3

У чени са открили най-ранните известни доказателства за готвене в археологически обект в Израел. Преминаването от сурова към готвена храна е драматичен поврат в човешката еволюция, а откритието показва, че праисторическите хора са били в състояние умишлено да палят огън, за да приготвят храна преди поне 780 000 години, информира CNN.

Детайлното изследване на рибни зъби, открити в обекта Гешер Бенот Яаков, разположен на брега на древното езеро Хула, разкри, че някои от нашите ранни предци - най-вероятно Хомо еректус - са били в състояние да готвят риба, заяви авторът на изследването д-р Ирит Зоар, изследовател в Музея по естествена история "Щайнхард" към Университета в Тел Авив.

Според Зохар, която е и уредник на биологичните колекции "Бейт Марголин" в академичния колеж "Ораним", обитателите на езерата са се хранили с големи сладководни видове.

На обекта не са открити човешки останки, но каменните инструменти съвпадат с тези, открити на местата на Homo erectus в цяла Африка, казва Зоар. Тя каза, че езерото е било плитко и е можело лесно да се уловят с ръка големи риби като изчезналия Luciobarbus longicep, който е можел да достигне до 6,5 фута (2 метра).

"Това е изключително важно откритие", казва археологическият геохимик д-р Бетан Линскот, който не е участвал в проучването.

"Доказателствата за контролирано използване на огън през (ранната каменна епоха) са в най-добрия случай ефимерни и като такива, описаните тук доказателства за антропогенно (поради човешка дейност) натрупани и приготвени рибни останки несъмнено ще имат широко въздействие върху изследователската общност", казва Линскот, която е постдокторант в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Преминаването към готвена храна означава, че хората са изразходвали по-малко енергия за интензивната работа по търсене и усвояване на прясна, сурова храна, което е освободило повече време за развиване на нови социални и поведенчески системи.

"Храненето е оказало голямо влияние върху еволюцията на нашия вид. Предполага се, че консумацията на месо е допринесла за увеличаването на относителния размер на мозъка на нашите ранни предци Хомо - но патогенните бактерии превръщат консумацията на неовкусено месо в рискована дейност", казва Линскот.

"Готвенето обаче убива бактериите и повишава енергийната стойност на месото, като по този начин създава нов, надежден източник на храна за ранните хоминини. Ето защо разбирането на това кога се е случило е тема от голям интерес, защото може да помогне да се обясни защо нашите предци хоминини са еволюирали по начина, по който са еволюирали."

Изгарянето равносилно ли е на готвене?

Предишни изследвания на Зохар, който работи на обекта от 16 години, са установили, че слоевете от седименти, в които са открити каменни инструменти - което предполага човешко обитаване - са свързани с голям брой зъби на риби от два конкретни вида (Luciobarbus longiceps и Carasobarbus canis), които са били част от семейството на шараните, но вече са изчезнали.

Намерени са обаче много малко рибни кости, които за разлика от зъбите омекват при високи температури и лесно се разлагат. Друга работа на съавтора на изследването Нира Алперсон-Афил, професор в катедрата по израелски изследвания и археология в университета Бар-Илан, е установила следи от огнища - едни от най-ранните извън Африка.

За да установят дали праисторическите обитатели на обекта действително са готвили риба там, а не са изхвърляли остатъците от рибата в огъня, изследователите установяват промени в размера на кристалите на зъбния емайл, които реагират по различен начин на промените в температурата.

При експериментите Зоар и сътрудникът ѝ д-р Йенс Наджорка, който е ръководител на рентгеновата лаборатория в Природонаучния музей в Лондон, анализират 56 зъба, принадлежащи на праисторически и сладководни риби, което им позволява да установят промените, причинени от готвене при ниски и високи температури. Резултатите показват, че рибите са били приготвяни при температури между 392 и 932 градуса по Фаренхайт (200 и 500 градуса по Целзий).

.
Източник: Getty images/ iStock

"Не знаем как точно е била приготвена рибата, но предвид липсата на доказателства за излагане на високи температури е ясно, че тя не е била приготвена директно в огън и не е била хвърлена в огъня като отпадък или като материал за горене", заяви Наджорка в съобщение за медиите.

Екипът успява да установи, че рибата е била редовна част от диетата - не е била само сезонно удоволствие или последна възможност, когато другите източници на храна са били оскъдни.

Изследователите направили това, като разгледали геохимичния състав на кислородните и въглеродните изотопи в емайла на зъбите, за да разберат през кой сезон е умирала рибата. Резултатите сочат, че те са били приготвяни и консумирани целогодишно.

Хомо еректус е първият хоминин, мигрирал извън Африка, и изследването показва, че древното езеро Хула може да е било ключов пункт по маршрута на тези ранни миграции.

Не е известно точно кога хората за първи път са започнали да готвят риба - или друг вид храна - и няма консенсус за това кога древните хоминини за първи път са развили способността да палят огън и да готвят. До това изследване най-ранните твърди доказателства за използването на огън за готвене са от неандерталци и хомо сапиенс, които са готвели нишестени корени в днешна Южна Африка преди около 170 000 години.

Непознат вид древен човек e идентифициран в Израел

Съвкупната тежест на доказателствата, представени в изследването, предполага, че рибата е била готвена, казва Джон Макнаб, професор в Центъра за археология на човешкия произход към катедрата по археология на Университета в Саутхемптън. Той не е участвал в проучването.

"Кога и къде за пръв път се е появил умишлено запален и контролиран огън и кога сме започнали да приготвяме храната си, са два от наистина големите въпроси, на които изследователите на човешкия произход отдавна търсят отговори", каза той по електронната поща.

"Огънят не е само за безопасност и защита. Той удължава работния ден и осигурява наистина важен механизъм за социално обвързване - ние буквално сме изградили обществата си около огньовете. Готвенето открива нови възможности за хранене и вкарва в действие нови хранителни продукти, както и увеличава хранителния потенциал на това, което ядем. Дали готвенето е причината, поради която Хомо еректус е бил способен да се придвижва в странни нови територии?"

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 7 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 7 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 11 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 11 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение