0

П рез лятото стомашните проблеми зачестяват, а именно в този период от годината искаме да се забавляваме колкото се може повече извън дома. Ето защо трябва внимателно да обмисляме какво и по кое врем от деня ядем. И ако все пак почувствате леко неразположение, заметете пържените бирени мезета с някое от тези предложение:

Пъстърва в пергамент

2  филета пъстърва
1 глава фенел
10 бр. зелени аспержи
3  лимона
листа босилек
сол и черен пипер
зехтин

Източник: ThinkStock/Guliver

Поставете филетата пъстърва с кожата надолу в чиния. Поръсете ги със сол, черен пипер и лимонов сок. Оставете ги настрани за 10 минути. Почистете главата фенел и я настържете на едро ренде. Обелете аспержите.

Изрежете две квадратни парчета от хартия за печене. По средата на всяко парче подредете купчинка фенел. Поръсете със сол, лимонов сок и зехтин. Подредете 3-4 листа босилек върху фенела. Отгоре подредете 5 аспержи. Поръсете с лимонов сок, черен пипер и малко зехтин. Поставете филето риба с кожата надолу.

Подредете още 3-4 листа босилек и 2-3 кръгчета лимон. Оформете пакети и ги поставете в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 15-20 минути. Поднесете пакетите топли, като разтворите хартията.

Крем супа от тиквички 

1 кг тиквички
1 глава лук
50 г сирене „Грана падано“
60 мл зехтин
1 връзка босилек
1 дафинов лист
40 г сушени домати
сол и черен пипер на вкус

Източник: Thinkstock/Guliver

Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Почистете лука и го нарежете на едро. Прибавете дафиновия лист, тиквичките и вода, колкото да ги покрие. Посолете и гответе под капак, докато зеленчуците омекнат - около 15 минути. Отстранете дафиновия лист.

Прибавете листенцата босилек и настърганото сирене. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Пасирайте. Накълцайте сушените домати. Поднесете супата с доматите. По желание поръсете с капки зехтин, още настъргано сирене и листенца босилек. 

Пиле с ориз на фурна

1 пиле
200 г дългозърнест ориз
350 мл пилешки бульон
80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 стръка праз
1 стрък розмарин
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус  

Източник: Thinkstock/Guliver

Пилето се реже на порции, кожата не се маха, а с фенера се сварява бульон. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се пържи от всички страни до златисто в 40 мл от мазнината. Празът и чесънът се почистват и се режат наситно. Пържат се до златисто в останалия зехтин в друг съд. 

Прибавя се оризът, запържва се леко. Налива се бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер. 

Сместа се прехвърля в тава за печене. Отгоре се поставят бутчетата. Ястието се поръсва с наситнените магданоз и розмарин, и се разбърква. 

Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Фолиото се маха, прибавят се филето и крилата, и ястието се допича до готовност – за 10–15 минути.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

ЕП ратифицира сделката за Brexit (Видео)
Ексклузивно

ЕП ратифицира сделката за Brexit (Видео)

Преди 44 минути
Слави Трифонов
Ексклузивно

Слави Трифонов учредява нова партия

Преди 4 часа
Турист падна от лифта в Пампорово
Ексклузивно

Турист падна от лифта в Пампорово

Преди 5 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини