0

Л ятото си отиде, но все още не сте готови да се разделите със свежата си слънчева енергия. За да подпомогнем доброто ви настроение и форма и през този сезон ви предлагаме няколко витаминозни рецепти, които да поддържат тонуса ви чак до зимата. 

  • Супа с кестени и гъби 

300 г кестени
150 г кафяви печурки
80 г перлен ечемик
10 г сушени манатарки
1,2 л зеленчуков бульон
60 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
2 стръка салвия
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Кестените се цепват на кръст, слагат се в тава и се пекат около 30 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбъркват. Белят се, докато са още топли.

Перленият ечемик се сварява. Манатарките се накисват в 150 мл вряла вода. Морковът, лукът и целината се почистват, нарязват се на малки кубчета и се запържват в 40 мл зехтин, докато омекнат.

Прибавят се накълцаните чесън и салвия. Разбърква се, сипва се брашното и се запържва за кратко. Добавя се доматеният концентрат, налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 20 минути на слаб огън.

В останалия зехтин се запържват печурките, почистени и нарязани на кубчета. Манатарките се режат надребно. Двата вида гъби се слагат в супата. Налива се и част от водата, в която са киснали манатарките. Накрая се прибавят отцедения ечемик и нарязаните на парчета кестени.

Супата се готви още около 20 минути и се поднася с листенцата от стръка целина.

  • Топла есенна салата

2 малки глави карфиол
3 глави червено цвекло
5 моркова
60 мл зехтин
1 връзка магданоз за дресинга:
40 мл цитрус соев сос 
60 мл зехтин
2 с. л. горчица

Източник: iStock/Getty Images

Карфиолът се почиства и се разделя на малки розички. Морковите и цвеклото се обелват. Морковите се нарязват на шайби. Цвеклото се реже на кубчета.

Зеленчуците се заливат със зехтина. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сосът се смесва с горчицата и зехтина. Разбиват се с телена бъркалка.

Топлите зеленчуци се заливат с дресинга. Разбъркват се с наситнения магданоз и се поднасят.

  • Телешко с гъби и сметана на тиган

500 г телешко бонфиле
250 г гъби печурки
2 стръка праз
1 скилидка чесън
80 г масло
20 г олио
1 ч.л. дижонска горчица
100 мл бренди
100 мл телешки бульон
200 мл течна животинска сметана
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

Източник: 24kitchen

Почистете праза, чесъна и гъбите. Нарежете праза и чесъна на ситно, а гъбите на четвъртинки. Разрежете месото ( почистено от ципите) на 4 равни парчета и го овкусете със сол и черен пипер.

Загрейте олиото и 20 г от маслото в чугунен тиган. Гответе месото от всяка страна за по 2-3 минути. Извадете. В същия съд добавете останалото масло и запържете чесъна и праза.

Добавете и гъбите и ги оставете да се запържат. След това налейте брендито и по желание фламбирайте. Налейте бульона, добавете дижонската горчица и сметаната. Овкусете се със сол, черен пипер и нарязана на ситно мащерка. Гответе, докато сосът се сгъсти.

Малко преди да е готов соса, върнете месото. Гответе още 2-3 минути и сервирайте.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

По-топло днес, кога ще вали
Ексклузивно

По-топло днес, кога ще вали

Преди 11 минути
КАТ глобява за зимни гуми от днес
Ексклузивно

КАТ глобява за зимни гуми от днес

Преди 35 минути
Публикуваха тарифите на ТОЛ таксите
Ексклузивно

Публикуваха тарифите на ТОЛ таксите

Преди 14 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини