021 г. се провела в голф клуба на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси, с двама души, работещи върху автобиографията на бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус, както и сътрудници, наети от Тръмп, включително специалиста по комуникации Марго Мартин. Според източниците присъстващите не са имали разрешения за сигурност, които да им позволят достъп до класифицирана информация. По думите им Медоус не присъствал на срещата.

Бившата журналистка, която осъди Тръмп, иска ново обезщетение за клевета

Автобиографията на Медоус включвала разказ за това, което изглежда било същата среща, по време на която Тръмп „си спомня доклад от четири страници, напечатан лично от (бившия председател на началник-щаба на Тръмп) Марк Мили. Той съдържал собствения план на генерала да атакува Иран, разполагайки огромен брой войски, нещо, което той призова президента Тръмп да направи повече от веднъж по време на неговото президентство.

Документът, на който се позовава Тръмп, не е бил изготвен от Мили, казват източниците пред CNN.

Следователите разпитали Мили за епизода през последните месеци, който го направил един от най-високопоставените служители в националната сигурност от администрацията на Тръмп, които се срещнали с екипа на специалния прокурор. Говорителят на Мили Дейв Бътлър отказва коментар пред CNN.

Разкритието, че бившият президент и главнокомандващ е бил заловен на запис да обсъжда секретен документ, може да повиши правната му експозиция, докато той продължава третата си кандидатура за Белия дом. Тръмп отрече каквото и да е нарушение.

Заплаха за Тръмп? Републиканецът Рон Десантис се включва в надпреварата за президент на САЩ

Говорител на кампанията на Тръмп казва, че „изтичането на информация“ има за цел да „нагнети напрежението“ около Тръмп.

„Продължаващата намеса на Министерството на правосъдието в президентските избори е срамна и това безполезно разследване трябва да спре пилеенето на парите на американския данъкоплатец за политически цели на демократите“, добави говорителят.

Когато CNN попитал Тръмп дали този месец дали е показал на някого секретни документи, които е пазил след президентството, той отговорил: „Наистина не. Щях да имам право. Между другото, те бяха разсекретени след това."

Адвокатите на Медоус и Мартин отказват коментар.

Разследването на Смит показва признаци на приближаване към своя край, въпреки че все още не е довело до никакви наказателни обвинения. Говорител на службата на специалния прокурор отказва да коментира тази история.

Тръмп внесе обжалване срещу присъдата си за сексуално насилие

Тръмп е възмутен от историята на New Yorker за Мили и Иран

Записът, който сега е в ръцете на прокурорите, показва, че те не само разглеждат действията на Тръмп по отношение на секретни документи, открити в имението му в Мар-а-Лаго във Флорида, но и какво се е случило в Бедминстър година по-рано.

Срещата, на която Тръмп обсъдил документа за Иран с други хора, се случила малко след като The New Yorker публикува история на Сюзън Гласър, в която се описва как в последните дни от президентството на Тръмп Мили инструктирал началниците в щаба да гарантират, че Тръмп не издава незаконни заповеди и че ще бъде информиран, ако се случи нещо. Историята вбесила Тръмп.

Гласър съобщава, че в месеците след изборите Мили многократно се е аргументирал срещу нанасянето на удари по Иран и е бил загрижен, че Тръмп „може да предизвика мащабен конфликт, който не е оправдан“. Мили и други са убедили Тръмп да предприеме такова драстично действие, според историята на New Yorker.

Тръмп: Ако кажете, че Путин е военнопрестъпник, по-трудно ще спрете войната

На записа и в отговор на историята Тръмп повдигнал документа, който според него идва от Мили. Според източниците Тръмп казал на тези в стаята, че ако може да го покаже на хората, това ще подкопае казаното от Мили. Според един от източниците Тръмп се отнасял към документа така, сякаш е пред него.

Няколко източници казват, че записът улавя звука на шумолене на хартия, сякаш Тръмп размахва документа наоколо, въпреки че не е ясно дали това е действителният документ за Иран. Има и смях в стаята, който е уловен на записа.

Армията на САЩ има планове за извънредни ситуации и курс на действие, които се прилагат за страни и ситуации по целия свят.

Срещата се състояла доста преди екипът на Тръмп да изпрати 15 кутии с президентски архиви и секретни документи обратно на Националната администрация за архиви и записи през януари 2022 г. след месеци на преговори между неговия екип и агенцията за архиви.

Тръмп след решението по делото за изнасилване: Най-големият в историята лов на вещици

Министерството на правосъдието по-късно получи допълнителни документи със секретни маркировки от Тръмп, като иззе повече от 100 по време на претърсване на Мар-а-Лаго миналия август. Правният екип на Тръмп нае хора да претърсят други имоти на Тръмп, включително Бедминстър, в края на миналата година.

Разследващите от службата на специалния прокурор също са питали в своето разследване за обработка на документи и възпрепятстване на други сценарии, при които Тръмп може да е показал на други хора документи за национална сигурност като карти, казват източници. Те също така помолили няколко свидетели да споделят подробности за гнева на Тръмп към Мили.

През лятото на 2021 г. източници твърдят, че множество хора са правили записи на Тръмп, докато е провеждал разговори с журналисти и биографи.

Съд призна Тръмп за виновен за сексуално посегателство

Различни обяснения на Тръмп по разсекретените документи

Тръмп и неговите адвокати са дали няколко различни, често противоречащи си обяснения защо Тръмп умишлено не е запазил класифицирани материали в нарушение на федералния закон.

Първоначално съюзниците на Тръмп твърдили, че той има „постоянна заповед за декласифициране“, така че документите, извадени от Овалния кабинет, да бъдат незабавно декласифицирани. Няколко седмици по-късно Тръмп каза пред Fox News, че може да разсекрети нещата, „само като си помисли за това“.

По-рано тази година правният екип на Тръмп каза на Конгреса, че секретни материали са били неволно опаковани в края на управлението му. Съвсем наскоро Тръмп каза пред CNN, че материалите са били „автоматично разсекретени“, когато ги е взел.

Въпреки това няма индикации, че Тръмп е следвал законово задължения процес на разсекретяване и неговите адвокати са избягвали да кажат досега в съда дали Тръмп е разсекретил записите, които е водил.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 7 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 7 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 10 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 13 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 14 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines