3

К алиграфията е широко практикувана и почитана в цивилизациите от Източна Азия и до днес служи като непрекъсната връзка между миналото и настоящето. Китайската калиграфия се смята за най-висша сред визуалните изкуства в Китай.

Освен това е довела до развитието на много други форми на изкуство.

Четките на Худжоу, мастилото Хуи, хартията Ксуан и плочките за мастило Дуан са четирите неизменни традиционни китайски съкровища, знакови представители на китайската традиционна култура.

Худжоу е известен с четките за калиграфия. Изработват се в градчето Шанлиан.

Четки за мастило, струващи по няколко хиляди долара

Историците са проследили развитието на четката Худжоу назад към династията Чин, 3 в. пр. Хр.

В продължение на повече от 2000 години, тези четки били предпочитани от калиграфите в цял Китай заради отличната им изработка и разнообразие от видове. Това са едни от най-разпознаваемите китайски четки, използвани за калиграфия.

Четките за калиграфия могат да бъдат обикновени и екзотични.

Източник: Без Багаж

За направата на обикновените е нужна козина от коза, сибирска невестулка, четина от свиня, нишки от мишка, бивол, вълк и заек, докато за екзотичната четка трябва да се достави козина от тигър, пера от птици, власинки от елени и дори човешки косми (китайците вярвали, че четка за мастило, направена от косата на бебе, носи късмет на имперските изпити).

За различните стилове се използват четки с различна твърдост и дължина на косъма.

В калиграфията никога не се използват четки със синтетични влакна.

Цените на четките за мастило варират от по-малко от един долар за най-обикновените до няколко хиляди долара за екзотични варианти.

„Без багаж“ откриват мястото, където се правят най-добрите и търсени от най-големите майстори-калиграфи четки - град Шанлиан, в района на Худжоу, провинция Жеджианг.

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, неделя, 13 ч. по Диема.

Източник: Без Багаж

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@