0

Г олемите градове на Китай са едното лице на страната. Тук са футуристичните небостъргачи, влаковете стрели, телефоните, с които се свързваш със света и се разплащаш за всичко. Но същевременно Китай къта неописуеми съкровища в малки градчета и селца, сякаш замръзнали в древни епохи. Дървени къщи с висящи червени фенери, водни канали, по които плават лодки, превозващи пътници и товари, каменни мостове и храмове, фантастични градини и традиционни работилници посрещат закопнелите за пътешествие във времето.

Древният китайски град Нанксун в провинция Жеджианг не е толкова известен като други водни градове в Южен Китай, но това е причината да съхрани автентичните си черти и традиционна култура. Смята се, че е най-непромененият воден град.

С история от повече от 1400 години градът изпъква по време на Южната династия Сонг - (1127-1279), благодарение на процъфтяващата си индустрия с коприна. При династията Минг (1368-1644) Нанксун е бил един от важните търговски центрове. Намира се на час и половина от Хангжоу и на 2 часа от Шанхай.

Нанксун се е обособил като интересна комбинация от европейски стилове, което прави това място по-различно от другите водни градове. Едно от бижутата му е малка лотосова градина. Била е частна собственост на някога най-богатият човек в района. Градината е тиха и романтична с малкото езеро, павилион, алпинеум, дървета и цветя. По уличките на градчето се редят малки магазини, ресторантчета и работилници на занаятчии. Разходката е прекрасен повод да се запознаеш с изкуството на калиграфията. Историята на красивото писане на ръка е неразривно свързана с историята на писмеността и почерка. Според писмените системи се различават източноазиатска, арабска, еврейска, европейска и др. калиграфии. Добрата новина е, че в съвременния свят калиграфията е все още жива…

Какво ще открият за зрителите „Без багаж“ в Китай?

Гледайте тази неделя от 13ч. по DIEMA.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@