2

О т населението на Мианмар или Бирма, както наричат все още страната много европейци, близо 90% практикуват будизма и най-вече традицията Теравада.

Мианмар е най-религиозната будистка страна по отношение на брой монаси спрямо населението и дял на приходите, изразходвани за религията.

„Без багаж“ ни повеждат на вълнуващо пътешествие из Мианмар.

Монасите, общо наричани сангха, са почитани членове на бирманското общество. Сред многобройните етнически групи в Мианмар, включително Бамар и Шан, будизмът Теравада се практикува с поклонничество към духове, за тяхното умилостивяване и застъпничеството им в светските дела.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТОВА НЕВЕРОЯТНО КЪТЧЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

В течение на много векове будизмът Теравада е бил основната религия в континенталната част на югоизточна Азия и на остров Шри Ланка. Към днешна дата в света се наброяват около 100 милиона Теравада будисти.

През последните няколко десетилетия учението Теравада е започнало да се разпространява и на Запад.

Непознати същества в недрата на мароканските планини

Смята се, че в най-свещената будистка пагода в Мианмар се пазят мощите на четирите предишни буди на настоящата калпа. Тези реликви включват тоягата на Какусанда, водният филтър на Конягамана, парче от робата на Кассапа и осем нишки коса от главата на Гаутама.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@bezbagaj ни повеждат на вълнуващо пътешествие из Мианмар. От населението на Мианмар или Бирма, както наричат все още страната много европейци, близо 90% практикуват будизма и най-вече традицията Теравада. Мианмар е най-религиозната будистка страна по отношение на брой монаси спрямо населението и дял на приходите, изразходвани за религията. Монасите, общо наричани сангха, са почитани членове на бирманското общество. Сред многобройните етнически групи в Мианмар, включително Бамар и Шан, будизмът Теравада се практикува с поклонничество към духове, за тяхното умилостивяване и застъпничеството им в светските дела. Четете повече за Мианмар във #vestibg в събота.

Публикация, споделена от Vesti.bg (@vesti.bg_) на

Калпа е период от време, представляващ един „ден на Брахма“.

Всеки такъв „ден“ е време на проявеното, на съществуването на вселената; тогава Брахма чрез дихание създава всичо различно от себе си, докато през своята „нощ“ той е недействен, „почива си“ и няма нищо друго освен него.

„Денят на Брахма“ продължава  12 000 000 божествени години. Тъй като една божествена година се равнява на 360 човешки години, една калпа трае 4 320 000 000 човешки години.

Кралски лукс в риадите на Мароко

В непознатия свят на Теравада се отправяме с „Без багаж“, тази неделя от 13 ч. по Диема.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@