74

П остсъветска Русия е конституционна федерация, но на практика отношенията между центъра и регионите не са федерални. Системата на централно-регионалните отношения е силно централизирана в политическо отношение. Въпреки това условията, създадени от безпрецедентните икономически санкции срещу Русия, наложени след нахлуването в Украйна, изискват децентрализирани подходи. И тук не става въпрос за имитация на децентрализация, а за създаване на стимули за областните управители да формират собствени стратегии за оцеляване в условията на санкции и необходимост от междурегионална координация. Тук Москва се оказва в капан: политическите рискове от децентрализацията са твърде високи, докато нейната липса е изпълнена с тежки социално-икономически последици.

Това посочва Ирина Бусигина, професор в катедрата по политически науки и международни отношения във Висшето училище по икономика в Санкт Петербург. Анализът е публикуван в Центъра за източноевропейски и международни изследвания, предава БГНЕС.

Медведев: Кой казва, че след 2 години Украйна ще съществува?

Централните и регионалните ръководители се възползват от сегашното институционално статукво и по този начин го подкрепят. Настоящите структури на федерализъм и децентрализация са се превърнали във важни елементи на институционалната система, които подкрепят авторитарния режим и неговата политическа и икономическа стабилност. Руският авторитарен режим успява да използва федерализма и някои форми на децентрализация като полезни инструменти за запазване на господстващото положение на центъра, за избягване на политическата нестабилност и за прехвърляне на вината върху регионалните власти по време на кризи и провали в политиката.

Властите в Русия съобщиха къде са преместили Навални 

В същото време руските регионални лидери демонстрират пълната си лоялност към Кремъл. Действащите губернатори не само изпълняват заповедите и изискванията на Москва, но и са лично ангажирани с поддържането на стабилността на недемократичната система. Важно е да се отбележи, че те вече не се интересуват от разширяване на автономията на своите региони или от възстановяване на конкурентни регионални избори. Регионалните управляващи групи нямат собствена легитимност и политическа независимост. Москва изцяло определя съдбата на регионалните политици - техния мандат, преместване на друга длъжност, оставка или дори арест и присъда за престъпления - корупция, финансови измами или наемане на наемен убиец. Във всеки един момент президентът Путин може да принуди всеки действащ губернатор да подаде оставка и по този начин да замени всеки действащ губернатор с "назначен от президента изпълняващ длъжността". На свой ред новоназначеният губернатор винаги печели избори, след като е бил на поста си няколко месеца.

Песков разкри основната цел на руската инвазия

Както се очакваше, нахлуването на Русия в Украйна изискваше от губернаторите да демонстрират още по-голяма, пълна лоялност към Кремъл. И губернаторите го направиха, заявявайки, че "трудностите само сплотяват руския народ". Прекомерната лоялност обаче вече не е универсално средство за осигуряване на политическото оцеляване на губернаторите.

Санкциите срещу Русия ще окажат допълнителен натиск върху руските региони, въпреки че загубите от тези безпрецедентни санкции, наложени от западните държави, ще бъдат много неравномерно разпределени по цялата руска територия. Всички региони ще претърпят сериозни икономически загуби, но най-големи ще бъдат те за най-развитите и глобализирани региони. Така например кметът на Москва Собянин заяви, че градът ще загуби 200 000 работни места заради закриването на дейността на чуждестранни компании.

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Москва се опитва да облекчи положението на регионите. На 1 май 2022 г. президентът Путин подписа федерален закон, с който "се въвеждат специални правила за изпълнение на бюджетите в бюджетната система на Русия през 2022 г., насочени към поддържане на финансовата стабилност на бюджетите на руските региони в условията на външен санкционен натиск". Законът също така упълномощава Министерството на финансите да отпусне заеми на обща стойност 390,7 млрд. рубли от федералния бюджет през 2022 г., "за да могат руските региони да изплатят дълговете си към кредитни институции, чуждестранни банки и международни финансови институции. Федералният закон също така освобождава руските региони от задължението да погасяват през 2022 г. дълговете по бюджетните заеми, предоставени им по-рано". Същевременно обаче отговорностите на губернаторите се увеличават (тази стратегия вече беше използвана в началото на пандемията от COVID-19). На 16 март 2022 г. Владимир Путин обяви, че ръководителите на руските региони ще получат допълнителни правомощия. Той подчерта, че губернаторите "ще могат да вземат гъвкави и бързи решения в подкрепа на нашите граждани, икономиката и социалната сфера, въз основа на реалната ситуация на място". Важно е да се отбележи, че не става дума за истинска децентрализация, а просто за прехвърляне на отговорността и вината.

Украйна: Това е ахилесовата пета на руската армия

Но това, което проработи - в по-голяма или по-малка степен - по време на Ковид-19, когато задачата беше да се оцелее след пандемията, едва ли ще проработи, когато регионите трябва да преструктурират икономиките си и да намерят нови двигатели за развитие и когато от управителите се изисква да поемат инициативата и да демонстрират способност за координация. От политическа гледна точка обаче отношенията между центъра и регионите в Русия са устроени по такъв начин, че по-скоро пречат, отколкото да насърчават инициативата и координацията.

Основният проблем, който засяга отношенията между центъра и регионите в Русия, е, че Москва трябва да запази доминиращата си позиция в териториалната структура на страната, което означава, че тя може да допусне само ограничени форми на икономическо, политическо и социално развитие в регионите. Регионите трябва да останат в покорна зависимост от Москва. Най-важното е, че Москва не може да допусне никакво развитие на хоризонтално сътрудничество и координация между регионите, тъй като това би подкопало тяхната зависимост от Москва. Всъщност центърът не може да си позволи никакво развитие или реформи, които биха направили регионите икономически независими. Изправен пред безпрецедентни санкции, Кремъл е хванат в капан: икономическата ситуация изисква децентрализация, но тази политическа система не я позволява.  

Коментари 74
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

74 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 2 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 5 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 5 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 5 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"