24

П редставете си ситуацията: стоите на летище в Европа или САЩ. Чакате жена си да пристигне, за да се отправите към почивката, която сте планирали.

Тя обаче закъснява и решавате да си вземете кафе, докато я чакате.

Залисан в мисли, не виждате как съпругата ви маха от другата страна на терминала. Как тя може да привлече вниманието ви?

Да ви извика по име би свършило работа. Но ако го направи, хората наоколо ще изпаднат в паника. Властите ще ви обградят и скоро може да се озовете в тъмна стаичка, разпитван с часове.

Източник: Getty Images/Guliver

Какъв е проблемът?

Съпругата ви е мюсюлманка, а вашето име е Джихад.

BBC интервюира трима мъже на име Джихад – лекар от Чикаго, известен актьор от Сирия и млад инженер от Палестина, който гради бъдещето си в Лондон.

В арабския свят Джихад, понякога произнасяно и Джехад, е едно съвсем обикновено име, с което да кръстиш бебето си. Думата означава „борба за благородна кауза“.

Преди 9 септември и войната в Близкия Изток, това име по нищо не се е различавало от всички останали.

Джихад Абду – един от най-известните сирийски актьори, е името, което милиони почитатели следват в социалните мрежи. Това е същото име обаче, което довело до премазване на колата му, когато е започнал да критикува сирийското правителство.

Абду е бил накаран да даде интервю в подкрепа на президента Башар Асад, но той отказва и напуска страната.

„Пристигнах в САЩ през октомври 2011 г. Веднага, след като се представях на хората, последваше реакция“, разказва Абду от Париж, където участва в снимките за филма „Патриот“.

Той посочва, че в централната част на Съединените щати името Джихад първото, за което се сещаха хората бяха самоубийствени атентатори и джихадисти, които атакуват армията в Афганистан или Ирак.

И бързо разбира, че ако иска да продължи с актьорската си кариера, трябва да смени името си.

„Ако някой чужденец в Сирия носи име, което всява страх у нас, той нямаше да има проспериращата кариера в развлекателния бизнес, обясни Абду. Обичам името си, но трябва и да мисля за бъдещето си“, допълни той.

„Щом 8-годишните не се притесняват да го казват“…

Такава е философията на Джихад Шошара – 49-годишен педиатър, който е прекарал живота си в Чикаго.

Майка му е с мексиканско-американски корени, а баща му е от Дамаск. Като малко дете той е търпял подигравки заради „странното си име“.

„В Сирия и Ливан това име не често срещано, но не е и необичайно. Познавам и жени на име Джихад. Дори християни носят това име“, споделя детският лекар.

В ученическите си години той решава да смени името си на Джей не защото се е срамувал, а защото е искал да избегне повече неприятности.

Но нещо го кара отново да използва пълното си име.

„След като завърших университета по медицина, изкарах стаж в болница в Уисконсин. В първия ден трябваше да се запозная с всички. Когато се представях на децата-пациенти, те веднага реагираха с думите „О, Джихад, готино“. Тогава си казах, че щом 8-годишните могат свободно да казват това име, то тогава и аз трябва да направя същото“, разказва Шошара.

Източник: Getty Images/Guliver

„Това не е мюсюлманска брада!“

32-годишният Джехад Фада смята, че това име влошава отношението му спрямо религията, заради предразсъдъците, които имат хората.

„Не съм особено религиозен, но вярата играе важна роля в живота ми. Не се чувствам спокоен да говоря свободно пред другите. Мислят си, че не пия алкохол, защото съм мюсюлманин, но не допускат, че може да имам други причини“, отбелязва той. 

Роден в град Наблус, в Западния бряг на река Йордан в Палестинската автономия, Джехад се премества във Великобритания преди 7 години, за да продължи образованието си.

Той е горд да носи името на дядо си и когато е дошъл въпросът „да бъда Джехад, или да не бъда“, той избира да запази пълното си име.

Джехад също поддържа дълга брада, както е много модерно в момента.

„Ако сте мюсюлманин ще разберете, че брадата ми не е мюсюлманска, защото имам мустаци, което е забранено от религията“, обясни той.

Все пак Джехад избягва да говори на арабски, когато се намира на летище. А това, че жена му не носи забрадка, улеснява нещата, допълва той.

Източник: Getty Images/Guliver

А къде по света има най-много мюсюлмани? Вижте във видеото по-горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@