Какво не трябва да забравяме на трапезата за Великден
Източник: netinfo
2

Б ългарите държим на традиционната великденска трапеза. Тя обикновено включва курбан чорба, хубава зелена салата, печено агнешко с коричка, един прекрасен козунак и разбира се, писани яйца.

Специално за читателите на Vesti.bg шеф Манчев разкри своите тънкости за приготвяне на изкусителна празнична трапеза.

„Тайната на козунака е в месенето. Много силното месене и постоянното удряне на тестото в плота, това е много важно, за да стане козунакът ви на конци. И също много важно е да готвите на стайна температура“, съветва Манчев.

6 бързи рецепти за пухкав козунак

А за агнешкото - „Препоръчвам, когато приготвяте агнешко – печете го с бира, коричката става невероятна. И задължително използвайте пресен джоджен."

Ето я и рецептата, която шеф Манчев ще приготви за празника.

Необходими продукти за приготвянето на една порция:

агнешки котлет 3 бр.
ориз 0.05
тиква 0.1
зехтин 0.05
пармезан 0.02
спанак 0.05
маскарпоне 0.02
каймак 0.02
вино 0.05
масло 0.02
пресен джоджен 2-3 листа
розмарин 1 клонка
чесън, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Мариноваме агнешките котлети зехтин, сол, черен пипер.

Добавяме зехтин в тигана, запечатваме котлети от двете страни, добавяме вино, розмарин, чесън, малко масло и оставяме да редуцира виното.

В друг тиган нарязваме на ситни кубчета тиквата, добавяме спанака, сипваме малко бульон, добавяме маскарпонето, ориза, сол, черен пипер и бъркаме до получаване на хомогенна смес. Накрая слагаме пармезан в ориза.

Режем на много тънки шайби тиква, която в сина мазнина я изпържваме на чипс.

Сервираме като в средата поставяме ориза, агнешките котлети, поливаме със соса и украсяваме с каймак, чипс от тиква и пресен джоджен.

Курбан чорбата е класическа национална гозба, но ако сте забравили как се приготвя, припомнете си тази традиционна рецепта.

Курбан чорба

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета с костите
1 дафинов лист
1 глава лук
2 с. л. морска сол
1 ч. л. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

Месото се измива и се залива с 3 л. студена вода. Слага се да заври на умерен огън. От момента, в който започне да се образува пяна, тя непрекъснато се отделя с решетеста лъжица. Огънят не бива да е много силен, за да може отделянето на пяната да е постепенно.

Когато спре да се отделя пяна, месото се изважда, а бульонът се прецежда през двойно прегъната марля. Връща се месото, добавят се солта, пиперът, цялата глава лук и дафиновият лист. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на тих огън около 2 часа или докато месото омекне.

Отново се прецежда бульонът и се сервира в дълбока чиния с няколко късчета месо и пресен селски хляб със самардала.

Когато и чорбата е готова, остава само да направите и една свежа зелена салата и празничната трапеза е готова.

А ако все още не сте боядисали яйцата,

ВИЖТЕ НЯКОЛКО ИДЕИ КАК ДА НАПРАВИТЕ ЯЙЦАТА СИ КРАСИВИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

За празника шеф Манчев пожелава:

„Великден всички да сте заедно на трапезата, да имате една прекрасна храна, и най-вече здраве, щастие, любов. И нека храната ви обедини!“

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Четете още:

Започва Страстната седмица

На Велики вторник момичетата изпълняват древен ритуал

6 разлики между католическия и православния Великден

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
"Омайна нощ", с режисьор Велко Кънев
Ексклузивно

Последната "Омайна нощ" на Велко Кънев

Преди 2 минути
Ами ако шоколадът изчезне...?
Ексклузивно

Ами ако шоколадът изчезне...?

Преди 10 часа
Изтеглят граждани на ЕС от Ухан
Ексклузивно

Изтеглят граждани на ЕС от Ухан

Преди 12 часа
Силно земетресение разтърси Гърция
Ексклузивно

Силно земетресение разтърси Гърция

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини