0

Г одината била 1370 и дори блещукащите канали на Венеция не донесли радост на Франческо Петрарка. През последните две десетилетия световноизвестният учен и поет обиколил Италия надлъж и шир. Но с всяка изминала година той съзнавал, че бил започнал да се оттегля все повече от социалния живот, опитвайки се да избяга от „невежеството“ на възрастта си.

Бягам от града като изгнаник и избирам да живея в уединението на малко селце, в хубава малка къща… където прекарвам дните си напълно спокоен, далеч от суматохата, шума, домакинската работа, непрекъснато четене и писане“, пише той.

Пътувайки на запад от венецианския бряг в търсене на този неуловим рай, Петрарка видял формите на Еуганските хълмове, издигащи се над широката равнина в долината на река По. Сгушено в сърцето им, той намерил своя рай: малкото селце Аркуа.

Аркуа Петрарка, както впоследствие е преименуван, все още е малко градче с едва 2000 жители – „меко, тихо селце… в сянката на зелените хълмове“, ако цитираме лорд Байрон, който посетил града в една от своите обиколки. Неговите средновековни каменни къщи правят вълнуващо изкачването от църквата Санта Мария Асунта от XI-ти век, където гордо е изложена гробницата на Петрарка, до неговата вила с фрески, която е заобиколена от цъфтящи овощни дървета през пролетта.

Къщата и гробницата на Петрарка остават основната привлекателност на това градче, на около 30 километра южно от университетския град Падуа, чиито жители идват да се насладят на пейзажа, сред който Петрарка най-накрая намерил своя мир. Но местните жители знаят, че пейзажът крие и второ, по-малко известно съкровище, което Петрарка без съмнение би харесал - изключително прекрасният giuggiole или италианският плод хинап.

Малък, с форма на маслина или понякога кръгъл, с твърда костилка и зелена и кафява външност, хинапът е плод с много вкусове. Прилича на свежа, твърда, дървесна ябълка, но зрее от лозите. Плодът придобива сладък, сложен характер, който придава вкуса си на любим вид местен алкохол: brodo di giuggiole или бульон от хинап.

Обичан сред елита още от времето на Петрарка, бульонът от хинап някога бил толкова известен, че е породил идиом, записан за първи път през 1612 г.: andare in brodo di giuggiole („да отидеш в бульон от хинап“) – което означава „да живееш в състояние на блаженство“.

Днес обаче, след дълъг спад в отглеждането на хинап, този емблематичен алкохол е почти забравен от повечето италианци - с изключение на жителите на този малък град на хълма. От 80-те години на миналия век малка група предприемачи започнали да работят в посока на това да превърнат brodo di giuggiole в една от най-ексклузивните алкохолни напитки в света и да възстановят хинапа като незабравимия вкус от любимия град на Петрарка.

В Монселиче, град малко извън долината на река По, работи Алесандро Калегаро, наследник на малък семеен фермерски бизнес, който работи за съживяването на древното кулинарно наследство на Аркуа и неговите плодове.

Бизнесът на Калегаро е известен с експериментирането си с необичайни и отдавна забравени вкусове. Сред неговите продукти са пикантни сосове, направени от зелени диви макове; гроздов пудинг, произведен по маниера на венецианските селяни; и екстракти, получени от пелин по рецепта, използвана от Карл Велики.

Опитваме се да помогнем на хората да усетят вкусовете на миналото, въпреки че това не е лесно да се направи“, ми каза той. Той допълни, че хинапът се е превърнал в „забравен плод“, а неговият ликьор е друга древна смес, която се нуждае от експертно възстановяване.

Дървото хинап е донесено за първи път в Италия по време на управлението на първия римски император Август от войници, завърнали се от Сирия. Легендата разказва, че именно от неговите бодливи клони бил направен венецът на Исус Христос. За римляните дървото е било символ на тишината и късмета, използвано за украса на храмовете на богинята Пруденция.

Дори днес тук растението се свързва с добра поличба“, каза Калегаро. „Традиционно къщите на фермерите имали дърво хинап близо до входната врата… за късмет.

В Аркуа Петрарка все още можете да намерите едно или две дървета пред „почти всяка къща“, пише италианският учен Кристина Бигнами в кратка история на любовта на града към хинапа. „Много от екземплярите са на векове и са много големи и следователно играят важна роля в ландшафтно, историческо и културно отношение.

Хинапът винаги е бил предизвикателство като търговско предложение за фермерите. Заради бодливите си клони е много трудно и отнема много време да се прибират плодовете. Те сезонът им е много малък – само четири до шест седмици от септември до октомври – кратък срок на годност и дълъг процес за извличане на вкуса им. В исторически план това е направило мащабирането на производството невъзможно.

Но със своето „brodo di Arquà“, Калегаро се е опитал да улови онзи неуловим вкус на скандалния brodo di giuggiole, който някога откраднал сърцата на ренесансовите пиячи.

Най-ранната рецепта за сместа датира от XVI-ти век, разработена от могъщата фамилия Гонзага, която я сервирала на пищни празници в имението си край езерото Гарда. Но е напълно възможно подобни напитки да са още по-стари – някои смятат, че това може да е ликьорът от хинап, който е омаял Одисей на Острова на лотофагите в древния епос на Омир. Подобни смеси от сезонни плодове като дюля и смокиня, сварени и смесени с гроздова шира, са били известни като defrutum или caroenum в Древен Рим и могат да бъдат намерени в ранните римски готварски книги, според историка на храните Сали Грейнджър.

За да направят собствената си напитка, семейството на Калегаро прекарали "четири или пет години" в тестване на варианти на традиционните селски рецепти. „Бульонът от хинап обикновено не се е правел, за да се продава“, каза той, „така че всяко фермерско семейство добавяло по нещо свое. Взехме тези рецепти и тествахме, докато стигнахме до това, което ни хареса.

Рецептата на Scarpon, подобно на всички бульони от хинап е смесица от сезонни плодове: дюля, нар и грозде. Но Калегаро се опитва да запази хинапа като доминиращ вкус – в идеалния случай 30-35% от крайната смес.

Резултатът е букет от карамелени есенни аромати с леката киселинност на летни цитруси. Сервирано с лед или капка просеко в "spritz Euganei", го превръща в изненадващо освежаваща напитка.

Но е малко вероятно да видите Scarpon's brodo в местния магазин за алкохол. Калегаро произвежда само 8000 бутилки годишно. Подобно на мнозина от кулинарната сцена на Аркуа, той вижда особен вид чар в поддържането на бизнеса си във възможно най-занаятчийски вид.

На един от зелените хълмове, които гледат към средновековния център на Аркуа, живеят други любители на хинапа – семейство Борин, собственици на бляскавия и дворцов Ristorante La Montanella. Основана като скромна остерия (традиционно място, сервиращо вино и обикновена храна) през 1952 г., преди електрическото осветление да е стигнало до селото, тя се преместила на новото си, грандиозно място през 60-те години на миналия век и се превърнала в един от най-старите и уважавани ресторанти.

Веднъж един поет написа, че Бог е изпразнил Ноевия ковчег на нашата територия“, каза Джорджо Борин, второ поколение собственик на ресторанта. „Месо, риба, зеленчуци от планините, хълмовете, равнините, езерата, реката… Има всичко.

Менюто на Борин е отражение на това и на дългогодишната любов на региона към дивеча: ризото с пъдпъдъци; домашно папарделе с рагу от сърна; патица с карамелизирана ябълка и грозде, вдъхновена от рецепта от XVI-ти век. Но най-новото допълнение, замислено от дъщерята на Борин, е интерпретация на емблематичната италианска коледна торта, панетоне, овкусена с пулпа от хинап, взета от реколтата на Калегаро. Наричат го giuggiolone (игра на панетоне).

Борин обясни, че манията на Аркуа по хинапа винаги е била умишлено развивана, в опит да се подчертае един местен деликатес като символ на общността и за привличане към града.

От 1981 г. градът празнува това наследство с ежегоден фестивал на хинапа по време на прибиране на реколтата – шанс за много производители да покажат продуктите си и да споделят ограниченото си предлагане с посетителите на града.

Борин казва, че това работи само ако производителите на хинап се придържат към своите местни, занаятчийски корени. Недостигът на техните продукти означава, че практиката им остава устойчива и вкоренена в традицията – и гарантира, че тези, които искат да опитат неописуемия вкус на хинапа, трябва да предприемат своето пътуване до града на Петрарка, за да получат своя късче от вкус на блаженството.

Можем да превърнем хинапа в индустрия“, каза той. „Но това би означавало да загубим неговата уникалност... Да си занаятчия означава да имаш ограничено количество.

При това дъщеря му Франческа се намеси и каза: „Това не е ограничение – това е избор.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 39 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока