2

Н аскоро певицата и актриса Бранди разкри, че си е взела известно време почивка, за да се възстанови след здравословни проблеми - дехидратация и лошо хранене. Тя се включи в социалните мрежи, за да благодари на феновете си и да обърне внимание на ситуацията. 43-годишната Бранди написа: "На моето любимо семейство, приятели и звезди благодаря, че ми изпращате любов и светлина", сподели Бранди в Twitter. "Изпълнявам нарежданията на лекарите и получавам необходимата ми почивка поради дехидратация и ниско количество храна. ... Благодарна съм за всички вас, ще се видим скоро."

Въпреки че бяха споделени малко подробности, това не е първият път, когато Бранди има здравословни проблеми. През 2017 г. възпитаничката на Moesha загуби съзнание по време на полет на Delta от Лос Анджелис до Ню Йорк. Тогава Entertainment Tonight съобщи, че "Delta и говорител на пожарната служба на окръг Лос Анджелис потвърдиха пред ET, че пътникът е бил транспортиран с линейка до местна болница".

5 техники за борба с емоционалното хранене

Представител на певицата заяви пред изданието: "Тя пътува много в рамките на продължаващо турне и няколко лични изяви. През последните дни тя е предприела повече от 10 полета на дълги разстояния, включително международни. Снощи цяла нощ беше в студиото, докато не дойде време да тръгне за летището, за да хване полет в 5:45 ч. Стресът от всички пътувания и непрекъснатата работа я изтощи", продължава изявлението. "През следващите няколко дни тя ще си почива."

Какво е правилното количество калций за добро хранене?

Според проучване от 2017 г. "Тридесет и един процента от населението на САЩ е изложено на риск от недостиг на поне един витамин или анемия, като 23%, 6,3% и 1,7% от населението на САЩ са изложени на риск от недостиг съответно на 1, 2 или 3-5 витамина или анемия." Дехидратацията и недостатъчното хранене могат да причинят здравословни проблеми и да доведат до инфекции, мускулна слабост, падания, объркване и др.

"Важно е да се знае, че недохранването или малкото хранене може да се появи при всеки човек, независимо от размера на тялото, индекса на телесната маса или здравната история", казва Триста Бест.Тя допълва:

"Неспазването на балансирана диета, изключването на групи храни, прекомерните физически упражнения и липсата на хидратация могат да доведат до лошо хранене със сериозни странични ефекти." 

Какво трябва да знаете за това, че не получавате правилното количество храна

Бест обяснява: "Получаването на правилното количество хранителни вещества не е по избор за живота, а е жизненоважно. Диетите и програмите, които предлагат да се намалят нашите или значително да се намалят определени групи храни, макронутриенти или да се ограничат калориите, са опасни и не са устойчиви за идеалното качество на живот и здраве. Телата ни се нуждаят от определени хранителни вещества и ограничаването на някое от тях може да доведе до краткосрочни и дългосрочни последици. Извършването на биохимичен анализ на здравето ви, свързан с хранителните вещества, трябва да бъде приоритет."

Източник: iStock

Основните хранителни вещества, от които се нуждаете, според специалистите по хранене

Бест споделя: "Тялото се нуждае от две категории хранителни вещества: макронутриенти и микронутриенти. Макронутриентите са тези, от които получаваме калории, и включват протеини, мазнини и въглехидрати. Микронутриентите са витамини и минерали, които, макар да не предлагат калории, са жизненоважни за правилното функциониране на всяка система и функция на тялото. При това не всички микроелементи са еднакви по отношение на жизнената необходимост.

От витамините е важно да се приемат четирите мастноразтворими витамина: A, D, E и K. Витамините от група В и витамин С също са важни, но в по-малка степен.

И трите макронутриента са жизненоважни за живота и оптималното здраве. Минералите също са важни, въпреки че са по-малки по размер и са необходими в по-малки количества. Желязото, цинкът и магнезият са три минерала, които са много важни за поддържането на здравословен баланс и живот." 

Освен това допълва: "Организмът се нуждае както от макро-, така и от микроелементи в различна степен и количество. Трите макронутриента са от съществено значение за функционирането и живота и включват мазнини, въглехидрати и протеини. Микронутриентите включват витамини и минерали, които също са жизненоважни в различна степен в зависимост от конкретния хранителен елемент.

Няколко трика в кухнята за по-здравословно хранене

От тях най-важни са мастноразтворимите витамини (A, D, E и K), както и желязото, калцият, магнезият, цинкът, витамините от група В и витамин С. Тези витамини и минерали участват в почти всички функции на организма - от клетъчното здраве до функциите на мозъка и органите." 

Как може да възникне недостиг на витамини

Друг специалист в областта също споделя своето мнение по въпроса: "Дефицитът на витамини може да възникне по много начини. Преяждането може да възпрепятства усвояването на витамините. Синтетичните вещества като добавките с витамин А и D са силно концентрирани и трудно усвоими. Лошото усвояване на храните и добавките води до недостиг на витамини. Това може да попречи на организма да усвоява адекватно витамините."

Освен това някои здравословни проблеми могат да причинят недостиг на витамини. Клиниката "Майо" посочва: "Медицинските състояния, които могат да причинят недостиг на витамин D, включват:

  • Цистична фиброза, болест на Крон и целиакия: Тези състояния могат да попречат на червата ви да абсорбират достатъчно витамин D чрез хранителни добавки, особено ако състоянието не се лекува.
  • Затлъстяване: Индексът на телесната маса, по-голям от 30, е свързан с по-ниски нива на витамин D. Мастните клетки държат витамин D изолиран, така че да не се освобождава. Затлъстяването често изисква приемането на по-големи дози добавки с витамин D, за да се достигнат и поддържат нормални нива.
  • Бъбречно и чернодробно заболяване: Тези състояния намаляват количеството на определени ензими (чернодробен ензим 25-хидроксилаза от черния дроб и 1-алфа-хидроксилаза от бъбреците), от които тялото ви се нуждае, за да промени витамин D във форма, която може да използва. Липсата на някой от тези ензими води до неадекватно ниво на активен витамин D в организма Ви.

4 признака за ниско количество хранителни вещества

12 храни, които помагат при подуване

Според Бест: "Ранните признаци, че ви липсват хранителни вещества, са от много физическо естество. Може да започнете да се чувствате объркани или да имате проблеми с концентрацията. Могат да се появят и усещания за хронична умора и раздразнителност или други промени в настроението. Вероятно ще започнете да се чувствате по-слаби или крехки от обикновено и ще имате по-малка издръжливост. По-лесното и продължително боледуване също може да е признак, че имате недостиг на определени хранителни вещества."

В зависимост от хранителните вещества, които липсват, страничните ефекти варират от леки до сериозни и животозастрашаващи. Най-ранните и най-често срещани признаци включват комбинация от някои или всички от следните: хронична умора, раздразнителност, мозъчна мъгла, суха или напукана кожа, често усещане за студ, чувство на слабост, мускулни болки и лошо настроение. В по-сериозните, дългосрочни случаи може да започнете да усещате намаляване на апетита, което може да бъде опасно за тези, които губят храна чрез диета, тъй като може да ги насърчи да продължат да избират храната си.

Източник: iStock

Бест допълва: "Недостатъчният прием на хранителни вещества ви излага на риск от множество негативни последици за здравето. Те варират по скалата от незначителни, като ниско ниво на енергия, до тежки, като органна недостатъчност и смърт. По-лекият, но все пак сериозен проблем е, че недостигът на хранителни вещества може да наруши качеството на живота ви. Това се дължи на въздействието им върху енергията, когнитивните функции, настроението, силата и имунното здраве. Неприемането на достатъчно хранителни вещества за продължителен период от време може да доведе до загуба на мускулна маса, увреждане на органи, нестабилни жизнени показатели и смърт. "

И за финал, ако недохранването продължи, тези общи симптоми могат да се влошат и в зависимост от липсващите хранителни вещества могат да доведат до странични ефекти, които да променят живота. Недохранването може лесно да доведе до недохранване, което започва да оказва влияние върху имунната система, функциите на органите и хомеостазата в организма. Например недохранването може да доведе до проблеми в сърдечносъдовата система, причиняващи нисък сърдечен ритъм, дисритмия и ниско кръвно налягане.

Части от храносмилателната система могат да започнат да атрофират, което води до запазване и задълбочаване на недохранването.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 27 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 41 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи