7

"Искам дъщеря ми и занапред да може да ходи със забрадка на университет", казва Джемал. За много турци Ердоган е защитник на религиозните ценности в страната. Затова отново ще гласуват за него, пише Deutsche Welle.

В първите години от управлението на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган индустриалният град Коня, седми по големина в Турция, се радваше на сериозен икономически ръст. 

Историята на успеха на града е очевидна още преди да кацнеш на летището, пише в свой репортаж швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Самолетът прелита сякаш демонстративно за няколко минути над индустриални предприятия и складове преди да се приземи на пистата.

Населението на Коня е консервативно и подкрепя Ердоган

Миналата година от града са били изнесени стоки на обща стойност 3 милиарда долара. Коня освен това е център и на духовния живот. Тук се намира гробът на персийския поет и мистик Руми. В Коня е и средището на танцуващите дервиши. Те са много влиятелни чак до разпускането на ордена им по времето на Ататюрк, а днес са обект на сериозен интерес от страна на туристите.

Двумилионният град е консервативен в религиозно и в политическо отношение. Главите на жените по улиците са покрити, а на изборите през 2018 година президентът Ердоган получи 75 процента от гласовете на жителите на града.

"Винаги съм гласувала за ПСР", казва Серпил Ъшък, която има магазин за керамични изделия в близост до мавзолея на Руми. "Имаме за какво да благодарим на правителството. Погледнете нашите модерни болници. Имаме нови магистрали и връзка с високоскоростната железопътна мрежа", допълва тя. До Анкара, която се намира на около 300 километра, може да се стигне за по-малко от два часа. Но и Ъшък не отрича поскъпването. Тя носи дебело палто в магазина си, защото подобно на много други търговски обекти в района, отоплението почти не се включва.

Инфлацията не подминава и Коня

От началото на годината цените на тока и газа бяха драстично увеличени. За бизнеса разходите за електроенергия са се повишили със 125 процента. Войната в Украйна само утежнява положението. "Не знам как другите хора свързват двата края", признава Ъшък. Те успяват да се справят - нейният съпруг работи на две места, тя се поддържа магазина, децата ѝ работят, родителите ѝ получават пенсия. "Но ако си само с една заплата е много трудно", обяснява жената.

Сериозната инфлация е постоянна тема в Турция. Според официалната статистика цените през февруари са се повишили с почти 55 процента спрямо предишната година. Други проучвания твърдят, че скокът е близо два пъти. Британският "Гардиън" припомня, че през януари Ердоган е уволнил шефа на статистическата агенция на страната заради отчетената рекордна инфлация. Според независимата икономическа група за изследвания Enag реалното поскъпване за март е всъщност 142,63 процента.   

Увеличението на минималната работна заплата, която половината от всички работещи получават, не може да компенсира подобен ръст. И в Коня много промишлени работници получават само 4250 лири (около 270 евро) месечно. Правителството е намалило ДДС върху основните хранителни продукти, наложени са и ограничения върху цените на тока. Това обаче не може да компенсира срива на покупателната способност.

Джемал Кая, който държи малка бакалия в пешеходната зона, разказва: "Разбира се, че ситуацията е трудна. През ноември платих 1800 лири за сметката си за ток, а сега е 4500 лири. Но цените на тока не се повишават единствено в Турция." Въпреки това Кая е лоялен към партията на Ердоган. Притеснява се, че ако опозицията спечели изборите през 2023 г., обществените реформи от ерата на Ердоган ще бъдат отменени. "Искам дъщеря ми и занапред да може да ходи със забрадка на университет", признава той. 

Отношението към религията е ключово за много избиратели

Кая си спомням как е било преди Ердоган. "Не желая да се връщаме назад." Управлението на Партията на справедливоста и развитието се възприема от много консервативни турци като време на еманципация, защото много принципи на светската власт като например забраната за носене на забрадка в университите бяха отменени.

Правителството се представя като единствения защитник на религиозните ценности. Опозицията знае това. В края на миналата година лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу произнесе реч в парламента, в която помоли за прошка за миналите несправедливости. Неговото послание беше, че смяната на властта няма да е последвана от светска контрареволюция.

Въпреки това в обществото съществува голямо недоверие. Въпросът зад кой водещ кандидат може да се обедини опозицията дава повод за разгорещени дебати. Кълъчдароглу е проницателен стратег, но е представител на светските политици и принадлежи към религиозното малцинство на алевитите. Това му създава трудности в консервативните части на страната.

"За да промените мнението на избирателите на Ердоган, ви е необходим различен профил", коментира Сюлейман Акин, строителен предприемач от Коня. "Мансур Явас например би имал успех и тук." Кметът на Анкара е членувал в националистическа партия и е също популярен сред десницата.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу също печели симпатии със своята религиозност. И двамата политици се радват на повече одобрение в социологическите проучвания от лидера на тяхната партия Кълъчдароглу.

Кой може да победи Ердоган?

Кандидатура на действащия кмет на президентските избори обаче би означавала Истанбул отново да бъде контролиран от ПСР. Той ще трябва да се оттегли от поста, а заместникът му ще бъде назначен от градския съвет, където партията на Ердоган има мнозинство.

Ердоган използва ролята на Турция за намиране на дипломатическо решение на конфликта между Русия и Украйна, за да разсее част от критиките към управлението му, пише "Гардиън". Одобрението за него е нараснало през март до 43,3 процента.

Предприемачът Ахмет Арслан оглавява местната структура на Партията на бъдещето. Това е една от двете нови партии, възникнали през последните години от разочаровани привърженици на ПСР. Лидерът ѝ Ахмет Давутоглу заемаше дълги години постовете на външен министър и министър-председател по време на управлението на Ердоган.

Партията на бъдещето е част от алианса на шест опозиционни формации, които работят върху обща стратегия за предизборната кампания. Новата партия се цели в религиозните избиратели, разочаровани от Ердоган. В проучванията обаче тя получава едва един до два процента.

Пропастта между светските и консервативните среди в Турция остава дълбока, но Арслан вярва, че други теми ще бъдат решаващи на изборите. Той цитира бившия държавен глава Сюлейман Демирел: "Никое правителство не може да се изправи срещу празните тенджери."

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 9 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции