12

Н а 1 януари 1999 г. в 11 от 15-те страни членки на Европейския съюз се въвежда единната европейска валута – евро. Австрия, Белгия, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция и Нидерландия заменят националните си валути. Еврото става официалната валута на 291 милиона жители на Европейския съюз. 

Решението за това е взето на 2 май 1998 г. от Европейския парламент с голямо мнозинство от 467 срещу 65 гласа.  Няколко дни по-късно, на 11 май 1998 г., в монетния двор в Песак край Бордо, Франция, е изсечена първата монета от 1 евро - единната европейска валута. Франция става първата страна, започнала производството на своите монети в евро. 

В момента еврото е официална валута в 20 от 27-те държави членки в Европейския съюз. През годините досега към еврозоната се присъединяват Гърция (2001 г.), Словения (2007), Кипър и Малта (2008 г.), Словакия (2009 г.), Естония (2011 г.), Латвия (2014 г.), Литва (2015 г.) и Хърватия (2023 г.).

Ето и малко история от въвеждането на евровалутата от архива на БТА:

Брюксел, 1 януари 1999 г. /БТА/  Еврото е от днес 0,00 часа официалната валута на 291 милиона жители от 11 от 15-те страни членки на Европейския съюз. Валутите на тези 11 страни - Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Белгия, Люксембург, Австрия, Португалия, Финландия и Ирландия - вече са само подразделения на еврото. Засега извън зоната на еврото остават Великобритания, Дания, Гърция и Швеция. Поради различните часови пояси Финландия, която бе една от последните присъединили към ЕС, влезе първа в света на еврото снощи в 22.00 ч. по Гринуич.  Португалия и Ирландия бяха последни - в 0 часа по Гринуич.

Във връзка с влизането в действие на Икономическия и валутен съюз на ЕС Международният валутен фонд замени германската марка и френския франк в своята "кошница" резервни валути с новите европейски пари. Досега в "кошницата" от резервни валути влизаха паричните единици на пет страни с най-голямо финансово участие във фонда и съответно притежаващи най-голямо влияние:  американският долар, британската лира, японската йена, френският франк и германската марка. На основата на тази "кошница" се установява разменният курс на собствена разчетна единица на фонда, наречена "специални права на тираж" /СПТ/. Сега СПТ се приравнява приблизително на 1,37 долара. Тази сума включва приблизително 0,58 долара, 0,11 британски лири и 27 200 японски йени.  От днес с нея ще влязат и 0,23 евро в замяна на германската марки и около 0,12 евро вместо френския франк. 

***

Купон в Европейската централна банка

Франкфурт, 1 януари 1999 г. /БТА/ С приятно тържество и голяма веселба Европейската централна банка ознаменува раждането на еврото - новата парична единица на по-голямата част от Европейския съюз.  Вътрешното осветление на банката бе включено така, че да изписва символа на еврото - огромен епсилон с две пресечени черти по средата на стъклената й фасада. С това бе сложено началото на няколко дневни празненства във Франкфурт, градът, който приюти мощната финансова институция.      

***

ЕЦБ: Преминаването към еврото е успешно

Бон, 3 януари 1999 г.  /БТА/ Европейската централна банка окачестви днес като успешно преминаването към еврото, новата валутна единица на единайсет от петнайсетте страни-членки на Европейския съюз. "При преминаването, предприето от централните банки в ЕС през този уикенд, не бе регистриран нито един инцидент, в състояние да наруши безпроблемния старт на системата", се посочва в разпространена във Франкфурт декларация на Европейската централна банка. 
Бундесбанк, централната банка на Германия, също публикува декларация, в която изтъкна успешното и безпроблемно преминаване към еврото. Единната европейска валута е готова да се изправи утре, едва четири дни след появата си, пред голямото изпитание - световните финансови пазари, отбелязва АФП.  Това стана възможно след интензивна работа на десетки хиляди компютърни специалисти и банкови служители през този уикенд по преизчисляване в евро на стотиците хиляди банкови и борсови данни.  

Ден преди въвеждането на еврото, Съветът на финсовите министри на ЕС определя курсоветe на валутите към еврото. 

Днес определят курса на еврото

Брюксел, 31 декември 1998 г. /БТА/  Мечтата, която радетелите на идеята за обединена Европа носиха в сърцето си 40 години, днес става реалност с определянето на курса на единната европейска валута - еврото, спрямо долара.  Това ще стане на среща в Брюксел на министрите на финансите на 11-страни от ЕС, които въвеждат еврото от 1 януари.  След като си свършат работата министрите ще отпразнуват раждането на новата валута с шампанско и хиляди балони, носещи знака на еврото.

***

Европейският съюз определи курсоветe на валутите към новата обща парична единица - евро

Брюксел, 31 декември 1998 г. /БТА/ На днешното си заседание в Брюксел Съветът на финансовите министри на Европейския съюз под председателството на австрийския министър на финансите Рудолф Едлингер определи обменните курсове на националните парични единици спрямо еврото. Новата обща валута влиза в сила от утре, 1 януари. Курсовете на валутите на 11-те страни от ЕС, които въвеждат еврото, ще бъдат както следва:

1 евро = 6,55957  френски франка; 1,95583  германски марки; 1936,27 италиански лири; 166,386 испански песети; 2,20371  холандски гулдена; 40,3399 белгийски франка; 13,7603 австрийски шилинга;  200,482 португалски ескудо; 5,94573  финландски марки; 0,787564 ирландски лири;  40,3399 люксембургски франка;

Въз основа на тези курсове се очаква паритетът на еврото спрямо долара да бъде 1 евро за 1,1665 долара. При обявяването на обменните курсове основните национални парични единици са били стабилни на валутните пазари, предаде агенция Франс прес.  

***

Брюксел, 31 декември 1998 г. /БТА/  "Еврото съществува", заяви председателят на Европейската комисия Жак Сантер и в същия момент в небето на Брюксел излетяха 3000 сини балона с изписана на тях гръцка буква ипсилон - емблемата на новата единна европейска парична единица. Когато заседанието на Съвета на финансовите министри на ЕС завърши, Жак Сантер и европейският комисар по финансовите въпроси Ив Тибо дьо Силги тържествено вдигнаха завесата пред електронното табло, показващо новоутвърдените курсове.

След като днес министрите определиха бъдещите обменни курсове на 11-те валути от зоната на еврото, в полунощ срещу 1 януари то ще влезе в сила.  Отначало еврото ще се използва само за безкасови разплащания, а банкнотите и монетите ще влязат в обращение едва през първата половина на 2002 г. Финансовите министри определиха и обменните курсове на еврото към щатския долар, японската йена и британската лира стерлинг, която засега остава извън зоната на новата обща парична единица.  Едно евро ще се обменя срещу 1,16675 долара, 132,800 йени и 0,705455 лири стерлинги.

В емисията "Вътрешна информация" на БТА  се информираме и за дейността на българските банки и функционирането на междубанковия пазар след въвеждането на еврото от 1 януари 1999 г.

Въвеждането на еврото поставя пред изпитание българската банкова система

София, 31 декември 1998 г. /БТА/ Въвеждането на новата европейска валута евро от началото на 1999 поставя пред изпитание дейността на българските банки и функционирането на междубанковия пазар.  Коледните и новогодищни празници по правило дават възможност на банкерите да си поемат малко въздух поне в края на годината.  За добро или лошо, тази година прави изключение.

Преминаването на позиции в евро се оказва проблем, който като че ли засенчи опасенията за компютърен срив през 2000 година.  Банкови чиновници и счетоводители изпадат в ужас при мисълта, че от 1 януари 1999 г. ще трябва да предложат на своите клиенти отчети и справки в долари спрямо евро, като досега те са били водени в долари спрямо основна европейска валута.  Ако еврото беше наследило напълно досегашната европейска единица екю, този проблем почти нямаше да съществува.

Основната разлика между екюто и еврото е, че за установяването на курса евро/долар на 1 януари 1999 няма да участват курсовете на три европейски валути/английска лира, датска крона и гръцка драхма/ спрямо долара.  Те бяха в кошницата от единици, според които ежедневно се определяше курса екю/долар.

Водещите компании "Ройтерс" и "Дау Джоунс-Бридж", които предоставят постоянна специализирана финансова информация, в последните дни на 1998 г.  предоставят на своите клиенти софтуер, който да конвертира котировките на щатския долар, английската лира, датската крона, гръцката драхма и японската йена спрямо вече единната европейска валута.  Задачата на "новия продукт", който в този случай не може да има пробни версии или пък да съдържа "определени недостатъци", е още да преобразува всички архивни данни според новите курсове.

Дейността на Българската народна банка/БНБ/, която бе силно редуцирана след въвеждането на валутен борд през юли 1997, бе активизирана, след като централната институция подготви 10 нови страници с валутно-курсова информация за настъпването на 1999 г. Напрежението от преминаването към евро се усилва и от факта, че цялата междубанкова търговия задължително преминава на новата единица от началото на 1999 г., независимо в каква валута се сключват сделките.  Според общото мнение на банкери дори и изпитаните финансови институции да се окажат подготвени за промяната, твърде оптимистично е да се предполага същото за по-голяма част от техните клиенти.  Незаинтересоваността на обикновените граждани е обяснима, като се има пред вид, че за тях тази промяна няма да има особено значение.  Ако все пак сред тях се наблюдава някаква загриженост, то това вероятно се дължи на факта, че удобното съотношение лев/марка 1000:1 вече няма да съществува.

Проблем за всички финансисти ще се окаже и промяната в статута на английската лира, която досега бе разглеждана като "сейв хевън", или валута, която остава стабилна при честите напоследък резки движения на долара и марката.  С очакванията за силно евро при неговото стартиране, лирата неминуемо ще загуби част от стойността си, което ще доведе до закриването на позициите в тази валута.Независимо от трудностите, които съпътстват въвеждането на новата валута, икономистите очакват създаването на единен и монолитен европейски капиталов и дългов пазар, със значително засилени позиции.  Валутните операции в рамките на новия валутен съюз ще изчезнат, както и по-голяма част от съответните отдели на банките.

Това е уникален експеримент на социално и на икономическо инженерство, който беше проведен много внимателно, много скрупульозно в течение на близо десетилетие и който сега е пред прага да завърши успешно в началото на следващата година. Образува се една нова единна валута, която естествено пряко ще конкурира по един или друг начин американския долар като резервна валута, тя ще бъде основната резервна валута практически на континента.  Това смята Румен Аврамов от БНБ. Според него еврото създава нови възможности за всички български икономически субекти, за банките и за техните клиенти.

Очаква се еврото да бъде особено първите месеци изключително силна валута, защото голямо количество парични потоци ще се отнесат към еврото, според независими икономисти. Дори текущата криза и поведението на световните пазари доказват, че дори и такъв проблем не би могъл да разклати доверието в такава европейска валута, каквато ще бъде еврото.  Тя ще бъде може би валутата на следващото хилядолетие.

Основните предимства на единната валута са:  тя премахва валутните рискове и по такъв начин улеснява по всякакъв начин търговията; с емисиите в евро на държавен дълг от началото на следващата година и реденоминацията на старите държавни дългови книжа в евро се създава един грамаден дългов пазар, който ще бъде много по-ликвиден, отколкото сегашните.  

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 25 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 42 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 18 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области