1

Н а 15 април 1912 г. най-известният кораб в историята потъва на дъното на Атлантическия океан, след като се удря в айсберг по време на първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк.

Известната трагедия води до смъртта на повече от 1500 души, включително деца, а останките на кораба сега лежат на морското дъно на около 350 морски мили от бреговете на Нюфаундленд, Канада.

С течение на годините корабът "Титаник" става обект на безкрайна поредица от филми и новинарски репортажи.

Въпреки това изминават 112 години и днес, когато се отбелязва годишнината от потъването му, все още има безброй въпроси без отговор за това как се е развила трагедията с кораба, който бе наречен "непотопяем".

Тук MailOnline разглежда оставащите загадки на "Титаник", на които може би никога няма да разберем отговора, включително какво се е случило с пътниците и дали айсбергът наистина е причинил катастрофата.

Какво се е случило с пътниците?

Повече от 1500 души - около 70% от пътниците на борда - загиват трагично, след като "Титаник" се ударя в айсберг преди 112 години.

Телата на около 1160 пътници обаче така и не са открити, а къде се намират те, остава загадка и до днес - те са безследно изчезнали и никога повече не са видени. 

От повърхността на океана са извадени само около 340 тела с все още поставени спасителни жилетки, което кара хората да се питат какво се е случило с останалите.

Сред тези, които никога не са намерени, са американският бизнесмен Бенджамин Гугенхайм, роденият в Ливърпул корабен стюард Томас Питър О'Конър и капитанът на кораба Едуард Смит. 

Джеймс Делгадо, морски археолог и историк, който сам се е гмуркал до потъналия кораб, заявява, че в останките от луксозния лайнер все още може да има "някакво подобие на човешки останки".

"Учените смятат, че това е възможно, но това е наука, за която не знаем много, особено в дълбокия океан",  каза Делгадо пред MailOnline. 

В разговор с MailOnline от Вашингтон Делгадо добавя, че "дори зъбите се разтварят" след продължителен престой на океанското дъно, което е населено предимно с микробен живот.

Той е направил две експедиции до останките на "Титаник" - през 2000 г. и през 2010 г. - и ги нарича "много отрезвяващо и силно място".

"Това, което виждате и което е много убедително, са чифтове обувки, които са разпръснати и предполагат, че това е мястото, където те в крайна сметка са останали", казва Делгадо, който е старши вицепрезидент на археологическата фирма SEARCH Inc.

"Това е осезаемо напомняне за загубата на тези хора", споделя Делгадо.

През 112-те години след катастрофата експедициите до "Титаник" не са открили никакви човешки останки, според RMS Titanic Inc, компанията, която притежава правата върху останките на кораба. 

Телата вероятно са се разложили или са били изядени от морския живот на тази дълбочина, включително риби и ракообразни като скариди, както и от бактерии.

Съществата, приспособени към тази уникална подводна екосистема, биха консумирали човешката кожа и тъкан, но какво да кажем за костите?

Професор Джон Касела, криминалист от Атлантическия технологичен университет в Слиго, Ирландия, казва, че костите се разграждат бързо в солена вода.

Костите се състоят от минерал, наречен хидроксиапатит, съставен предимно от калций и фосфат, но и от много други по-малки молекули - казва той пред MailOnline.

"Водата ще подпомогне разтварянето или разтварянето на този костен минерал и, разбира се, на крехките органични протеини, които помагат за слепването на костта", споделя Касела.

Професор Касела заявява, че дори след 100 години в руините може да има човешки кости, но това зависи от нивото на солената вода, рН на водата и въздействието на микроорганизмите.

Професор Дам Сю Блек, съдебен антрополог и президент на колежа "Сейнт Джон" в Оксфордския университет, заявява, че костите "не обичат да са под вода".

"В действителност разрушенията са причинени от хищници. Морските обитатели виждат в костите резервоар за калций, който трябва да се използва", казва Блек.

Останките на "Титаник" са открити едва през септември 1985 г., повече от 73 години след потъването.

Според професор Касела дори в студена и бедна на кислород среда, каквато е дъното на океана, разлагането на телата би се забавило, но не и спряло.

Независимо дали са там или не, намирането на човешки останки на мястото на Титаник вероятно ще изисква подводните изследователски кораби да нарушат части от потъналия кораб - нещо, което им е забранено да правят.

Титаник вече е в крехко състояние, тъй като бактериите разяждат желязото в корпуса на кораба и в крайна сметка ще погълнат целия кораб.

Това, което е останало от кораба, се разрушава толкова бързо под водата, че може да изчезне напълно през следващите 40 години.

Наистина ли айсберг е причината за трагедията? 

Друг въпрос, на който много хора се опитват да намерят отговор, е дали корабът наистина е потънал заради айсберг и защо екипажът не го е видял.

Пасажерите, които са оцелели след трагедията, разказват за прекрасна, безоблачна нощ, като някои дори твърдят, че са прекарали последните си мигове на палубата, преди да се качат на спасителната лодка, обсъждайки яркостта на звездите - така че как е бил пропуснат?

Една от теориите предполага, че феноменът е предизвикан от странно метеорологично явление, което вероятно е скрило айсберга, докато не е станало твърде късно, и е затруднило комуникацията с близкия кораб.

Историкът и телевизионен водещ Тим Малтин твърди, че екипажът на "Титаник" е станал жертва на термична инверсия, която се причинява от лента студен въздух, която се налага под лента по-топъл въздух, съобщава "Таймс".

Той смята, че студеното течение в Северния Атлантически океан, наречено Лабрадор, е изтласкало този студен въздух под топлото течение Гълфстрийм, създавайки мираж.

Светлинните лъчи са огънати надолу, което създава илюзията, че хоризонтът е по-високо, отколкото е в действителност.

Разпръснатата светлина също така създава мъгла, която се задържа над водата и която според Малтин вероятно е скрила айсберга зад нея в безлунната нощ.

Тези, които се намират на наблюдателната точка - гнездото на гарвана на кораба, вероятно са видели само разликата между истинския хоризонт и пречупената светлина като мъгла.

Тази "мъгла" е описана по-късно от оцелели членове на екипажа, както и от други кораби в района по това време.

Според Малтин, автор на "Титаник", докладите на оцелелите и спасителите ясно показват наличието на термична инверсия през тази нощ: Титаник", автор на книгата "Титаник - една много измамна нощ".

По-късно наблюдателите казват, че айсбергът е изглеждал тъмен, тъй като мъглата е размивала линиите му и е затруднявала разграничаването му от морето.

"Причината, поради която бергът изглеждаше тъмен, беше, че те го виждаха на фона на по-светла мъгла", казва Малтин пред "Таймс".

Джеймс Муди е бил на нощна вахта, когато е станал сблъсъкът, и е приел обаждането от вахтения, като го е попитал: "Какво виждаш?". Човекът отговорил: "Айсберг, пред нас.

Към 2,20 ч. сутринта, когато на борда му все още имало стотици хора, корабът потънал под вълните, отнасяйки със себе си повече от 1500 души, включително и Муди.

Сред намиращите се наблизо кораби, които можеха да помогнат за спасяването на част от 2240-те пътници и екипажа, беше SS Californian, който не успя да се свърже с "Титаник" и да забележи, че той потъва заради мъглата.

Той не е превозвал пътници и е щял да има достатъчно място за хората на "Титаник". 

Заради фалшивия хоризонт членовете на екипажа на SS Californian са си мислели, че гледат много по-малък кораб, който е по-близо до тях - теоретизира Малтин.

Те смятат, че като малък кораб другият кораб няма да е оборудван с безжичен оператор, и затова стигат до заключението, че най-добрият начин да се свържат с "Титаник" ще бъде чрез мощна морзова лампа.

Тя е забелязана за кратко от намиращите се на "Титаник", както по-късно казва полковник Арчибалд Грейси, който оцелява след трагедията.

Той разказва, че е посочил на другите пътници "ярка бяла светлина", която според него идвала от кораб "на около пет мили".

"Но вместо да стане по-ярка, ние видяхме как светлината избледнява и след това изчезва напълно", е цитиран да казва полковник Грейси в книгата "Титаник: Разказът на оцелелия полковник Арчибалд Грейси" от Дебора Колкът.

Морзовата азбука, изпратена от SS Californian до Titanic и обратно, е била изкривена от мъглата и затова те не са могли да общуват ефективно - твърди Малтин.

Защо не е имало достатъчно спасителни лодки?

Известно е, че "Титаник" не е разполагал с достатъчно спасителни лодки, за да побере 2224 души на борда. Ако ги имаше, можеше да бъдат спасени стотици, ако не и всички, от загиналите през онази нощ.

На "Титаник" е имало общо 20 спасителни лодки, които всички заедно са могли да поберат 1 178 души, малко повече от половината от общия брой (въпреки че две от тези лодки не са били спуснати на вода, когато корабът е потънал).

Съществуват няколко предположения защо не са били повече. На първо място се казва, че конструкторите на "Титаник" са смятали, че твърде много спасителни лодки ще претрупат палубата и ще закрият гледката към морето за пътниците от първа класа.

Ако погледнем плана на "Титаник", ще видим, че спасителните лодки са били разположени предимно на офицерската алея отпред и на алеята за втора класа отзад.

В същото време крайбрежната алея на първа класа е почти напълно свободна от спасителни лодки, което означава, че пътниците от първа класа могат да се разхождат и да се любуват на ясната гледка към Атлантическия океан от двете страни.

Въпреки че сега това изглежда немислимо, предимството на "Титаник" очевидно е било в неговото величие и лукс, а не в неговата безопасност.

Освен това не се е очаквало, че "Титаник" ще има нужда от спасителни лодки, които да поберат всички пътници едновременно.

Вместо това, ако "Титаник" се сблъска с някаква беда, спасителните лодки щели да се използват за прехвърляне на пътниците от "Титаник" на спасителен кораб.

Трагично е, че много от спасителните лодки на "Титаник", които все пак са били спуснати на вода, не са били запълнени докрай, защото някои членове на екипажа погрешно са смятали, че не могат да издържат на тежестта.

Какво се е случило с капитана?

Капитан Едуард Смит умира в нощта, когато "Титаник" потъва, но какво точно се е случило с него, остава много по-голяма загадка.

Смит, който е планирал да направи "Титаник" последното си плаване преди да се пенсионира, "потъва с кораба", каквато е била морската традиция по онова време.

Но оцелелите разказват по няколко различни начина за това къде са го видели за последен път и как е загинал.

Във филма на Камерън от 1997 г. Смит, изигран от английския актьор Бърнард Хил, е показан да се затваря в рулевата рубка на мостика на "Титаник", докато тя се пълни с вода, което се основава на свидетелства на някои оцелели.

Един от тях, пътникът от първа класа Робърт Уилямс Даниел, казва: "Видях капитан Смит на мостика. Очите ми сякаш се придържаха към него. Палубата, от която бях скочил, беше потопена. Водата се покачваше бавно и сега беше стигнала до пода на мостика. После стигна до кръста на капитан Смит. Повече не го видях. Той умря като герой".

Други оцелели, сред които и операторът на безжична връзка Харолд Брайд, твърдят, че са го видели да скача от определени части на кораба, докато други все още твърдят, че Смит е плувал към спасителните лодки, държейки бебе.

Както пише авторът Уин Крейг Уейд в книгата си от 1992 г. "Титаник: краят на една мечта", капитан Смит "има поне пет различни смъртни случая, от героични до безславни".

Независимо от това как е загинал, тялото на Смит никога не е намерено.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 33 минути

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 4 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 6 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 6 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 6 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 7 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 7 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 7 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 7 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 7 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 8 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 8 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди