0

С увереност може да се каже, че повечето изобретения идват с чисти намерения. Чрез науката нашият вид е успял да създаде технологии, култура, архитектура и какви ли не други неща, които ни помагат в разрешаването на привидно безкрайните проблеми, които възникват пред нас. Зад всяка добра идея обаче дебне нечие лошо намерение и точно тогава нещата претърпяват особени обрати.

Джефри Хинтън и AI

Джефри Хинтън и двама негови колеги известни още като „кръстниците на изкуствения интелект“ спечелили наградата Тюринг за 2018 г. за тяхната работа, която проправила пътя на изкуствения интелект. Но наскоро Хинтън споделил пред New York Times, че съжалява за делото на живота си и дори напуснал работата си в Google, за да може да говори свободно за това.

Сега Хинтън говори открито за рисковете от ИИ, за разпространяването на дезинформация, премахването на работни места и дори за опасенията си, че ИИ може да стане по-умен от хората, когато започне да пише и изпълнява свои собствени кодове. „Мислех, че това е сценарий за поне след 30, 50 години или дори повече“, каза Хинтън. Очевидно вече не мисли така. Той казал още, че утехата му е, че ако не бил той, някой друг е щял да го разработи.

Итън Зукерман и изскачащите реклами (pop-up adds)


Създаването на pop-up рекламите е по-смешно, отколкото повечето хора знаят. Един от клиентите на Зукерман се стреснал, след като рекламата им се появила на страница, възхваляваща вид секс, защото като голяма автомобилна компания те не искали да бъдат свързвани с това.

След това Зукерман измислил начин да показва рекламите си и на популярни сайтове, без да изглежда, че е свързано със съдържанието на страницата. „Така създадохме един от най-мразените инструменти в рекламната индустрия - изскачащите реклами. Съжалявам. Намеренията ни бяха добри“, казал Зукерман в есе за The Atlantic.

Джон Силван и кафето на капсули


Самият изобретател на кафемашината Keurig K-cup не използва такава машина, казал той пред The Atlantic. Може би се чудите защо, тъй като пластмасовите капсули за еднократно кафе са навсякъде, така че със сигурност проблемът не е в парите?

Е, Силван всъщност се аргументирал в полза на капковото кафе. Той съжалява, че капсулите не са рециклируеми или биоразградими, което води до по-вредно депониране. „Понякога се чувствам зле, че изобщо го направих“, признава той.

Михаил Калашников и АК-47


Покойният Михаил Калашников, който служил в танковите части в началото на Втората световна война и изобретил някои подобрения за танковете, бил натоварен със задачата да създаде пушка, която да помогне на руската огнева мощ да се справи с тази на Германия. Автоматичното му оръжие се оказало издръжливо, леко и изключително популярно — по-популярно отколкото му се искало.

Изобретението му станало любимо оръжие сред военачалници и терористи и до ден днешен това оръжие е причинило повече смъртни случаи от всяка друга щурмова пушка. Калашников, който починал през 2013 г., казал пред The Guardian: „Предпочитам да бях изобретил машина, която хората да могат да използват и която да помага на фермерите в работата им – например косачка за трева.“

Виктор Груен и търговските центрове (молове)


През 40-те и 50-те години на миналия век, когато предградията се развивали и били далеч от магазините в центъра, на Виктор Груен му хрумнала идеята да създаде зона, където хората да могат да се разхождат и да пазаруват, докато се наслаждават на зелени площи, изкуство и други неща. Първият му мол в Детройт не бил затворена в една сграда...

Други се хванали за тази идея, но я променили и започнали да правят молове изцяло на закрито и премахнали всички зелени площи и изкуство, така че да има повече място за магазини. През 1978 г., две години преди да умре, Груен казал: „Бих искал да се възползвам от възможността да се отрека от „бащинството“, което ми приписват за моловете, веднъж завинаги. Отказвам да плащам за тези тъпи проекти. Те унищожиха градовете ни.“ Той дори не доживял да види колко по-лошо станало след 80-те.

Робърт Пропст и офисната кабина


Робърт Пропст излязъл с идеята за офис кабините през 60-те години, когато забелязал, че много служители били разсеяни и се нуждаели от уединение и тишина на работното си място. Той имал добри намерения, както самият той казал пред The New York Times през 1997 г. Това трябваше да „даде на хората упражняващи интелектуален труд да имат по-гъвкава среда“.

Компаниите обаче скоро видели изобретението като начин да събират повече хора в едно пространство, принуждавайки служителите да работят в малките, тесни кубове. „Наблъскването на хора в кубове в корпорациите е монолитна лудост“, оплакал се Пропст.

Скот Фалман и емотиконите


Емотикони или стикери, както и да ги наричате, със сигурност сте получавали поне един. Тези малки реакционни изображения често могат да заменят цял текст, тъй като в тях са кодирани различни значения. Така че защо ли изобретателят им, Скот Фалман, съжалява, че ги е направил?

Професорът по компютърни науки първоначално създал емотиконите като начин да уведоми някого, че в имейла или текстовото съобщение има шега, но шегата отишла твърде далеч, поне според него. „Понякога се чувствам като д-р Франкенщайн“, казал той пред The Wall Street Journal. „Моето същество започна като доброкачествено, но стигна измерения, които не одобрявам.“

Анна Джарвис и Денят на майката


Анна Джарвис създала „Деня на майката“ от силната любов към майка си и от признателност към всички майки навсякъде. За пръв път празникът бил отбелязан на 10 май 1908 г. Анна изпратила на майка си 500 бели карамфила в нейна чест. Но нещата бързо излезли извън контрол и Джарвис намразила празника, който създала.

Това, което влошило нещата било комерсиализирането. В прессъобщение тя нарекла индустрията за производство на цветя, поздравителни картички и сладкарски изделия „шарлатани, бандити, пирати, рекетьори, похитители и термити, които подкопали с алчността си едно от най-добрите, най-благородните и най-истински празненства“.

Алберт Айнщайн и неговото известно уравнение


Известното E = mc² на Алберт Айнщайн помогнало на учените да създадат атомната бомба. Айнщайн дори призовал президента Франклин Рузвелт през 1939 г. да се продължи разработването, защото вярвал, че нацистите разработвали свои собствени.

Чак след унищожаването на Хирошима и Нагасаки, разбрал до какъв ужас е довела работата му. През 1947 г. той се оплакал пред Newsweek, че ако знаел, че германците няма да успеят да създадат своя атомна бомба, той нямало да прави нищо.

Дж. Робърт Опенхаймер и атомната бомба 


Действителният „баща на атомната бомба“ бил Дж. Робърт Опенхаймер, военновременен ръководител на лабораторията в Лос Аламос, който ръководил разработването на бомбата. Той и много други участници в проекта Манхатън изразили съжаление, че участвали след бомбардировката на Нагасаки, която смятали за ненужна.

По-късно Опенхаймер заявил, че се е чувствал така сякаш имал кръв по ръцете си и за да се поправи, той започнал да работи с „Комисията за атомна енергия“ на САЩ, за да може по някакъв начин да контролира използването на ядрени оръжия.

Алфред Бернхард Нобел и динамитът


Алфред Нобел бил шведски химик, инженер, изобретател, бизнесмен и филантроп, който направил значителна промяна в кариерата си след като създал динамита през 1860 година. Причината за създаване била, за да помогне на минния бизнес на семейството си, но военните започнали да го използват, за да убиват враговете си.

И един фалшив некролог, го накарал да промени пътя си. През 1888 г. брат му Лудвиг умира, но вестниците решили, че е починал Алфред, наричайки го „търговецът на смърт“. Написали още, че той станал богат, като намерил начини да убива повече хора и по-бързо от всякога. Нобел бил изпълнен с угризения и по-късно завещал богатството си, за да учредяване на Нобеловата награда.

Фило Фарнсуърт и телевизията


Фило Фарнсуърт помогнал за изобретяването на телевизията след Първата световна война с надеждата, че тя ще помогне на семействата и общностите да споделят историите си, да станат по-малко невежи и дори да допринесе за световния мир. Трябвало да бъде инструмент за просветяване на обществото.

Фарнсуърт починал през 1971 г. с чувството, че телевизията се е превърнала в "опиатът на човечеството". Той смятал, че хората пропиляват живота си в гледане на телевизия и дори се твърди, че забранил на сина си да я гледа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 1 минута

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 32 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София