8

Б ави се изборът на председател на Европейската комисия.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение не е било взето, но лидерите на страните членки са постигнали малък прогрес в преговорите по този въпрос.

Според Рюте, те са са договорили за пакетна сделка по длъжностите председател на Еврокомисията, председател на Европейския съвет и върховен представител по външната политика.

В Брюксел европейските лидери се събраха извънредно на тайна вечеря, за да решат по каква схема ще излъчат новия предедател на Европейската комисия.  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи решението на европейските лидри. Окончателно беше отхврълен процесът за избиране на председател на ЕК с водещи кандидати на съответните партии, защото нито една от тези партии не успя да постигне достатъчно мнозинство, за да диктува условията. Освен това нито един от кандидатите не отговаря на неписаното правило в ЕС лидер на ЕК да бъде бивш премиер или да говори английски и френски. Процесът прекъсна, за имена не е ставало въпрос. Тези имена ще бъдат ясни най-рано през юни.

„Ние сме доволни от избирателната активност. В същото време ние имаме по-сложен парламент. Аз лично съм много щастлив от това. Мнозинството гласува за по-ефективен, обединен и силен ЕС. Никой не може да бъде изключен от това състезание и да бъде водещ кандидат. Договорът е ясен  - Европейският съвет предлага кандидат, а парламентът избира. бъдещият председател на ЕК трябва да получи квалифицирано мнозинство в Съвета и в парламента”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  

Туск добави, че определянето на следващия ръководител на ЕК, според договорите за ЕС, се извършва от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) и се потвърждава от Европейския парламент с мнозинство (50 на сто от броя на евродепутатите плюс един, т.е. 376 гласа). Той съобщи, че започва консултации с ЕП, както и че решенията зависят от добрата воля.

"Всички държавни и правителствени ръководители искат възможно най-добри отношения с ЕП в хода на преговорите. Искаме да уважим ЕП. Вярвам, че ще намерим най-добрия изход в преговорите, защото е в общ интерес да постигнем мнозинство. Никой няма интерес от междуинституционален сблъсък", заяви Туск.

Той изрази надеждата за справедлива подялба на висшите постове в ЕС между жените и мъжете, като уточни, че това очакване имат и мнозинството от участниците в Европейския съвет. "Ясно е от самото начало, че договорите са по-важни от политическите виждания. Решаването на въпроса за ръководството на Европейската централна банка не е партийно състезание, това е политически изключително независима институция", добави той.

По неговите думи на днешното заседание е било оценено, че има нужда от мнозинство от поне три партии в ЕП. Според Европейския съвет повишеното участие на гражданите в изборите показва, че те се вълнуват и че имат различни мнения. Голямото мнозинство гласува за обединен и силен ЕС, и това е мощен знак. Европа печели от изборите. Европейците видяха какво означава напускането на ЕС в действителност заради събитията във Великобритания, това бе ваксина срещу пропагандата и фалшивите новини, обобщи Туск. 

"За първи път, откакто съществува Европарламентът, няма мнозинство от две партии. Затова е необхозимо да създадем нещо ново, нов проект, който представлява онова, което европейците избраха. В тази връзка, новите центристки сили на прогреса, които изграждаме в момента ще имат важна роля и отговорност", каза преди срещата френският президент Еманюел Макрон. 

"Естествено, че идвайки от голяма коалиция, подкрепям и съм зад Манфред Вебер, но не всички партии го подкрепят. Въпреки това шпиценкандидатът е много важен", заяви германският канцлер Ангела Меркел. 

Букмейкърите дават голям шанс за жени лидери. Минимум една от водещите позиции в ЕС ще отиде под женско командване. През последните десетилетия точно такива заемаха ключовите места.

Между Франция и Германия се появиха признаци на разногласия, след срещата на лидерите на ЕС след изборите, които промениха баланса в Европарламента, съобщи Би Би Си.

Разговорите са шанс да се оцени новият политически пейзаж и да се разгледат кандидатите за най-престижните работни места в ЕС.

Лидерите на Франция и Германия вече предложиха различни личности да поемат ключовата роля на председател на Европейската комисия.

Гласуването показа, че големите центристки блокове губят своето мнозинство за първи път.

Всички националисти, либерали и зелените се утвърдиха, правейки ЕС по-фрагментиран и отдалечавайки възможностите за консенсус.

В преговорите, които могат да отнемат месеци участва и британският премиер Тереза Мей, но източници от Брюксел са потвърдили пред медиите, че не е имало разговори за Брекзит.

Прекалено рано е да се каже кой ще поеме управлението на Комисията. Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни, като вече се спягат имената на няколко кандидати.

Ролята на председателя на Комисията, органът, който прилага правилата на ЕС и изготвя законодателство на ЕС, понастоящем се изпълнява от Жан-Клод Юнкер, който е в края на петгодишния си мандат.

През 2014 г. Юнкер бе избран да оглави Комисията като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), след като ЕНП тогава спечели мнозинство в изборите.

Но сега предизвикателството е много по-голямо за кандидата на ЕНП Манфред Вебер - германец - след като блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места.

Пристигайки в Брюксел, г-жа Меркел каза, че "разбира се" подкрепя г-н Вебер, тъй като нейната партия е една от групите в ЕНП.

Френският президент Емануел Макрон дори не спомена г-н Вебер като възможен кандидат, вместо това посочи главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние, който е французин, датският либерал Маргрете Вестагер и холандския левоцентристски кандидат Франс Тимерманс, с аргументацията, че те имат „правилните умения".

Франс Тимерманс сравни процеса на номинация за председател на ЕК с бруталната телевизионна фантастична драма "Игра на тронове".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 8 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 8 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 8 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат