1

З а специален повод или за уютна вечеря за двама - домашният хляб винаги е отлично допълнение. Изпробвайте някоя от тези рецепти и няма да съжалявате.

Пърленки

  • 450 г брашно
  • 270 мл хладка вода
  • 20 г прясна мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • зехтин за намазване
Източник: 24kitchen

В купа разтворете маята във водата, добавете солта и захарта и разбъркайте. Малко по малко прибавяйте брашно. Омесете меко и еластично тесто.

Поставете тестото в голяма купа, намажете със зехтин, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса, докато удвои обема си.

Накъсайте тестото на малки топчета и ги разтеглете с ръце на тънки питки, а в средата им направете дупки. Намажете питките със зехтин и ги изпечете на скара върху жарта от двете страни.

Фокача с розмарин

  • 600 г бяло брашно
  • 200 г зелени маслини (без костилки)
  • 100 мл студено пресован зехтин + за намазване
  • 1 скилидка чесън
  • 8 г суха мая
  • 1/2 ч.л. сух розмарин
  • 1 ч.л. сол
Източник: iStock/Getty Images

В купа смесете брашното, маята и солта. Налейте зехтина и 300 мл топла вода. Разбъркайте хубаво, прехвърлете на плота и замесете меко тесто. Поставете го в намазана със зехтин купа и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса.

След това го прехвърлете в тава, намазана със зехтин, направете дупки с пръсти по повърхността му и намажете със зехтин. Оставете тестото да втаса повторно.

Стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте с розмарина и 50 мл зехтин. Оставете настрана.

Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Подредете маслините върху тестото и ги притиснете леко с пръсти.

Намажете фокачата с ароматния зехтин и я изпечете до готовност - за около 15 минути. По желание поръсете готовата фокача с прясно смлян черен.

Бриош

  • за маята:
  • 50 г прясно мляко (студено)
  • 8 г суха мая
  • 60 г брашно
  • за тестото:
  • 40 г захар
  • 340 г брашно + за поръсване
  • 220 г студени цели яйца (около 4 бр.)
  • 8 г сол
  • прясно мляко (при нужда)
  • 200 г краве масло (меко) + за намазване
  • за намазване:
  • 1 яйце
  • 5 г сладкарска сметана
  • 1 щипка сол
Източник: 24kitchen

Сипете в купата на миксера студеното мляко и сухата мая. Разбъркайте и поръсете сместа с брашното. Оставете за 15 минути, докато маята да се активира.

При непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното, яйцата и накрая – солта. Ако сместа е суха и на бучици, добавете малко прясно мляко.

Бъркайте около 5 минути на средна скорост. С шпатула оберете тестото от стените на купата и от бъркалката. Прибавете малко брашно - около 3 щипки. Отново разбъркайте. Повторете процедурата още 1 път.

Проверете дали тестото е готово, като вземете част от него и го разтеглете като парче плат. Ако е прозрачно и много еластично, значи глутенът е активиран. Ако не е, бъркайте още няколко минути и отново проверете.

Добавете половината масло и бъркайте на ниска скорост около 2 минути. Спрете миксера, оберете с шпатула стените на купата, а после продължете да бъркате на ниска скорост още няколко минути. Когато маслото се смеси с тестото, добавете останалото масло и бъркайте още 4-5 минути.

Прехвърлете в съд, поръсете го с малко брашно и го оставете да си почива около час и половина, докато удвои обема си. След това го притиснете с юмрук, за да излязат газовете, които са се образували под въздействието на маята. Покрийте тестото, приберете го в хладилника и го оставете да си почива минимум 2 часа или за една нощ.

Намажете с масло правоъгълна форма за хляб, както и 8 малки формички за бриош. С шпатула отрежете парчета тесто от по около 50 г. Първо оформете всяка топка с две ръце, а после я поставете на набрашнена работна повърхност и с ръка въртете тестото по посока на часовниковата стрелка. Подредете топките плътно една до друга в голямата форма, а после и в малките форми. Оставете да втасат.

За сместа за намазване в малка купичка разбъркайте яйцето, сметаната и сол. С четка внимателно намажете тестото. Включете фурната без градуси и поставете формите с бриош в нея. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Англичанин почина в София
Ексклузивно

Англичанин почина в София

Преди 17 часа
<p>Как да <strong>намалим</strong> безпокойството</p>
Ексклузивно

Как да намалим безпокойството

Преди 17 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини