22

Т урчин продава камилата си, за да се откупи от военна служба.

Емре Бостанджъ, 28-годишен фермер от централноанадолския окръг Чорум, обяви камилата си за продан в интернет с една цел - да спечели достатъчно пари, за да си позволи да се освободи от военна повинност.

"Това е любимото ми животно, но трябва да го продам. Нужни са ми пари, за да се отърва от тази военна служба", казва Бостанджъ, като добави, че неговият баща му е купил шестгодишната бяла арабска камила от местен пазар преди пет години.

Бостанджъ е един от стотиците хиляди турци, които от дълго време чакат програмата за избягване на задължителната военна служба в страната. Всички мъже над 18-годишна възраст трябва да отслужат 12 месеца в армията.

Според наскоро приет закон обаче мъжете, родени на или преди 1 януари 1994 г., може да служат едва 21 дни, ако платят 15 хиляди турски лири (2800 долара).

Около 200 хиляди турци са кандидатствали през последните два дни за програмата за намаляване на военната им служба, предаде вчера Анадолската агенция. 

Много млади мъже продават всичко - от коли и жилища до камили и бикове, за да съберат значителната сума. 

Каракачанов се сблъска с абсурда в армията

Окончателно: Задължителната казарма отпадна

Защо няма войници за българската армия

Бостанджъ обяви камилата си за продан за 20 хиляди турски лири (3782 долара) и казва, че интересът е голям.

"Някои местни сдружения искат да я купят, за да я използват за туристически цели. Други предлагат да я разменят срещу кола. Досега предложенията са твърде ниски, ще изчакам по-добра цена", добави той.

Източник: Getty Images/Guliver

Въпросът за военната повинност е нещо, с което младите турци се сблъскват във всичко - от интервютата за работа до уреждането на брак: работодателите не искат да губят работна ръка за период от 12 месеца, а повечето традиционни семейства в набожния Анадол в центъра на страната не биха дали дъщеря си за брак, а после да чакат младоженеца да се върне от казармата.

Задължителната военна повинност за завършилите университет е шест месеца.

Държавата разрешава на завършилите да продължат с магистратура и докторантура до 35-годишна възраст, след което те все още трябва да служат в армията.

Противник на доброволната казарма: Откъде ще дойдат средствата?

По-голямата част от образованата младеж на Турция се регистрира в програми след завършването, за да избегне колкото се може по-дълго военната служба.

"Службата в армията е нещо, което действително може да е загуба на време и да ви дърпа назад в живота. Ще кандидатствам за докторантура след тези 21 дни," добави Бостанджъ, който сега продължава магистратурата си в Хититския университет в Чорум.

Други стигат до там да продават апартаментите си.

Източник: Getty Images/Guliver

Трийсетгодишният Ерман Тимурленк от Истанбул обяви за продан жилището, в което живее, за да си позволи да плати за по-кратка военна служба.

"Задължителната военна служба ме накара да отложа целите си за известно време, сега е моментът да се използва тази възможност", каза Тимурленк, който е фитнес инструктор.

Американската армия внезапно освободила от служба имигрантите си

Той споделя, че ще се премести в къщата на майка си, след като приключи платената му служба, и ще отвори свой собствен фитнес салон с парите от апартамента. 

"Най-малкото вече няма да трябва да се тревожа за военната служба", каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@