0

М еждународният филмов фестивал в Кан се завръща за своето 74-то издание, обещавайки да затрупа под лавина от знаменитости, осезаем блясък и артхаус продукции дългите месеци на мрак и пустота, в които коронавирусната пандемия потопи света на киното, и предлагайки по-балансирано дамско участие.

След като през 2020 г. беше отменена за първи път от 70 години, на 6 юли водещата филмова проява си дава среща на крайбрежния булевард "Кроазет", за да отбележи своето "възкресение".

"Киното не е мъртво", заяви неотдавна фестивалният директор Тиери Фремо.

Кинофестивалът в Кан, който обикновено се провежда през май, но беше отложен заради здравната криза, ще продължи до 17 юли. Тогава ще бъдат раздадени фестивалните отличия, в това число наградата "Златна палма", спечелена на предишното му издание през 2019 г. от южнокорейската социална сатира "Паразит".

Какво ни очаква на кинофестивала в Кан тази година?

Официалната селекция обещава "обширна панорама на творението", по думите на Фремо. "Много от избраните филми имат треската, бойната сила, и съвместно ще отведат зрителя на едно приятно пътуване", допълва фестивалният директор.

Седемдесет и четвъртото издание на кинофестивала в Кан ще бъде открито със световната премиера на драмата "Анет". Това е първият филм от близо десетилетие на любимеца на френския артхаус Леос Каракс и първият му на английски език.

Филмът, включен в конкурсната програма, е с Адам Драйвър и Марион Котияр в главните роли на стендъп комик и певица, раждането на чието първо дете - загадъчната Анет, преобръща живота им.

Драмата е заснета по оригинална идея на американското дуо "Спаркс" - популярна формация в алтернативната музика след 70-те години на миналия век, която е автор на саундтрака към него.

24 филма се съревновават за "Златна палма"

Конкурсната програма за "Златна палма" включва 24 филма.

В съревнованието тази година участват предишни носители на приза като италианеца Нани Морети с филма си "Три етажа" и французина Жак Одиар с "Париж, 13-и район" ("Les Olympiades").

Друг носител на "Златна палма" - тайландският режисьор Апичатпонг Верасетакул, се завръща в Кан с първия си англоезичен филм "Memoria" с участието на Тилда Суинтън.

Иранският режисьор и двукратен носител на "Оскар" Асгар Фархади също е включен в конкурсната програма с филма си "Герой".

Провокативният нидерландски режисьор Пол Верховен, който често засяга темите за секс и насилие, ще участва в надпреварата с драмата "Бенедета" с французойката Виржини Ефира в главната роля.

Лентата вече беше предвидена за участие в конкурсната програма на миналогодишната проява, която беше отменена заради пандемията.

Комедийната драма "Френч Диспач" ("The French Dispatch") също беше включена в анонсираната миналата година конкурсна програма. В продукцията участва цяла плеяда звезди, част от които се очакват в Кан - Бил Мъри, Тилда Суинтън, Тимъти Шаламе, Ейдриън Броуди, Леа Сейду, Матийо Амалрик, Бенисио дел Торо, Оуен Уилсън, Франсис Макдорманд, Натали Портман, Брад Пит.

Друга звезда на Холивуд - актьорът и режисьор Шон Пен, се включва в надпреварата с филма "Денят на знамето", в който играе заедно с дъщеря си Дилън. Пен се надява на "лично възкресение" след катастрофалното му представяне в Кан през 2016 г. с хуманитарната любовна история "Последното лице".

Конкурсната програма включва и филма "Петрови в грипа" ("Petrov's flu") на руснака Кирил Серебренников, известен с критиките към властта в родината, на когото е наложена забрана да я напуска.

Къде са жените?

Един от често задаваните въпроси в Кан е "Къде са жените?" С участието на едва четири дами в съревнованието за "Златна палма" тази година в Кан се разиграва познат сценарий.

Само една жена в историята на фестивала е печелила престижното отличие - новозеландката Джейн Кемпиън за "Пианото" през 1993 г.

Допреди пандемията разискванията дали виновник е комисията за подбор или по-широката филмова индустрия, бяха рутина като слънцето и шампанското на "Кроазет".

Страстите се разгорещиха особено осезаемо през 2018 г. в разгара на движението #Аз също, когато 82 жени, след които Джейн Фонда, Марион Котияр, Пати Дженкинс, организираха мълчалив протест на стъпалата на Фестивалния дворец в Кан.

Тазгодишното издание може да се похвали с по-балансиран списък. Вземайки предвид останалите фестивални секции, около 40 жени представят свои филми тази година. Три от четирите режисьорки в конкурсната програма са французойки - Джулия Дюкурно, която се съревновава с филма си "Титан", Миа Хансен-Льов с "Остров Бергман" и Катрин Корсини с "Фрактура". Четвъртата дама в надпреварата е унгарката Илдико Енеди с "Историята на жена ми".

Организаторите на кинофестивала в Кан настояват, че избират филми по достойнство, без да вземат предвид расата, пола или националността. Някои светила на артхауса (мъже) и редовни участници в проявата, обаче имат гарантирано място в нея, дори филмите им да са откровено "ужасни".

"Не е изненадващо, че в историята на филмовия фестивал в Кан преобладава честване на мъжките постижения, когато той в огромна степен е бил програмиран от мъже", отбелязват радетелки за равнопоставеност на жените.

Основно дамско жури

Тази година обаче участниците ще бъдат оценявани основно от дамско жури. За четвърти път във фестивалната история в състава му влизат пет жени - режисьорките Мати Диоп и Джесика Хауснер, актрисата и режисьорка Мелани Лоран, актрисата Маги Джиленхол, която също се готви да дебютира зад камера, и певицата Милен Фармер.

Журито допълват четирима мъже - председателят му, американският кинодеец и първи афроамериканец на поста Спайк Лий, актьорите Сон Кан-хо ("Паразит") и Таар Раим ("Пророк") и режисьорът Клебер Мендонса Фильо.

Кинофестивалът в Кан обаче не е само конкурсна програма. Точно половината от филмите, които ще участват в Петнайсетдневката на режисьорите, са дело на жени. Петдесет и третото издание на една от основните паралелни секции в Кан ще се проведе между 7 и 15 юли. С наградата "Златна карета" ще бъде удостоен американският документалист Фредерик Уайзман.

Седмицата на критиката

В секцията Седмицата на критиката, фокусирана върху млади режисьори, седем от 13-те предложения са дело на жени.

С интерес се очаква представянето извън конкурсната програма на "Приживе" на режисьорката Еманюел Берко с "кралицата" Катрин Деньов. Деньов бележи голямото си завръщане на "Кроазет" 57 години след като филмът "Шербургските чадъри" с нейно участие спечели "Златна палма".

Вълнение има и около премиерата на режисьорския дебют на актрисата и певица Шарлот Генсбур, която в новата секция Кан Премиери ще представи документалния си филм "Джейн", посветен на майка й, актрисата Джейн Бъркин.

Българският филм "Жените не плачат"

Българският филм "Жените не плачат" на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен поглед. Продукцията е с участието на актрисата Мария Бакалова, която направи пробив в Холивуд с ролята си в комедията "Борат 2", донесла ѝ номинация за "Оскар".

Джоди Фостър: Не на дамските квоти!

Американската актриса и режисьорка Джоди Фостър, която за първи път преминава по червения килим на "Кроазет" още като дете, ще бъде удостоена с почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Джоди Фостър
Джоди Фостър Източник: Getty Images

Петдесет и осем годишната Фостър е играла в над 70 филма, сред които "Шофьор на такси", "Нел", "Маверик", "Анна и кралят", "Човек отвътре".

През 1988 г. Джоди Фостър се снима в криминалната драма "Обвинената", за изпълнението си в която получава първата си награда "Оскар". Световна слава и второ отличие на американската киноакадемия й носи ролята в култовия трилър "Мълчанието на агнетата" (1991).

При предишното си посещение в Кан през 2016 г. Фостър не пропусна да отбележи, че шефовете на студиа в Холивуд все още гледат на жените режисьори като на "твърде голям за поемане риск".

Джоди Фостър обаче също така се обяви против идеята да има "дамски квоти", тъй като в случая не става въпрос за незначителни ръководни постове, а за изкуство. Общо над 80 продукции (над 120 с включените в паралелните секции) ще бъдат показани до финалната вечер. Тогава ще бъде прожектирана шпионската комедия "Агент 117: От Африка с любов" от поредица с Жан Дюжарден в главната роля, която пародира филмите за Джеймс Бонд, Фантомас и Розовата пантера.

Тазгодишното издание няма да се радва на пълната си свобода, тъй като пандемията все още продължава, но по думите на Тиери Фремо "в сърцето си кинофестивалът в Кан остава същият".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 минути

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 1 час

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 10 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 11 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 11 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 12 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 13 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 13 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 13 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 14 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 14 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 15 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 15 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 16 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие