0

О т Древен Египет до Америка през XIX век, тези мъже са влезли в учебниците по история не само с делата си, но и с разпространението на семената си. Тези видни бащи са били царе, военачалници и религиозни водачи. Те са създавали потомство - законно и незаконно - заради политиката, властта и гордостта.

Предлагаме ви селекция от девет от най-плодовитите бащи от миналото.

1. Хенри I - 27 деца

Смята се, че Хенри I, крал на Англия от 1100 г. до смъртта си през 1135 г., е баща на повече деца от всеки друг монарх в британската история.

Хенри имал двама, а може би и трима законни младежи със съпругата си Матилда Шотландска, но имал и голям отряд от незаконни деца. Точният им брой не е известен, но са установени 24.

Хенри, син на Уилям Завоевателя, намирал полезни политически цели за кралските си похождения, а подобно извънбрачно поведение не било необичайно за кралете от онова време. Въпреки това учените коментират, че дори според тогавашните стандарти Хенри е бил особено непорочен.

Исторически вегетарианци: 6 известни личности, които са отказали месото

2. Бригъм Йънг - 56 деца

Мормонският лидер Бригам Йънг е вторият президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и първият губернатор на щата Юта.

През 90-те години на XIX в. Мормонската църква официално осъжда практиката на полигамията, но по времето на Йънг "множественият брак" е утвърдена практика сред мормоните, като е иницииран от основателя на мормонството Джоузеф Смит.

Към момента на смъртта си Йънг има 56 деца от 16 от съпругите си (от общо над 50 съпруги, които е имал през живота си), въпреки че 10 от децата му не оцеляват в детска възраст.

През 2016 г. е изчислено, че има 30 000 преки потомци на Бригъм Йънг, които са живи и се развиват.

3. Джон II, херцог на Клеве - 66 деца

Анна Клевска, четвъртата съпруга на Хенри VIII, е имала интересно семейство. Сред тях е нейният дядо, доста заетият Джон II, роден през 1458 г. и херцог на Клевес-Марк от 1481 г. до смъртта си през 1521 г.

Като млад благородник Джон имал, по думите на един историк, "почти неограничен достъп до жените в двора". Когато не се занимава с коитус, Клевс участва в множество битки, включително в битката при Нанси през 1477 г., в която се сражава заедно с бургундския херцог (който губи).

Не напразно Джон е известен на историците като "Бебетопроизводителя". Смята се, че освен четирите си законни деца, разкрепостеният херцог е родил и 63 незаконни деца.

4. Ровоам - 88 деца

Ровоам е син на прочутия цар Соломон, който и до днес се свързва с мъдростта и медитацията. Твърди се, че царските съпруги и наложници на Соломон са били общо 1000 на брой.

15 от най-влиятелните кралски любовници в историята

Ровоам наследява баща си като цар на Израел, преди да стане първият цар на Юда около 931 г. пр.н.е. Ровоам имал 18 съпруги и 60 наложници.

Във Втора книга на летописите в Стария завет се казва, че Ровоам "родил двадесет и осем сина и шестдесет [60] дъщери". По-нататък се казва, че Ровоам мъдро "разпръснал всичките си деца" във "всички оградени градове" в страната. С други думи, той ги поставя под командването на укрепени градове със стратегическа цел.

5. Биндусара - 101 деца

Биндусара (починал ок. 273 г. пр. Хр.), е владетел на могъщата империя Маурия в Древна Индия и баща на известния император Ашока Велики.

Биндусара би имал нужда от голям шкаф в дома си в кралския дворец, за да съхранява всичките си чаши за "най-добър баща", тъй като източниците твърдят, че той е баща на общо 101 деца с 16 съпруги.

6. Мурад III - 130 деца

Мурад III е султан на Османската империя от 1574 г. до смъртта си. Той е известен, наред с други неща, с приятелските си дипломатически отношения с Елизабет I.

Един ден в началото на управлението си младият султан отива при наложниците си, за да се опита да създаде наследници. Но той имал проблем - бил импотентен. Кралските лекари били повикани и им било възложено да направят лекарство. Говори се, че решението на лекарите подействало добре - твърде добре! Един автор от XIX в. твърди, че общият брой на потомството на Мурад бил 130.

Веднага след смъртта на Мурад около 40 от децата му щели да се срещнат със създателите си по много страшен начин. Когато през 1595 г. синът на Мурад се възкачва на престола като Мехмед III, едно от първите му действия като султан е да нареди екзекуцията на 19-те си братя - умишлен ход за премахването им като съперници, както и на над 20 от сестрите му. Всички те били удушени с тетива, за да не се пролее кралска кръв.

7. Рамес II - 170 деца

Рамес II не е наричан Рамес Велики без причина. Широко разпространено е мнението, че той е най-великият от фараоните - владетелите на Древен Египет.

Лейди Дракула: Сложната история на графинята убийца

Рамес управлява в продължение на 66 години и е известен като важен строител и успешен военачалник. В исторически план той е познат на египтяните и като "Великия прародител".

Между цялото строителство на храмове и походи Рамес явно е намирал време да посее див овес. Според една книга от XIX век Рамес имал общо 170 деца, състоящи се от 111 сина и 59 дъщери.

8. Исмаил Ибн Шариф - 1 171 деца

Исмаил Ибн Шариф е султан на Мароко от 1672 г. до смъртта си през 1727 г. и е известен на историците с това, че поставя продуктивния в репродуктивен план.

Скорошни проучвания разкриха, че султанът може да е имал дори повече деца от съпругите си и 500-членния си харем, отколкото се смяташе досега.

В Книгата на рекордите на Гинес, в която е описано голямото семейство на султана, са посочени 1042 деца, които са го наричали баща. През 2014 г. обаче двама учени твърдят, че всъщност владетелят е добавил 1 171 души към населението чрез своите копулации.

Не е възможно обаче да е намирал цялото това раждане за твърде уморително, тъй като през 55-годишното си управление е бил зает с международна дипломация, амбициозни строителни проекти и разширяване на царството си. Брутален и безсърдечен, той е известен като "Краля воин", тъй като е бил свидетел на един от върховете на мароканската мощ.

9. Чингис хан - 3 000 деца

Монголската империя е втората по големина империя в историята, като в своя териториален пик се простира от горите на Източна Европа до Корейския полуостров. Нейният основател е Чингис хан, един от най-известните завоеватели в историята, известен със своята жестокост - но той оставя следа в света по повече от един начин.

Съвременни изследвания сочат, че днес около 16 милиона души по света могат да носят ДНК на Чингис хан.

Това е така, защото се смята, че военачалникът е родил поне 1000 деца, а някои съвременни експерти смятат, че потомството му може да е достигнало невероятните 3000.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 7 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване