1

М есо, риба, зеленчуци, дори морски дарове и плодове - всичко приготвено на скара е някак по-ароматно. Тук събрахме цялата гамата от класически ястия, които се готвят на открито. Дори намерихме рецепта за ананас на грил - вижте ги.

Салата от патладжани и тиквички на грил

2 патладжана
2 тиквички (цукини)
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
30 г запечен бял сусам
30 г черен сусам
3 с. л. тъмно сусамово олио
2 с. л. тъмен соев сос
2 с. л. оризов оцет
сол на вкус
олио за намазване

Патладжаните се обелват, нарязват се на шайби, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Измиват се и се подсушават. Тиквичките се измиват добре и се режат на шайби.

Зеленчуците се посоляват, мажат се с олио и се пекат от всички страни на грил. След това се овкусяват със соевия сос, сусамовото олио, оризовия оцет, наситнения лук, двата вида сусам и накълцания чесън.

Салатата може да се поднесе както топла, така и студена.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЯКОЛКО ПРАКТИЧНИ, ВАЖНИ И ЗАБАВНИ ИДЕИ ЗА ПЕРФЕКТНО БАРДЕКЮ

Царевица на грил с билково масло

4 кочана млечна царевица
80 г краве масло (със стайна температура)
1 скилидка чесън
4 стръка мащерка
1/4 връзка див лук
1 щипка кайенски пипер
сол и черен пипер на вкус

Чесънът се стрива на паста с малко сол. Маслото се слага в купа и се смесва с чесъна и нарязаните мащерка и див лук.

Подправя се с кайенски пипер, сол и черен пипер на вкус. Кочаните царевица се нарязват на парчета и се пекат на грил от всички страни до готовност.

Докато са още топли, се намазват с ароматното масло и се поднасят.

На скара - какво да приготвим, когато свършим с месото

Източник: ThinkStock/Guliver

Скумрия на грил със сос от коприва и спанак

1 кг дребна прясна скумрия
200 мл животинска сметана
100 г бейби спанак
100 г коприва
1 връзка пресен лук
1 глава лук шалот
1/2 лимон
40 г краве масло
2 сварени яйца (5 минути)
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване

От рибите се отстраняват главите и перките, разрязват се надве по дължина, костите се махат. Копривата се почиства и се бланшира в кипяща вода, след това се потапя в купа с вода и лед, да се охлади шоково. Отцежда се добре и се накълцва.

Пресният лук и лукът шалот се наситняват и се запържват в маслото. Прибавят се и наситнената коприва и спанакът.

Готвят се 1–2 минути, налива се сметаната, овкусява се със сол, черен пипер и настъргана лимонова кора. Готви се, докато сместа се сгъсти.

Рибата се маже със зехтин, посолява се и се поръсва с черен пипер. Пече се на плоча или грил тиган, от всяка страна, до златисто. Поднася се със соса и нарязани наситно варени яйца.

Източник: Thinkstock/Guliver

Октопод на скара с топъл хумус

за октопода:
1,5 кг октопод
1 лимон
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
2 дафинови листа
40 мл зехтин
1 ч. л. бял винен оцет
сол на вкус
за хумуса:
800 г нахут от консерва
40 г сусамов тахан
150 мл зеленчуков бульон
60 мл зехтин (студено пресован)
2 скилидки чесън
1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус

Октоподът се вари до готовност в голямо количество вода, заедно с дафиновите листа и разполовения лимон. Когато е добре сварен, лесно се прокарва шишче през пипалата.

Оставя се да се охлади и пипалата се отделят от главата. От зехтина, накълцания чесън, наситнения розмарин, оцета и сол на вкус се приготвя сос.

Октоподът се подсушава с кухненска хартия, намазва се с част от соса и се пече на скара от всички страни. Когато е готов, се маха от скарата и се намазва с останалия сос.

Нахутът се отцежда и се смила със зеленчуковия бульон. Прецежда се. Чесънът се накълцва и се запържва в зехтина. Прибавя се нахутеното пюре. Готви се при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Дърпа се от огъня.

Добавят се сусамовият тахан и лимоновият сок, посолява се и се подправя с черен пипер. Разбърква се добре. Октоподът се сервира с топлия хумус.

Източник: Thinkstock/Guliver

Свински пържоли на скара

6 свински вратни пържоли с кост
4 стръка босилек
6 стръка магданоз
1 ч. л. риган
2 скилидки чесън
40 г сушени домати
1 ч. л. каперси
кората от 1 лимон
6 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Чесънът се стрива в хаванче, заедно с босилека, сушените домати, магданоза и сол на вкус. Прибавят се каперсите, настърганата лимонова кора и риганът, и отново се стрива.

Налива се зехтинът, подправя се със сол и черен пипер и се разбърква. Пържолите се намазват с тази смес и се оставят да престоят поне 30 минути.

След това се готвят от всички страни върху сгорещена скара.

Източник: Thinkstock/Guliver

Пиле с текила и лайм на грил

1 пиле за саламурата:
150 мл текила
2 лайма
3 скилидки чесън
1/4 ч. ч. морска сол
2 с. л. захар
1 ч. л. черен пипер на зърна
за мариноване:
30 г чушки „Халапеньо“ (от буркан)
2 скилидки чесън
2 лайма
1 домат
40 мл зехтин (студено пресован)
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. чипотле
2 щипки канела
сол и черен пипер на вкус

В тенджера се кипва около 1 л вода, заедно с черния пипер, солта и захарта. Когато солта и захарта се разтворят, течността се прехвърля в стъклена купа и се охлажда с лед.

Кората на двата лайма се настъргва и заедно със сока им се сипва във водата. Прибавят се и накълцаният чесън и текилата. Пилето се реже на порции и се потапя в саламурата. Оставя се поне за 8 часа в хладилник.

Сокът на двата лайма се изстисква. Месестата част на домата и чесънът се нарязват и се смилат в блендер заедно със сока от лайм, чушките халапеньо, кориандъра, кимиона, чипотлето, канелата, зехтина, сол и черен пипер на вкус.

Пилето се изважда от саламурата, измива се и се подсушава. Намазва се със сместа и се оставя за 1 час в хладилник, да поеме ароматите. След това се изпича на грил, до готовност, от всички страни.

Източник: Thinkstock/Guliver

Ананас на грил с фъстъци и сладолед

1 ананас
50 г краве масло
50 г белени печени фъстъци
20 г кокосови стърготини
50 мл кленов сироп (+ за сервиране)
50 мл ром с кокос
за сладоледа:
300 г сирене „Маскарпоне”
50 г бял шоколад
50 мл кленов сироп
1 пакетче бурбонска ванилова захар

Ананасът се обелва и се разрязва на 6 по дължина, заедно с листата. Маслото се разтопява и в него се разбъркват кленовият сироп и ромът.

Парчетата ананас се намазват със сместа и се запичат на грил тиган, от всяка страна, до златисто, като периодично се маже с масло.

Маскарпонето се разбърква с ваниловата захар, кленовия сироп и накълцания бял шоколад. Замразява се за 2–3 часа.

Ананасът се полива с кленов сироп, поръсва се с накълцани фъстъци и запечени до златисто кокосови стърготини. Сервира се със сладоледа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
<p>Меган е <strong>по-добра</strong> от Кейт в това</p>
Ексклузивно

Меган е по-добра от Кейт в това

Преди 22 минути
<p>Уволниха директора на ВиК-Перник</p>
Ексклузивно

Уволниха директора на ВиК-Перник

Преди 15 часа
<p>Какво предлага КФН за системата &bdquo;Бонус-малус&rdquo;</p>
Ексклузивно

Какво предлага КФН за системата...

Преди 15 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини