0

Коледните пости наближават и ако искате тази година най-накрая да се справите с предизвикателството и то без да лишавате организма си от белтъчини, изпробвайте поне една от рецептите ни за постни ястия. 

И не забравяйте и най-семплото ястие, може да е разнообрази и нови подправки

Подправки, които правят всяко ястие вкусно

Ризото с лимец

  • 150 г лимец
  • 500 г спанак
  • 200 г тиква
  • 1 тиквичка
  • 3 скилидки чесън
  • 3 моркова
  • 200 г земна ябълка
  • 100 г арпаджик
  • 1 стрък целина
  • 1 с.л. масло
  • 50 г стафиди
  • 50 г сушени сливи
  • 50 г сушени кайсии
  • 1 ч.л. мед
  • 100 г челядинки
Източник: iStock/Getty Images

За ризото с лимец накиснете предварително лимеца в студена вода за 2 часа. След това го сварете в 500 мл вода. Щом водата изври, добавете сметаната и настъргания кашкавал. Предварително накиснатият лимец, варим в тенджера със 500 милилитра студена вода. След като водата изври добавяме 50 милилитра сметана и 200 грама настъргано сирене. Овкусете със сол и черен пипер и добавете пъдпъдъчите яйца. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

Сварете на пара листата спанак, настърганата тиква, нарязаните на кръгчета тиквички и обелените скилидки чесън за 10-15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.

Почистените моркови нарежете на тънки кръгчета, а земната ябълка обелете и нарежете на дребни кубчета. Обелете арпаджика и нарежете целината на ситно. Запържете зеленчуците в тиган с 20 г масло. Добавете нарязаните сушени кайсии и сливи, както и стафидите. Добавете щипка захар и челядинките. Разбъркайте и гответе до готовност.

За соса разтопете маслото и го пресипете в каничка. В блендер разбийте жълтъците с водата и горчицата до образуването на пяна. Добавете разтопеното масло на тънка струйка по време на разбиване. Овкусете със сол и черен пипер и разбийте отново.

По средата на чиния оформете три купчинки от ризото от лимец на разстояние 2-3 см. една от друга. Между тях подредете зеленчуци на пара. Гарнирайте със запържени зеленчуци и сушени плодове. Отгоре поръсете сос холандез.

Тиквички, пълнени с боб

  • 4 тиквички
  • 2 консерви едър маслен боб (по 400 г)
  • 3 стръка пресен лук
  • 250 г чери домати
  • 200 г маслини „Каламата“ (без костилки)
  • 30 мл зехтин „Екстра върджин“ за пестото:
  • 1 връзка магданоз
  • 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 50 г спанак
  • 30 г сурови слънчогледови семки
  • 50 мл зехтин „Екстра върджин“
  • 2 щипки чили на прах
  • сол на вкус

Тиквичките се разполовяват по дължина и върху месестата част се правят прорези. Подреждат се в тава, поливат се със зехтин, посоляват се и се пекат 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Сърцевината им се издълбава и по желание се слага в салатата. Чери доматите се режат надве или натри, маслините – на шайби, а пресният лук се наситнява. Смесват се с отцедения боб.

Спанакът за пестото се смила с листенцата магданоз, слънчогледовите семки, чесъна, лимоновата кора, 4 с. л. лимонов сок, зехтин, чили, сол и 2–3 с. л. студена вода.

Салатата се разбърква с пестото. С тази смес се пълнят издълбаните тиквички, а останалата се поднася като салата.

Табуле с мента и бадеми

  • 1 шепа сурови бадеми
  • 0.5 ч.ч. булгур
  • зехтин
  • 0.5 ч.ч. гореща вода
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 глава алабаш
  • 1 връзка мента
  • 1 нар

Сипете бултура в купа, добавете 0.5 с.л. зехтин и залейте с вряща вода. Покрийте купата и оставете булгурът да абсорбираводата.

Нарежете бадемите на ситно и ги запечете в сух тиган, на ниска температура. Нарежете листата мента.

В купа смесете алабаша, запечените бадеми, ментата и фино настърганата лимонова кора. Добавете набъбналия булгур и разбъркайте. Овкусете с лимонов сок, сол и зехтин.

Разрежете нара на две и поръсете салатата със зърната му. Разбъркайте.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Как да се подготвим за Никулден
Ексклузивно

Как да се подготвим за Никулден

Преди 8 часа
Бъдещата кралица разказа, че синът ѝ иска да е постоянно покрай тях
Ексклузивно

Малкият син на Кейт и Уилям проговори

Преди 11 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини