1

"Ние помним. Само така с течение на времето ще победим. И някой ден ние толкова много ще си спомняме, че ще създадем най-големия екскаватор, ще изкопаем най-големия гроб в историята, ще натикаме в него войната и ще я заровим веднъж завинаги", пише Рей Бредбъри в "451° по Фаренхайт". Книгата излиза през 1953 г. и се предполага, че в 21 век предсказанието на писателя би трябвало да се е сбъднало и повече да няма войни.

Само че светът около нас ни показва, че не помним нищо. Толкова много сме се заблудили в мрака, че не можем да видим как пропадаме и вместо войната заравяме себе си. А светлината е толкова близо – една подадена ръка, изпята коледна песен, примирие, което никой не очаква... Каквото се случва през 1914 г. по време на Първата световна война. И по-точно на един от най-големите християнски празници – Рождество Христово. 

Всичко започва с една коледна песен

Първата световна война избухва през лятото на 1914 г. и разпространеното мнение е, че конфликтът ще приключи до Коледа същата година. Само за няколко месеца обаче стотици хиляди загиват в тежки битки. През декември реалността на Западния фронт е следната - минирани полета, бодлива тел, кал и войници, които са в окопите, докато част от другарите им лежат в ничията земя. 

В началото на месеца е направен опит да се осигури официално примирие за празниците. На 7 декември папа Бенедикт XV отправя призив към лидерите на Европа "оръжията да замлъкнат поне в нощта, когато пеят ангелите". Според britannica надеждата на папа Бенедикт XV е, че примирието ще позволи на враждуващите сили да договорят справедлив и траен мир, но призивът му не среща интерес от страна на лидерите. 

Тогава на преден план излизат войниците – обикновените "пешки" в ръцете на висшестоящите, които извършват немислимото по време на война –  превръщат враговете в приятели. Неофициалното примирие започва с една коледна песен.

Истинско коледно чудо

На Бъдни вечер из германските окопи на Западния фронт се чуват гласове. Те не викат команди, нито обсъждат военните действия, ами пеят – настъпила е "тихата и свята нощ" и войниците отбелязват това. Край окопите им пък са поставени фенери и малки елхи, които засилват празничното настроение.

"Трябва да си го представите като коледно чудо", разказва в интервю пред NDR Михаел Юргс, който прави проучване по темата, за да напише книгата си "Малкият мир по време на Голямата война". "Между окопите, които се намират на едва 100 метра един от друг, лежат тела на загинали, които няма как да бъдат погребани... И изненадващо на Бъдни вечер германците започват да пеят: "Тиха нощ, свята нощ" и да викат: "Ние не стреляме, вие не стреляйте". Англичаните са подозрителни, докато един от тях не се изправя. И тогава вражеските войници се срещат за първи път насред ничията земя и решават да празнуват Коледа", разказва Юргс. 

Няма данни за това къде точно е започнало Коледното примирие или как се е разпространило, но сведения за него може да бъдат открити в писма от фронта, както и в по-късни разкази на участници. 

"Не е за вярване това, което ви казвам сега, но е чиста истина", пише Йозеф Венцл от баварски пехотен полк до родителите си на 28 декември 1914 г., цитиран от spiegel.de

"Aнгличаните се появиха и ни помахаха, на което нашите хора отвърнаха... Край коледната елха между окопите стоят най-ожесточените противници и пеят коледни песни. Никога в живота си няма да забравя тази гледка", пише Венцл. 

Побратимяване в ничията земя

В деня на Рождество Христово британски и германски войници се срещат в ничията земя, разменят си подаръци, получени от родината, правят си снимки и играят импровизиран футбол. Има някои данни, че те дори взаимно подстригват брадите си, също така си показват фотографии на любимите си хора.  

"Разказвам какво се случи тогава и хората не вярват. Имахме това неофициално примирие. Срещнахме се в ничията земя на Коледа през 1914 г. Ръкувахме се. Те бяха саксонци и чух един да говори английски език. Попитах го "говориш ли английски?", а той отговори: "Бях в лондонски хотел, когато избухна войната!", разказва за срещите с противника британският войник Арчибалд Стенли, цитиран от Imperial War Museums

И тъй като в ничията земя лежат телата на загиналите им другари, войниците използват примирието, за да погребат починалите. 

"Това, което ме трогна най-много, е общата погребална церемония, на която те погребват мъртвите си заедно. Саксонски капелан (бел.авт. - католически свещеник) прочита проповед, англичанин казва молитва и всички свалят шапките си и казват "Мир на земята". За съжаление това продължава само три дни", разказва пред NDR журналистът Михаел Юргс.

Футболен мач в разгара на световна война?

Един епизод от Коледното примирие е особено популярен – футболен мач, в който враждуващите отбори се срещат, забравили, че са врагове и наслаждавайки се на играта. На места може дори да се прочете кой е спечелил мача. Всъщност има много импровизирани "футболни мачове", на които присъстват войници от двете страни. Дали са били истински мачове, не е важно. Важни са тези незабравими мигове на човечност, в които смъртните врагове се превръщат в приятели. 

Неслучайно сто години по-късно - през 2014 г., британският принц Уилям и тогавашният селекционер на английския национален тим Рой Ходжсън откриват мемориала "Футболът помни", който е в чест на Коледното примирие и импровизираните футболни мачове на войниците през 1914 г. 

Източник: Getty Images

"Живей и остави другите да живеят"

Въпреки че Коледното примирие е огромен светъл лъч, който едва ли ще бъде забравен, трябва да се отбележи, че то не се спазва навсякъде по Западния фронт. А след 1914 г. висшите командвания от двете страни се опитват да предотвратят повторения на примирие от подобен мащаб. 

Въпреки това, според Imperial War Museums, има някои изолирани случаи на войници, които поддържат кратки примирия по-късно през войната, при това не само по Коледа. Например т.нар. система "живей и остави другите да живеят" - в тихите сектори на фронтовата линия понякога мълчаливо се съгласуват кратки паузи във военните действия, което позволява на двете страни да поправят окопите си или да приберат загиналите.

Макар че Коледното примирие трае съвсем кратко, а войната след това продължава своя жесток ход още четири години, то носи следното важно послание: Чудесата са възможни, а ако хората го поискат – войните може да спрат на мига. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 21 минути

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 1 час

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 10 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 10 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 11 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 13 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 14 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 14 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 16 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта