158

К рай на дипломатическия скандал между България и Сърбия заради Косово. Точката беше сложена в Сараево от българския премиер Бойко Борисов и сръбския му колега Ана Бърнабич. Двамата обявиха, че напрежение между София и Белград няма. Въпреки това Борисов държи да получи  извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич.

"Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии",

 заяви вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич след среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в словашкия курорт Високи Татри, където двамата участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

"Както анализирахме с министър Захариева, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му, каза Дачич. Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред", добави той. 

От своя страна министър Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. "Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция", заяви Захариева. 

Какво се случи преди това

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Сараево, където участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните - участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/. 

Във вторник започна пленарната сесия на лидерите от Югоизточна Европа, които се срещат в Сараево. Оттам премиерът Борисов се спря на създалото се напрежение между София и Белград през последните часове по време на изказването си на парламентарната сесия.

Сръбският външен министър предизвика скандал с България

Преди това, по време на неофициален разговор в рамките на Срещата на върха в Сараево премиерът увери сръбския си колега Ана Бърнабич в добронамереността си след появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след острата реакция на външния министър Ивица Дачич.

"Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правим си… а нищо не съм рекъл", каза Борисов емоционално на сръбския си колега Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина, цитиран от БНР.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич, след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да се изкаже остро срещу Борисов и да каже по сръбска телевизия да не дава акъл. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич. 

"Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него", каза българският премиер на Бърнабич.

По време на изказването си във вторник Борисов заяви, че за съжаление Западните Балкани трудно се събираме и се вглеждаме в това какво ни разделя.

"Правим си балкански номера, това пред ЕС няма да мине, каза българският министър-председател. По време на нашето председателство положих много усилия, посочи Борисов, обръщайки се към сръбския премиер Ана Бърнабич. Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?", попита Борисов, а Бърнабич кима за съгласие. Какво излиза - давам нашият случай за пример за балкански номера", добави Бойко Борисов.

"Балканският манталитет в ЕС на върви, там искат резултати", заяви Борисов. Той изтъкна, че ЕС има достатъчно проблеми, за да бъде засипан с тези на Западните Балкани.  

След това премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти в Сараево, че е поискал външният министър на Сърбия Ивица Дачич да му се извини. 

"Въпросът е, че Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава", заяви Борисов. "С какво аз съм обидил Дачич? И с какво моето поведение е неприемливо?", попита премиерът. И разкри, че сръбският дипломат номер едно му се е извинил вчера, но не публично.

"Четири пъти каза вчера "извинявай", ама не иска да го каже пред медиите", обясни Борисов. "Аз, ако бях казал нещогрозно, щях да го направя. То не е трудно да кажеш извинявай", направи сравнение Борисов. 

Сръбското МвНР: Изявлението на Борисов е неточно, ЕС не е признал Косово

"Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава - въпроса за териториалната цялост."

Това е било заявено днес в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи БНР.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще", се посочва още в съобщението на външното министерство в Сърбия. И се изразява позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за независима държава и че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза.

Днес Дачич ще разговаря с външния ни министър Екатерина Захариева на среща на първите дипломати на страните членки на ОССЕ в Словакия. 

Изявленията на Ивица Дачич водят Сърбия към изолация

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич трябва да реагират на изявлението на външния министър Ивица Дачич, отправено към премиера на България Бойко Борисов, и да се разграничат от неприличното обръщение на Дачич, защото в противен случай следва дипломатическа криза и още по-голяма изолация на Сърбия във външен план, смята анализаторът Душан Янич от Форума за етнически отношения, цитиран от белградския вестник "Данас" и БТА.

Още едно от поредицата изявления на министър Ивица Дачич, което привлече вниманието на обществеността и предизвика обтягане на отношенията със съседите, бе отправено към премиера на България Бойко Борисов по повод негов коментар за общата политика на ЕС спрямо Косово.

"Самият начин на обръщане и тонът на сръбския външен министър абсолютно не подхождат на света на държавната политика и този вид дискурс трябва да изчезне от публичното говорене", подчертава Душан Янич и припомня, че не за първи път Дачич се обръща по този начин към официални лица на друга държава и че вече не е ясно каква политика води той.

"Вече не може да се определи какво е държавна политика, какво е лично забавление на Дачич и какво са някои индивидуални партийни интереси, а това в дипломацията е просто недопустимо. Изявлението му е надменно, кавгаджийско, лично, като че неговата лична политика е да скара Сърбия с всички", посочва Янич.

Той призовава президента и премиера на Сърбия да се разграничат от тази политика и добавя, че сега не е ясно нито на гражданите, нито на външните партньори за какво всъщност се обявяват сръбските представители.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 158
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

158 коментара
 
Млада жена казва на съпруга си: - Скъпи, аз умея да готвя само две неща: яйца и таратор. Мъжът поглежда в чинията си и пита:…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Здравният министър удължи забраната за износ на инсулин</p>

До 16 юни удължават забраната за износ на инсулин

България Преди 1 час

Настоящата заповед влиза в сила от утре

Снимката е илюстративна

Възрастта няма значение: 71-годишна жена има 11 шофьорски книжки (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Страстта на жената идва благодарения на нейния съпруг

<p>Русия не може да се справи с &quot;летящата тухла&quot; на Украйна</p>

Business Insider: Русия е неспособна да се справи с "летящата тухла"- украински самолети камикадзе

Свят Преди 2 часа

Самолетът изглежда се движи на сравнително малка височина

Столичната пътна полиция с коментар за новата организация на движението в центъра

Столичната пътна полиция с коментар за новата организация на движението в центъра

България Преди 2 часа

По повод на започналите абитуриентски балове от полицията казват, че в София е в ход специализирана операция

Григор Димитров

Честит празник, Гришо! Обичаме те!

Любопитно Преди 2 часа

Скромното момче от Хасково, което е гордата ни визитна картичка пред света, днес навършва 33 години

Продължават безредиците в Нова Каледония: Жандармерист бе убит от случаен изстрел

Продължават безредиците в Нова Каледония: Жандармерист бе убит от случаен изстрел

Свят Преди 2 часа

Това съобщи френският министър на вътрешните работи

<p>&quot;Обстановката в Харков остава изключително тежка&quot; (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

В разгара на руското настъпление: Зеленски посети Харков

Свят Преди 3 часа

Украйна по-рано тази сутрин съобщи, че от началото на деня украинските сили продължават да водят боеве в северната част на Вовчанск

<p>&quot;Украйна въвлича САЩ и Европа в голяма глобална война&quot;</p>

"Украйна въвлича САЩ и Европа в голяма глобална война": Русия призова Запада да действа отговорно

Свят Преди 3 часа

Миналата седмица Путин обвини Запада, че рискува глобален конфликт

<p>Словакия е &quot;на ръба на гражданска война&quot; след стрелбата срещу Фицо</p>

След стрелбата по Роберт Фицо: Министър предупреждава, че Словакия е "на ръба на гражданска война"

Свят Преди 3 часа

Ще има ли гражданска война в Словакия четете в следващите редове

Разкриха подробности за зловещото убийство край село Новачене

Разкриха подробности за зловещото убийство край село Новачене

България Преди 3 часа

Криминалисти обследват местопрестъплението в село Новачене

<p>Вдигат принудително&nbsp;излезли от употреба автомобили в столичен квартал&nbsp;</p>

Вдигат принудително излезли от употреба автомобили в столичния кв. „Надежда“

България Преди 3 часа

След преместването на колите ще се почистват и пространствата, където са били паркирани

Старт на съдебните изслушвания срещу българите, обвинени в шпионаж за Русия

Старт на съдебните изслушвания срещу българите, обвинени в шпионаж за Русия

Свят Преди 3 часа

Очаква се на днешното заседание да бъдат направени подготвителни изслушвания по процеса срещу тях

Черешката на тортата

Шеф Манчев променя правилата в „Черешката на тортата“

Любопитно Преди 3 часа

Култовото риалити шоу се завръща в ефира на NOVA от 20 май

<p>Намалява ли миграционния натиск?&nbsp;</p>

МВР: Анализ потвърждава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск

България Преди 3 часа

Цифрите доказват, че на този етап обстановката е изключително спокойна, коментира министър Калин Стоянов