4

А ко досега не сте чували термина "гниене в леглото", може да ви бъде простено, ако предположите, че става дума за описание на неподходяща декорацията или за детайл от особено ужасен случай на сериен убиец. Ако сте го чували, има голяма вероятност да смятате, че има нещо общо с депресията или че е просто най-новото извинение за мързела на поколението Z. 

Но ако попитате някои от тези, които са избрали да го практикуват, те биха могли да отговорят, че това е чудесен ритуал за грижа за себе си. Хората, които практикуват техниката казват,  че всички ние бихме могли да се възползваме от малко мързелуване в леглото.  

Има ли нещо вярно в тези твърдения?  

Потенциално - но експертите не са напълно убедени в това.  

1780 $, за да прекарате нощта в „Пашкул“

Какво представлява "гниенето в леглото"? Безопасно ли е? Трябва ли да го практикувате? 

Колкото и мрачно да звучи, "гниенето в леглото" всъщност е сравнително доброкачествено на пръв поглед: това е практиката просто да останеш в леглото през целия ден. Ако сте малко по-възрастни от Поколението Z, може да си го представите като "ден с пухени завивки", а ако сте малко по-възрастни - като "вегитиране". Важното е, че не ставате от леглото и не се опитвате да бъдете продуктивни. 

"Може да гледате филми, да скролвате в социалните мрежи, да говорите по телефона, да се храните или всичко, което обикновено правите, ако си почивате вкъщи", казва психологът Робърт Комън пред The Independent.  

"Това се различава от почивката на легло за възстановяване след болест или нараняване. Методът често се използва за справяне със стреса или тревожността", обяснява той. 

Подобно на много други измислени изрази - примери се намират най-лесно в TikTok, където някои инфлуенсъри могат да бъдат видени в “напудрени” за социалните медии легла, рекламирайки отхвърлянето на културата на суетата, която понякога може да доминира в живота ни.  

Джефри Гардере, клиничен психолог и професор в Училището по здравни науки към университета Туро, казва пред Health, че това е най-популярно сред поколението Z и жените - две групи, които са по-стресирани от почти всички останали в наши дни. 

"Нашето общество е склонно да набляга твърде много на това да бъдеш зает или продуктивен през цялото време. Това може да доведе до чувство на прегаряне", казва Никол Холингсхед, психолог и клиничен асистент по семейна и обществена медицина в медицинския център "Уекснър" към Държавния университет в Охайо.  

Източник: iStock/Getty Images

Има ли някаква полза от “гниенето в леглото”? 

Не може да се отрече, че ако се въргаляш в леглото може да се чувстваш по-добре, отколкото, да речем, да се принуждаваш да вземеш душ, да се влачиш до работа, да работиш осем или девет часа на бюро.  

"Живеем в много забързан свят, така че да се отдръпнеш, да се свържеш със себе си, да презаредиш батериите и да възстановиш психическата и физическата си енергия винаги е нещо положително. Всъщност това е нещо, което повече от нас трябва да включат в рутинните си дейности, ако могат", казва Робърт Комън. 

"Това не е само почивка за тялото - макар че тя безспорно е важна. Достатъчната почивка е от решаващо значение за доброто психическо здраве, а излежаването в леглото дава възможност за психическо възстановяване. То може да бъде почивка от ежедневния стрес и изтощение и "ни поставя в по-силна позиция да преосмислим целите си и да намерим мотивация да ги постигнем, да управляваме ангажиментите си и да изследваме личните си интереси и хобита, без да прегаряме", обяснява експертът. 

Един ден или дори само няколко допълнителни часа, прекарани в излежаване в леглото, могат да ви помогнат да се справите с всичко - от умора до пълна екзистенциална криза.  

Източник: iStock/Getty Images

Но може ли да се стигне твърде далеч? 

Опасностите от “гниенето в леглото”?   

Има няколко неща, за които трябва да се внимава, когато става въпрос за “гниенето в леглото”. На първо място, искате да сте сигурни, че това не е симптом на нещо по-патологично: "Някои хора “гният в леглото”, защото страдат от депресия или психичното им здраве може да страда по много различни начини", казва пред Glamour създателят на Tiktok съдържание @lifeasraven, който е направил редица видеоклипове по темата. "Някои хора, които страдат от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) също се борят с това", коментира той.  

Но ако случаят е такъв, тогава “гниенето в леглото” вероятно няма да е от полза. Преди стоенето в леглото по цял ден се е наричало дисания и е класически симптом на депресия и тревожност.  

"За някой, който е депресиран, “гниенето в леглото” звучи като начин за потенциално отдръпване от другите, без социални връзки", казва пред TODAY.com Лин Буфка, заместник изпълнителен директор по практическите изследвания и политиката в Американската психологическа асоциация.  

Съществуват и физически проблеми, които могат да бъдат прикрити от “гниенето в леглото”: Рейвън отбелязва, че е виждала хора, които са откривали нередности с щитовидната жлеза или други хормонални проблеми, които са допринасяли за невъзможността да станат от леглото. От само себе си се разбира, че "бездействието" не е добра стратегия за справяне с тези реални физиологични проблеми - и всъщност може да влоши нещата, тъй като продължителната липса на движение има известни вредни ефекти върху организма. 

"Когато кръвта не се изпомпва постоянно, тя е склонна да се съсирва. Когато ходим или се разтягаме, мускулите се свиват по вените и ги принуждават да движат кръвта наоколо. Когато не се движим, вените не са в състояние да изтласкат кръвта наоколо", казва Даниел Ландау, сертифициран специалист по хематология, вътрешни болести и медицинска онкология.  

Източник: iStock/Getty Images

Твърде много от едно добро нещо 

Дори когато “загниването в леглото” не е симптом на нещо по-зловещо, все пак има вероятност то да създаде проблеми, които преди това не са съществували. Прекарването на твърде много време в скролинг например може да предизвика тревоги, които никога преди не сте имали. Изолацията от приятели и семейство може да предизвика депресия. 

Истинската опасност от “гниенето в леглото” - нарушава графика на съня ви 

"Гниенето в леглото вероятно ще попречи на съня ви, защото тялото всъщност е естествено обусловено - когато е в леглото - да освобождава определени хормони, които ви казват, че трябва да се изключите", казва Ландау.

"Но ако останете в леглото цял ден, а след това се опитате да заспите, мозъкът ви ще се обърка. Той няма да знае кога искате да заспите и кога искате да останете будни и вероятно ще имате повишен риск от безсъние", обяснява той.  

Ето защо, ако използвате тази практика, експертите съветват да го правите на друго място, а не в леглото си. Струва си също така да се уверите, че между “гниенето” и спането има времева пауза. 

Ключът, както винаги, е в баланса. Не се притеснявайте от време на време да “загнивате в леглото”, но се опитайте да не прекалявате и се уверете, че го правите по необходимост. 

“Въпреки че почивката е важна за благосъстоянието, физическите упражнения също са мощен инструмент за поддържане на добро психическо и физическо здраве, обяснява Колман - като отбелязва, че също така е важно да изразходваме достатъчно енергия през деня, за да заспим навреме и да увеличим ползите, които идват с пълноценния сън”, казва Комън 

"Както при всички неща в живота, балансът е от ключово значение. В крайна сметка става въпрос за това да не се намираме в двете крайности на спектъра", казва той.  

Съдържанието на тази статия не е предназначено да замени професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към квалифицирани здравни специалисти с въпроси, които може да имате във връзка с медицински състояния. 

* Във видеото: Правете това, ако сте сънливи на работа

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Вижте и галерията от нашия архив

10 вредни навика преди сън
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 1 час

Обвиняемият: Това беше погрешно

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 4 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 4 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 4 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 5 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 5 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 6 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 6 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 6 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 7 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти