93

Д ейността на посланика на Украйна в Белград Александър Александрович се свежда до напразни опити да прекъсне отношенията между Белград и Москва, се казва в изявление на държавният секретар на сръбското външно министерство Ивица Тончев, поместено на сайта на ведомството.

Тончев напомня за поредица скандални интервюта на Александрович, в които той твърди, че Сърбия няма независима външна политика и е инструмент в ръцете на Русия, с който се дестабилизират Балканите и се „унищожава Европа”.

Представителят на сръбското външно министерство посочва, че

Александрович напълно неоснователно обвинява сърбите за дестабилизиране на ситуацията в Македония,

за опита за държавен преврат в Черна гора и за подкрепата на сепаратизма в Босна и Херцеговина.

"Правда": НАТО и ЦРУ използват Македония срещу Сърбия

Сръбски и македонски медии: Русия иска да спре промените в Македония

„Добре, че интервюто не беше по-дълго, защото иначе Сърбия вероятно щеше да бъде обвинена в предизвикване на втората световна война съвместно с Москва”, изтъква Тончев.

Във видеото - руските подарени МиГ 29 на Сърбия

Сръбският дипломат отговоря на обвиненията на Александрович

за това, че сръбски доброволци участват в сраженията в Източна Украйна като напомня за украинците, които са се били в бивша Югославия.

Според Тончев, фактът, че Сърбия води последователна външна политика, която дава сериозни резултати, тласка отделни посланици към изключително недипломатично поведение към страната, проявила гостоприемство към тях.

„Имайки предвид многократните призиви на министерството на външните работи на Сърбия към посланика на Украйна да насочи енергията си към изпълнение на задачите, посочени във Виенската конвенция за дипломатическите отношения, искам да се обърна към неговото министерство и към правителството на Украйна с молба да му посочат, че такова продължаващо поведение е недопустимо”, заключава Тончев. 

САЩ: Сърбия не може да седи на два стола

Москва иска САЩ да спрат да я клеветят за Балканите

Преди време министерството на външните работи на Русия определи като провокативни и подриващи руско-сръбското сътрудничество изявленията на представителя на Държавния департамент на САЩ Хойт Брайън Ий в Сърбия. Според Русия Ий грубо е поискал от Белград да преразгледа сътрудничеството си с Русия и да се съсредоточи на сближаването с Европейския съюз. "Припомняме, че САЩ не членуват в ЕС и поради това не знаят, че много членки на ЕС си сътрудничат с Русия на взаимноизгодна основа. Никой не би трябвало да пречи на Сърбия да се придържа към същите принципи, въз основа на своите национални интереси", се казва в съобщение на руското външно министерство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@