5

В  един от най-скъпите градове в света все повече хора не могат да си позволят нормални домове заради високите наеми.

В Хонконг наемът за тристайно жилище стига до 8 000 евро, разказва "Дойче веле".

ЕКЗОТИЧНИЯТ И ДАЛЕЧЕН ХОНКОНГ В СНИМКИ

Ситуацията в града принуждава хората да живеят в нищета.

Един от тях е Шун-жин Лун. В прескъпия и претъпкан Хонконг той живее в помещение заедно с осем други мъже. И спи в клетка, за която плаща 150 евро на месец.

"Когато бях на 40 г., починаха и двамата ми родители. После постепенно загубих връзка с братята си - почти не се виждам с тях", разказва за живота си Шун-жин Лун.

Източник: vbox7.com

Хуманитарна организация решава да привлече вниманието към съдбата на тези хора, като организира специална изложба.

Според официални данни най-малко 200 хил. жители на Хонконг живеят при непоносими условия.

"Те обитават същински коптори, скрити са от света в своите гета. Тези хора живеят наистина при нечовешки условия, наблъскани са в тесни пространства и имат много ниски доходи", коментира Лай-шан Се от хуманитарната организация Society for Community.

Тъй като финансовата метрополия е разположена на остров, площите за застрояване отдавна са кът. А напоследък жилищната площ става още по-оскъдна, тъй като все повече хора търсят самостоятелни жилища. Наемът за тристайно жилище в центъра на Хонконг излиза около 8 хил. евро. Никъде другаде в Азия наемите не са толкова високи, колкото тук.

Пленителното, непознато, но и мрачно кътче

Блокът на ужасите в Хонконг превърнат в парк

Източник: ЕПА/БГНЕС

"След като Хонконг привлича толкова много чужди капитали и едва ли не насърчава спекулативните сделки и инвестиции, е логично да хвърчат нагоре и цените на недвижимите имоти и наемите. Ето защо за хората става все по-трудно да си намерят жилище на що-годе нормална цена", коментира експертът по недвижими имоти Едуард Ю.

Една от последиците от това развитие е

бумът на мини-жилищата

и на други концепции за живот на минимална площ. Предприемачът Ерик Вонг например продава спални кабини, оборудвани с интернет-връзка, климатик и телевизор. Сред клиентите му има и много хотели.

Източник: vbox7.com

"Мисля, че жилищата в Хонконг ще стават все по-малки. Цените на недвижимите имоти вече са толкова високи, че все повече хора, особено сред по-младите, просто не могат да си ги позволят. Може би скоро хората ще използват тези спални кабини не само за няколко нощи, но и ще заживеят изцяло в тях", смята Вонг.

Местното правителство обещава да търси решение на проблема.

Така например в бъдеще възрастните хора ще се ползват с предимство при отдаването на социални жилища. Но списъците с чакащи са дълги. Прекалено дълги за 70-годишния Шун-жин Лун. Той ще продължи да живее в малката си клетка. И ще продължи да търси възможности поне за малко да се измъкне от теснотията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@