1

Д иетите са широко разпространени от известни личности. Те са промотирани като път към подобряване на здравето и благосъстоянието. Диетите стоят в основата на процъфтяваща индустрия на стойност 250 млрд. долара 

Диетите могат да бъдат неефективни

Проучване, проведено сред 2000 души с наднормено тегло и затлъстяване, които са искали да отслабнат, установи, че свалянето на излишните килограми не винаги се отразява благоприятно на хората. Вероятността тези, които действително са успели да отслабнат, да развият симптоми на депресия, е с близо 80% по-висок от тази при тези, които не са успели, посочват изследователите. 

Връзката между спането и килограмите: Как лошият сън влияе на отслабването

Гладът може да обърка съзнанието ни по различни начини - кара ни да се чувстваме "махмурлии", онова чувство на ярост, което изпитваме, когато между храненията е минало твърде много време.

Изследванията разкриват, че гладуването може да повлияе негативно на емоциите, познавателните ни способности и преценката ни. Всички тези неща в крайна сметка влияят на това колко добре разсъждаваме и вземаме решения, посочват учени.

Това е проблем, който се задълбочава с популяризирането на диетите. Гладът може да увеличи неравенството, пише BBC. Изданието посочва, че осигуряването на училищна храна в индийските училища е подобрило когнитивните резултати на учениците с 16%.

Гладът при диета - илюзия, която трябва да разберем

Без достатъчно хранителни вещества и калории не е изненадващо, че мозъкът ни трудно се развива и функционира правилно.

Как всекидневният глад може да повлияе на начина ни на мислене?

Емоциите оказват огромно влияние върху начина, по който мислим, особено когато не ги разбираме или не ги признаваме. Това е така, защото е по-лесно да регулираме емоциите си, когато сме наясно откъде идват и как влияят на мисленето и вземането на решения.

Лошото настроение често ни прави по-песимистични, което насочва мисленето ни към негативно отношение към околните.

Какво общо имат емоциите с това колко скоро сме яли?

Гладът е двигател на негативните емоции и лошото настроение. В едно от проучванията през 2022 г. психологът Ниенке Йонкер и колегите ѝ от университета в Гронинген, Нидерландия, изследват поведението на 129 жени. Половината от участничките в проучването са помолени да гладуват 14 часа. Йонкер установила, че гладуващите жени съобщават за повече отрицателни емоции, включително за по-голямо напрежение, гняв, депресия, умора и объркване. Гладуващите жени посочили, че изпитват по-малко положителни емоции, като например енергичност.

Ако постоянно сте гладни, пробвайте тези съвети

"Това не бяха малки ефекти", казва Йонкер. Всъщност гладните жени съобщават, че са се чувствали средно над два пъти по-ядосани от тези, които не са били гладни. 

Лошото настроение може да промени коренно начина, по който тълкуваме света. Ако сте в негативно настроени, обръщате внимание на негативите около вас, посочват експерти. 

Тази негативна рамка може да доведе до грешки в тълкуването на заобикалящата ни среда. Негативизмът ни кара да виждаме света  черно-бял, а така пропускаме важните нюанси, смятат учени. Когато се чувстваме потиснати обръщаме повече внимание на негативните детайли, отколкото на позитивните.

В друга серия от експерименти Кристен Линдквист, психолог и невролог в Университета на Северна Каролина, САЩ,  установява, че гладът увеличава склонността на хората да бъдат манипулирани от негативни емоции. Те показали на 218 работници (някои от които били гладни) неутрални, положителни и отрицателни изображения (като например разгневено куче), след което ги помолили да използват вътрешното си усещане, за да определят дали едно двусмислено изображение е положително или отрицателно.

Тези, на които първо е било показано отрицателно изображение, са били по-склонни да оценят пиктограмата като отрицателна, въпреки че са били инструктирани да не се влияят от предишните изображения. И да, участниците, които са се описали като гладни преди теста, са били по-склонни да бъдат манипулирани по този начин.  

Гладът не само ни кара да се чувстваме негативно настроени, той може да ни направи и импулсивни

Всички сме склонни към негативни мисли за света, но можем ги регулираме - докато гладът не наруши способността ни да го правим.

За да провери дали хората наистина са по-сурови към околните, когато са гладни, учен кани 236 души в лабораторията си. Около половината от тях не са консумирали храна в продължение на поне пет часа, а другата половина са се хранили непосредствено преди изследването. Участниците били помолени да изпълнят досадна задача - да  разместват геометрични фигури на компютър, преди той внезапно да се изключи, принуждавайки участниците да започнат всичко отначало и да го направят отново и отново. 

В края на това упражнение на участниците беше дадена възможност да се срещнат с изследователя, пише BBC. "Хората, които бяха гладни, бяха по-склонни да оценят изследователя негативно", посочва учен. .

Точните причини, поради които гладът ни кара да се чувстваме и да се държим по този начин, са сложни, смятат експерти. Възможно е да се дължи на нарушен самоконтрол, който се появява, когато нивата на глюкоза в кръвта са намалени в резултат на гладуването. Тази теория предполага, че всички сме склонни към негативни мисли за света, но можем да ги регулираме - докато гладът не наруши способността ни да го правим.

"Ако негативните психически аспекти на чувството на глад се дължат на погрешно тълкуване на физическо усещане, може би бихме могли да се научим да тълкуваме това физическо усещане по по-добър начин. Това би могло да действа по подобен начин на когнитивно-поведенческата терапия, като ни помага да преформулираме мислите и чувствата си", посочва учен. 

Проучването на Йонкер върху емоциите на гладуващите жени установява, че жените със симптоми на хранителни разстройства изпитват положителни чувства, когато са гладни, отколкото жените без такива симптоми. Въпреки че хранителните разстройства са сложни психични състояния, резултатите показват, че тези жени са възстановили "нормалната" асоциация на глада като негативно преживяване. 

Макар че подобно пренастройване на мисленето е крайно контрапродуктивно и опасно, когато се борите с хранително разстройство, Йонкер търси начини то да бъде използвано по по-положителен начин.

Съществуват еволюционни причини, поради които можем да интерпретираме глада погрешно. 

"От еволюционна гледна точка е логично гладът да бъде съпроводен с импулс да си набавим храна", казва специалист.

Ограничаването на храната влияе и по-пряко върху познавателните способности,  категорични са специалисти. Преглед на изследванията на ефектите на гладуването върху познавателните способности от 2021 г. установи, че вниманието и когнитивната гъвкавост, способността за превключване между различни задачи, са особено засегнати.

Повечето от нас знаят какво е усещането, когато вниманието ни е завладяно от настойчиви мисли за шоколадова торта, хрупкав чипс или пикантна юфка, когато сме гладни. Изследванията показват, че това е много често срещано явление - гладът увеличава вниманието ни към сигнали, свързани с храната. Това отново е в съответствие с идеята, че целта на физиологичното чувство на глад е да ни накара да излезем и да си набавим храна.

В съвременния свят, отвличането на вниманието от глада вече не е толкова полезно. То може да създаде повече недостатъци, отколкото предимства, смятат специалисти.

Ян Румел, психолог от Хайделбергския университет в Германия, и колегите му проверяват дали гладът прави хората по-склонни към натрапчиви мисли.

"Обикновено, ако установите, че хората се лутат в мислите си, докато работят, резултатите от изпълнената от тях задача не са задоволителни", обяснява Румел.

Как да спрем да мислим за вредна храна, когато сме на диета

По думите му този ефект се прилага само когато задачата е достатъчно сложна, например четенето. "Ако гладим или извършваме друга дейност можем да се разхождаме в мислите си и това да не се отрази на изпълнението на задачата, защото тя е достатъчно проста", обяснява ученият.

Той решил да провери до каква степен гладните хора са засегнати от "лутането на мисли" при изпълнението на сложна задача.

Ян Румел провел проучване, в което накарал хора да изчетат 27 страници от романа "Война и мир", а след това да направят тест, който установява до каква степен са разбрали текста. 39 души са помолени да се явят в лабораторията, без да ядат в продължение на пет часа, а на 91 е казано да пристигнат сити. 

Изследователите открили, че колкото повече се "лутат мислите" на хората, толкова по-зле се справят със задачата.

Групата на гладните била най-склонна към "блуждаене" на ума. Изглежда, че гладът е потенциално по-разсейващ от секса, констатират учени. 

Гладът също така намалява когнитивната гъвкавост, която е изключително важна за всяка задача, включително за разбирането на текст. Тази функция, ни помага за комплексното мислене.

Гладът е силен сигнал, които ни помага да оцелеем

Когнитивната гъвкавост е необходима и за вземането на прости решения - например какво да ядем. Ако сме на диета, трябва да сме гъвкави, за да се преборим със силното желание да ядем мазни, богати на въглехидрати храни. Ако отидем да пазаруваме, когато сме гладни и психически неустойчиви "просто купуваме много глупости", смята учен.

Гладът е мощен сигнал, защото в крайна сметка ни помага да оцелеем. Той може  да се намеси и в мисленето ни. Когато сме гладни, вероятно ще се затрудняваме със сложни когнитивни задачи, концентрацията също ще бъде затруднена, посочват експерти. По думите им когато чувстваме глад, ще се насочваме към по-прости подходи на мислене, често водени от предразсъдъци и предубеждения.

Раздразнителността, импулсивността и зациклянето, допълнително ще объркат съзнанието ви, посочват учените и допълват, че често хората не осъзнават, че тези чувства се дължат глада.

Осъзнаването на това може да бъде изключително полезно. Следващият път, когато сте ядосани или унили, може да ви помогне да се запитате дали не сте гладни, съветват учени. 

Ако разбирате откъде идват емоциите ви, вероятността да бъдете манипулирани от тях е по-малка.  Ако ви предстои важна задача бъдете сигурни, че се захващате с нея след като сте се нахранили. Независимо дали става дума за писане на доклад на работното място, вземане на инвестиционно решение или разговор, в който трябва да разрешите проблем във връзката си.

Ефективно решение за избягване на глада е предварително планиране на седмично меню, смятат експерти. Възможно е да се храните здравословно и нискокалорично, без да сте гладни, категорични са учените. 

Бабината диета, която топи мазнините без глад
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 33 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 9 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 11 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 12 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна