1

Т еодор Качински, наричан Юнабомбър, извършва 17-годишна серия от нападения, като използва пощенски бомби, за да атакува учени, бизнесмени и други. Кампанията за бомбени атентати, при която загиват трима души, а 23-ма са ранени, започва в края на 70-те години и продължава до залавянето на Качински през 1996 г. след общонационално издирване, ръководено от Федералното бюро за разследване (ФБР). Залавянето му бележи края на най-дългото и скъпоструващо издирване на ФБР.

Качински, който от 1971 г. живее като отшелник в отдалечена хижа без електричество и течаща вода край Линкълн, Монтана, е известен като автор на манифест от 35 000 думи, озаглавен "Индустриалното общество и неговото бъдеще".

В него той твърди, че технологията е отдалечила хората от природата и ги е насочила към така наречените от него "сурогатни дейности" като популярните развлечения и спортове. Той призовава човешките същества да се върнат към това, което той описва като "дива природа". Според него това включва прекратяване на всички научни изследвания.

След като изпраща манифеста си до множество вестници и телевизионни станции под формата на няколко писма, той обеща да спре атаките си, ако той бъде публикуван изцяло в голям вестник. През септември 1995 г. "Ню Йорк Таймс" и "Уошингтън Поуст" публикуваха манифеста в неговата цялост.

Качински е арестуван седем месеца по-късно, през април 1996 г., почти година след последния му признат атентат. През 1998 г. той е осъден на четири доживотни присъди плюс 30 години. Качински е намерен мъртъв, според сведенията чрез самоубийство, в килията си на 10 юни 2023 г. Той е на 81 години.

Теодор Качински е роден в Чикаго през 1942 г. в работническо семейство от полски произход. Той е едно от двете деца, заедно с по-малкия си брат Дейвид, който по-късно се включва в ареста на по-големия си брат.

Хората, които са посещавали училище с Тед, отбелязват, че той е бил "самотник", който се е отличавал с отлични академични постижения.

След като завършва по-рано Evergreen Park Community High School (пропуска 11-и клас), Качински е приет в Харвардския университет с пълна стипендия на 16-годишна възраст. Докато учи в училището от Бръшляновата лига, Качински няма много приятели, но продължава да се справя изключително добре в академично отношение.

Именно по време на следването си в Харвард обаче Качински участва и в противоречиво проучване, ръководено от психолога Хенри Мъри.

В рамките на експеримента участниците били помолени да напишат есе за личните си философии. По-късно, докато били закачени към електроди за измерване на физиологичната им реакция, участниците в изследването били подложени на часове на обиди и лични нападки.

Есетата били използвани като основа за обидите.

Смята се, че Качински е участвал в този експеримент в продължение на повече от 200 часа, продължил три години, започвайки от 1959 г., и че в резултат на това е пострадало психическото и емоционалното му състояние.

Все пак той завършва Харвард, като през 1962 г. получава бакалавърска степен по математика. По-късно получава магистърска степен (1964 г.) и докторска степен (1967 г.) по същата дисциплина от Мичиганския университет.

След като завършва образованието си, на 25-годишна възраст Качински става най-младият асистент в историята на Калифорнийския университет в Бъркли, когато през есента на 1967 г. е нает да преподава геометрия и смятане на студенти. Две години по-късно обаче подава оставка, без да посочи причина за това.

След като напуска Бъркли, Качински се завръща в Евъргрийн Парк, Илинойс, за да живее с родителите си две години, преди да се премести през 1971 г. в колиба, която е построил в гората край Линкълн, Монтана.

С много малко пари Качински се надява да живее самостоятелно, като се научи на умения за оцеляване като лов и биологично земеделие. Освен това той работел странна работа в района и получавал известна финансова подкрепа от семейството си.

Към 1975 г. обаче той започва да се безпокои от навлизането на недвижими имоти и индустриално развитие в района около дома му. Повлиян от трудовете на френския философ християнски анархист Жак Елюл, Качински започва да вандалства на строителни обекти в района на Линкълн, за да саботира развитието.

Това е само началото.

Качински започва да използва пощенски бомби, изпратени чрез пощенските служби на САЩ - или които понякога сам доставя на ръка - в поредица от координирани атаки в продължение на 17 години, започвайки от 1978 г.

Първата му мишена, професорът по инженерство от Северозападния университет Бъкли Крист, избягва да пострада, когато пакет с неговия обратен адрес е намерен на паркинга пред сградата на офиса му и му е "върнат". Крист предупредил охраната, като отбелязал, че не е изпращал пакета.

Охранителят, който отворил пакета, получил нараняване на ръката, когато бомбата вътре избухнала.

Не е ясно защо Качински се е насочил към Крист. По това време обаче той отново живее в Илинойс и работи с баща си и брат си. Качински бил уволнен от тази работа заради обида на ръководителка, с която за кратко имал романтична връзка.

През следващите седем години Качински изпраща девет самоделни тръбни бомби до множество цели, включително ръководители на авиокомпаниите "Американ" и "Юнайтед" и академични администратори, като ранява няколко души, някои от които сериозно.

През декември 1985 г. бомбата, изпратена до собственика на компютърен магазин в Сакраменто Хю Скрутън, избухва и причинява смъртта му. Това е първият смъртен случай, свързан с Качински. Общо така нареченият "Юнабомбър", както е станал известен дотогава, извършва 14 нападения с 16 бомби, при които убива трима и ранява други 23-ма души.

При последното му нападение на 24 април 1995 г., също в Сакраменто, е убит лобистът от дърводобивната промишленост Гилбърт Мъри.

Манифест на Юнабомбър

По това време ФБР вече е по следите на Качински. Въз основа на сходството на устройствата, използвани при нападенията, те вече са свързали много от тях и ги приписват на един извършител или група извършители.

Освен това смятаха, че нападателят е имал връзки с района на Чикаго и залива на Сан Франциско, което, разбира се, Качински правеше.

ФБР нарече провежданото от него разследване "Юнабом" (за атентатор от университет и авиокомпания) и по този начин медиите нарекоха нападателя "Юнабомбър". Все още обаче самоличността на Качински била неизвестна на властите.

Това започна да се променя, след като той изпрати до медиите станалия вече прословут манифест. През лятото на 1995 г. Качински изпраща писма с искане да бъде публикувано есето му, озаглавено "Индустриалното общество и неговото бъдеще".

Ако това не стане, той заплашва да извърши още атентати.

В крайна сметка главният прокурор на САЩ Джанет Рино и директорът на ФБР Луис Фрий се съгласяват манифестът да бъде публикуван, въпреки че това е противоречиво решение.

В писанията се застъпваше за "идеология, която се противопоставя на технологиите", и за "контраидеал" на природата. Всъщност Качински твърди, че технологията и индустриализираното общество на практика унищожават човешката свобода, тъй като се нуждаят от "тясно регулиране на човешкото поведение, за да функционират".

Интересно е, че по-късно критици и учени ще напишат, че макар Качински да заслужава презрение заради извършените от него насилствени действия, много от идеите в манифеста му са били съвсем разумни.

Архивни снимки на австралийски престъпници от ХХ в.

Идеите на манифеста са били познати и на по-малкия брат на Качински - Дейвид, който вече имал подозрения, че брат му е Юнабомбър, когато прочел манифеста след публикуването му през септември 1995 г.

По това време двамата братя са се отчуждили. Дейвид отива във ФБР с подозренията си и споделя с тях писмата, които е получавал от Тед през годините.

Следователите успели да сравнят написаните на пишеща машина писма със страниците на оригиналния манифест, а по-късно лингвистичният анализ потвърдил, че документите най-вероятно са написани от един и същ автор.

Дейвид помолил ФБР да запази ролята му в разследването в тайна, но информацията изтекла при Дан Ратер, тогава от CBS News.

Юнабомбър е арестуван

На 3 април 1996 г., след като федерален съдия в Монтана разрешава претърсването на хижата на Качински-старши, служители на ФБР нахлуват в селския комплекс. Там те намират Качински в разхвърляно състояние, заобиколен от инструменти и части за производство на бомби.

По-късно същия месец той е обвинен от федерално голямо жури в 10 случая на незаконно транспортиране, изпращане и използване на бомби и в три случая на убийство. Въпреки че адвокатите му искат да го признаят за невменяем, Качински отказва и вместо това се признава за виновен по всички обвинения.

Той е лишен от свобода без възможност за предсрочно освобождаване в затвора със строг режим Supermax във Флорънс, Колорадо.

Докато е в затвора, Качински пише и публикува две книги - "Технологично робство": Качински, известен още като "Юнабомбър", и "Антитехнологична революция": В двете книги се развиват идеите, включени в оригиналния му манифест.

През 2021 г. Качински е преместен в медицинския център на федералния затвор в Бътнър, Северна Каролина. Рано сутринта на 10 юни 2023 г. 81-годишният Качински е открит в килията си без реакция и е обявен за мъртъв.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия