13

И звънземните форми на живот вероятно са развили свои собствени уникални начини на общуване. Учени си задават въпроса: Как човечеството би могло да общува с тях, ако някога осъществи контакт? 

Експертът Елън Стофан, прогнозира пред BBC, че е възможно НАСА да открие извънземен живот през следващите 10 години. Днес изследователите смятат, че може би са близо до откриването на доказателства, че извънземен живот може и да съществува на далечни планети. Въпреки че все още няма категорични доказателства, някои учени смятат, че трябва да се подготвим за това. 

И така, какво ще стане, ако открием живот на друга планета? Ако съществата, които открием се окажат интелигентни, как бихме могли да общуваме с нашите космически съседи? Учени от цял свят си задават тези въпроси.  

Парадоксът на Ферми: Къде са всички извънземни?

Хората имат дълга история на преодоляване на езиковите бариери. Изследователите, които дешифрират древна писменост и езици, използват общи човешки навици като отправна точка. Например начинът, по който бихме могли да обозначим нещо важно в писмен вид, помогна на учените да открият Розетския камък - указ от 196 г. пр.н.е. Откритието е спомогнало за разчитането на древноегипетските йероглифи. Езикът на тялото също е важен инструмент - например, когато испанските конкистадори са пристигнали в Америка, те са използвали знаци с ръце и жестове, за да общуват с местното население.  

Хората са вид, който е еволюирал, за да общува помежду си. Извънземните същества може да мислят и да се държат по съвсем различен начин от нас. Тяхната социална структура - ако имат такава - може да е напълно неразбираема, пише BBC. 

Как бихме могли да предположим какво искат да ни кажат извънземните?  

Ако слушате Земята от космоса, ще чуете около 7 100 човешки езика. Но нашата планета е населена не само с хора. Могат ли начините, по които животните общуват помежду си, да се доближават до извънземната комуникация? 

Еволюционните предизвикателства са наистина универсални и еволюционните сили, които формират живота на Земята, ще доведат до много подобни характеристики в извънземния живот, смята Арик Кершенбаум, еколог от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Ако той е прав, това би означавало, че животът - и езикът - в целия космос може да имат общи черти. 

Има ли някой там? Гигантски въпросителен знак се появи в космоса

Животът се развива в продължение на много хилядолетия, като запазва благоприятните промени и губи неблагоприятните - известно още като естествен подбор. При еволюционната конвергенция несвързани организми развиват сходни характеристики в отговор на предизвикателства на околната среда.  

Да вземем например придвижването - законите на физиката и биомеханиката ограничават броя на различните начини, по които животните могат да се придвижват. Ето защо крилата на птиците работят така, както се движат крилата и на прилепите. Учени посочват, че последният им общ предшественик е бил малко същество, наподобявало гущер. То живяло преди повече от 300 милиона години. 

Защо подобни ограничения да са различни във Вселената?  

Комуникацията е подчинена на законите на физиката, пише изданието. От жестовете на маймуните и звуците на делфините до цветните шарки по кожата на сепията - всяко едно от тези неща, би могло да бъде в основата на езика на чужда планета, твърди Кершенбаум. 

"Ние сме единственият вид, който има език в смисъл на отворена система, която може да се използва за изразяване", казва Иън Робъртс, професор по лингвистика от университета в Кеймбридж.  

САЩ призна: Ето ги показанията на трима свидетели, видели НЛО

Теоретичният лингвист, Ноам Чомски дефинира езика като система за комуникация, която е безкрайно адаптивна, създадена да обслужва човешките интереси и да решава човешки проблеми. По думите му, езиковата система е достатъчно гъвкава, за да се изразяват голям брой понятия с нея.  

"Възможно е на Марс или на естествените спътници на Юпитер да има някакъв вид бактериален живот - но това ще са много прости организми", казва Иън Робъртс.

Трябва да установим, какъв е критерият за интелигентност, казва професорът.

Отговорът на този въпрос се крие в технологията - технологична цивилизация, сравнима с нашата, със способност да напусне планетата си, смята ученият. 

"Няма ли да си седят на своята планета и да се чудят кой друг обитава Вселената? Да кажем, че даден вид е достатъчно интелигентен, за да иска да построи космически кораб или радиотелескоп. Той ще трябва да знае много за физиката и математиката. Ще трябва да разработва научни теории и да си сътрудничи с околните. Факт е, че други животни не са развили технологии", констатира Робъртс. Без езика технологичната цивилизация би била немислима, казва той. 

Колко непознат може да е чуждият език? 

Робъртс е съосновател на Института по екзоезик в Кеймбридж (CIEL), чиято цел е да обмисли как бихме могли да общуваме с интелигентни екзосъщества и колко различен би могъл да бъде чуждият език и интелект от нашия. "Личното ми мнение е, че в основата си езикът би трябвало да е доста подобен на нашия", казва Робъртс.  

Дори човешкият език включва много повече от реч - общуваме чрез писане, движения на тялото, барабани, свирки и др.

"Това, което е наистина забележително за човешкия език, е, че под каквато и форма да се предава, той има в основата си едни и същи свойства. Интересно е да си зададем въпроса: как би могла да изглеждат извънземната граматика", посочва той. 

Ангелите и демоните са извънземни: Какво казва Библията за НЛО

Ако успеем да разкодираме езика на екзосъществата, ще установим, че той е много подобен на човешкия, обяснява експертът. Дори и да получим сигнал от космоса, спорно е дали изобщо ще го разпознаем като съобщение, казва Робъртс.

"Известно време хората смятаха, че в сигнала ще има определени закономерности, които ще покажат, че той не е естествен. Но някои небесни тела наистина излъчват много сигнали, като например квазарите", обяснява ученият.  

Робъртс е член на Консултативния съвет на Messaging Extraterrestrial Intelligence (Meti) - организация, основана през 2015 г. с цел изпращане на съобщения от Земята към Космоса с надеждата да получим отговор. Посланията на организацията са предназначени да демонстрират интелигентността на човечеството. Те съдържат информация за неща, които извънземни същества с подобно ниво на интелигентност биха разбрали. Например периодичната таблица на химическите градивни елементи на Вселената - нещо, което учените на друга планета вероятно биха знаели. Други съобщения съдържат математически данни, които описват форми, срещани в природата, като стойността на Пи и химическата формула на водата. Идеята е да се предаде "много основна научна информация, кодирана по определен начин, който би дал яснота на всички извънземни, които успеят да я разкодират, че имаме научни познания", казва Робъртс. 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 58 минути

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 1 час

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 2 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 3 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 4 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 14 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 15 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 17 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил