0

И деята за чудесата е вълнувала човечеството в продължение на векове. Събитията, които изглеждат божествени или свръхестествени по произход, могат да променят цялостния поглед на хората към света. Можем ли обаче да сме сигурни дали някое от тези така наречени чудеса наистина се е случило?

Когато погледнем назад през летописите на историята, чудесата са документирани от цял свят. Но трябва да приемаме тези документи като имаме едно наум.

Възможно е историите да са били променени или преувеличени, когато са се предавали от поколение на поколение, а някои от тях може да са просто цели произведения на художествената литература.

Независимо дали искате да вярвате, или не, ето седем известни чудеса от последните две хилядолетия.

1. Исус превръща водата във вино (Галилея, I в. сл. Хр.)

Може би едно от най-известните чудеса в историята е божественото действие, за което се твърди, че се е случило в град Кана, Галилея. Там Исус, майка му и учениците му присъстват на една сватба. След като Мария съобщила на сина си, че сватбеното тържество е изчерпало запасите си от вино, Исус оправил положението. 

Мистериозният Назарет, в който Исус е бил отгледан

Евангелието от Йоан разказва как Исус помолил да му донесат съдове с вода. След това Исус очевидно поразил гостите, като превърнал съдовете с вода във вино.

2. Огнеупорният светец (Анатолия, II в. сл. Хр.)

За друго от най-известните ранни чудеса се съобщава, че е станало при екзекуцията на свети Поликарп през 155 г. Хр. 86-годишният епископ на Смирна в днешна Турция е осъден да бъде изгорен на клада, след като обижда римския император.

Запазен разказ на очевидец твърди, че когато палачите запалили купчината дърва около епископа, изригнала огромна стена от пламъци, която придобила формата на гигантско "платно на кораб, изпълнен от вятъра". След това този голям огнен навес обградил и защитил епископа. Отвътре плътта му не изгаряла, а бил като "злато и сребро, пречистени в пещ".

Светият човек стоеше там, привързан към коловете, очевидно неподатлив на пламъците, които личаха близо до него. Затова стражите получили заповед да се втурнат и да го заколят до смърт, което и направили. Кръвта бликнала като фонтан и напълно потушила огъня. След това тялото на епископа било кремирано по ирония на съдбата.

3. Свети Томас Бекет и сиренето (Англия, XII в.)

Само на свети Томас Бекет, архиепископ на Кентърбъри през 60-те години на XI век, се приписват над 700 чудеса. Тези чудеса, едно от които е свързано с две деца и колело сирене, са записани от двама монаси през XII в.

Беатрис, младо момиче, живеещо в Рамшолт, Съфолк, изгубила бучка сирене, дадена ѝ от майка ѝ, и помолила по-малкия си брат да ѝ помогне да я намери. Младежите се оказали в безизходица, тъй като сиренето не било намерено никъде. Те се помолили за помощ на свети Тома Бекет, който очевидно им се явил насън и ги насочил към сиренето.

4. Непобедимият викарий (Германия, XVII в.)

Някои хора се раждат късметлии, но преподобният Йоханес Осиандер от Тюбинген, Германия, е имал такъв късмет, че животът му не може да се нарече нищо друго освен чудо. Роден през 1657 г., през целия си живот Йоханес сякаш преминава от една сериозна злополука в друга - но очевидно винаги излиза от тях напълно невредим.

Само няколко от злополуките му: многократно е бил прострелван от разбойници, но не е имал и следа от куршум. Бил нападнат от огромно диво прасе и повален, но нямал нито една подутина по себе си. Не получил никакви порязвания, натъртвания или счупвания, когато конят му паднал отгоре му.

Веднъж върху него паднало голямо дърво, но не му причинило никакви щети. Предполага се, че си е проправил път от планина от сняг, след като върху него паднала лавина. И е оцелял при корабокрушение, само за да попадне в капана на спасителния кораб - след което е изскочил изпод пяната, жив, разбира се.

Вероятно духовникът е изненадал всички, които е познавал, когато е починал през 1724 г.

5. Манията по чудесата в Сен Медар (Франция, XVIII в.)

През май 1727 г. в църквата Сен Медар в центъра на Париж стотици опечалени се стичат за погребението на Франсоа дьо Парис, 36-годишен дякон, починал от недохранване.

Скърбящото паство било изумено, когато едно момче, което не можело да използва правилно единия си крак, получило припадък, след като докоснало ковчега на дякона. След това момчето спряло да се движи, изправило се и започнало да танцува от радост, очевидно излекувано от увреждането на крака си.

Изглежда, че свръхестествените явления бързо се възприемат и скоро се разпространяват в гробището на църквата. Религиозната мания на "конвулсионерите", както започнали да ги наричат, ставала все по-причудлива и невероятна. Регистрирани са десетки случаи на чудодейно излекуване - от рак до слепота.

Едно младо момиче, Габриел Молер, след като посетило гроба на дякона и получило конвулсии, помолило другите да я бият с железни пръти и тояги, очевидно напълно неподатлива на болка и нараняване. Друг, след като коленичил на гроба на дякона, открил, че може да скача като бълха, като скача на шест или седем метра във въздуха, дори когато е окован във вериги.

Църквата е затворена през 1732 г., а властите прогонват конвулсионерите под земята.

6. Чудесата в Темпълмор (Ирландия, ХХ век)

През август 1920 г., в разгара на Ирландската война за независимост, в домовете на г-н Дван и на неговата снаха г-жа Махер в Темпълмор започват да се случват чудотворни явления. От статуите и картините на Исус и Дева Мария започва да тече кръв.

Слуховете се разнесли и много скоро в малкия град в графство Типери започнали да се стичат вярващи от цяла Ирландия. Мнозина се нареждали на опашка, за да бъдат докоснати и изцелени от малките статуи.

Скоро на поляните около Темпълмор се появил палатков град, наречен Пилигримсвил, а местните гостилници приемали резервации чак от Южна Африка и Япония.

В къщата на госпожа Махер се появява ново чудо под формата на дупка в спалнята на нейния съквартирант. Тази малка дупка се пълнела с вода, независимо от това колко литра са взели със себе си поклонниците. В края на септември поклонниците спряха да идват и чудесата приключиха.

7. Лечебните води на Лурд (Франция, ХХ век)

В продължение на повече от век и половина светилището в Лурд във Франция е едно от най-почитаните места за поклонение в света.

През 1923 г. ливърпулецът Джак Трейнор посещава Лурд. Трейнор е ветеран от Първата световна война и едва не умира, след като е прострелян в главата и ръката. С течение на времето раните му се влошават до степен, в която половината му тяло е парализирано и той вече не може да ходи.

Четири дни след като е бил потопен в прочутите лечебни води в Лурд, той според сведенията е скочил от леглото и е бил здрав като дявол, с пълни телесни функции и очевидно напълно свободен от изтощителните последици от военните си наранявания.

Твърди се, че след това британското правителство отказва да му изплати инвалидна пенсия и така през следващите 20 години той е принуден да разнася въглища до смъртта си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 33 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове