0

Д а спиш, може би да сънуваш. Или ако не сънувате, поне да се чувствате леко отпочинали на следващия ден, особено по време на почивка. Прекалено много ли е да искаме подобно преживяване?

За много хора, отговорът е да. Съединените щати са уморени, според Националната фондация за сън, Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Националните институти по здравеопазване и има връзка между лошия сън и депресията, установи проучването на N.S.F. за 2023 г. Sleep in America.

В света на хотелиерството това е една бизнес възможност. Докладът на Hilton за тенденциите за 2024 г. разкри, че основната причина хората да пътуват в момента е почивката и презареждането.

Хотелите, попаднали в схватка с Airbnb, започнаха да проучват начини, по които да се конкурират, като предлагат услуги и удобства около основната цел на хотелския престой: спокоен нощен сън“, каза Чекитан Дев, изтъкнат професор в университета Корнел Нолан Училище по хотелиерска администрация.

По-ранната парадигма на ваканцията беше, че сънят е най-скучното нещо, което можете да правите, докато сте на почивка“, каза Каушик Вардхараджан, доцент в Училището по хотелиерска администрация на Бостънския университет. „Едва през последните 10 години ние като общество започнахме да говорим за важността на съня от гледна точка на здравето и уелнеса.“ Сега, допълни той, добрата нощна почивка не е просто предимство на хотелите; това е „цяла бързо развиваща се индустрия“.

От легла с изкуствен интелект до хипнотерапевти на повикване, днешният туризъм за сън е както се казва старо куче с нови трикове. „Това е около седмият или осмият път, когато това се появява като тема“ от средата на 80-те години на миналия век, каза Бьорн Хансън, помощник-професор в Центъра по хотелиерство Джонатан М. Тиш в Нюйоркския университет. Още преди това луксозните хотели представили предимствата на по-добрия сън, като добавили повече възглавници през 60-те години. Последвали други удобства - затъмняващи завеси, машини с бял шум и др.

В днешно време хотелите отиват далеч отвъд тези основи за по-качествен сън, за да уловят бизнес нишата, която се заформя. Ето какво правят някои.

Смарт легла
Подобно на Westin Heavenly Bed, които експертите посочват като важна промяна в индустрията, когато били представени през 1999 г., Bryte иска да бъде следващият разрушител на хотелските матраци.

Според Люк Кели, главен изпълнителен директор на Bryte, матракът с изкуствен интелект за $6 299, който може да се свърже със смартфон, е единственото легло с активна система за освобождаване на напрежението, което се регулира, докато мърдате, за да оптимизира дълбокия сън.

Ритрийти и други програми
В Carillon, където е отседнала г-жа Бемис, всичките 150 апартамента на хотела ($695 за една спалня, $995 за две спални) разполагат с легла Bryte. Но може би още по-интригуваща е схемата за сън с пет процедури на спа центъра ($99 на процедура), която използва, наред с други неща, инфрачервена светлина, електромагнитни честоти, солни плувки и вибрации. Новият четиринощен Sleep Well Retreat на курорта ($2,598) включва всичко по-горе, плюс масаж за насърчаване на съня и достъп до термална хидротерапевтични процедури, които включва билкова сауна, дъждовна стая и шезлонги, затоплени от лъчиста топлина.

„Пашкул“
Отпускането на ума е често срещана тема в туризма за сън, но начинът, по който всеки се опитва да постигне това, е различен. Г-жа Галас каза, че спалните в Park Hyatt са като „пашкули“ далеч от жилищното пространство, което означава, че можете да затворите зоната за спане и да я направите тъмна и уютна. Британските хотели Zedwell, рядко изгодно място, разполагат с малки, слабо осветени „пашкули“ (от по 112 британски лири, или около $142, за един човек) с никакво разсейване от прозорци до стената, без телевизори, без телефони и всъщност, което за определен тип хора, които страдат от безсъние може да предизвика повече безпокойство, вместо по-малко.

Ставаш много сънлив
Този месец, за да съвпадне със Седмицата за информираност за съня на N.S.F. (от 10 до 16 март), Mandarin Oriental ще започне партньорство с хипнотерапевта Малминдър Гил в имота на Хайд Парк в Лондон. Започвайки на цена от £500, гостите могат да видят госпожица Гил в СПА центъра за консултация и сеанс за сън, съобразен с конкретните им проблеми със съня, като г-ца Гил дори препоръчва оптимално време и ред на хранене. Ще има и опция за частна сесия до леглото, по време на която, ако всичко е наред, гостите ще заспят за през нощта.

Royal Sonesta Benjamin New York има подобна програма, наречена Rest & Renew, управлявана от Ребека Робинс, съавтор на „Сън за успех! Всичко, което трябва да знаете за съня, но сте твърде уморени, за да попитате“.

А хотелите Hyatt в Нова Зеландия и Австралия вече включват програмата Sleep at Hyatt, с Нанси Х. Ротщайн, известна още като посланик на съня. За $49,50 гостите могат да добавят Sleep Ritual Pack (соли за вана, маска за очи, чай, рол-он за ароматерапия с пулсова точка).

Гледната точка на експертите
Джоузеф М. Джежевски, вицепрезидент по изследванията и научните въпроси в Националната фондация за сън, се чуди защо, например, специалните удобства за сън не са стандартни във всяка стая.

Хотелът трябва да осигурява среда за сън на хората“, каза той. „Не е ли това целият смисъл на един хотел?“ Колкото и да е важно да спите в тъмна стая, каза той, вие също се нуждаете от излагане на ярка сутрешна светлина. „Много хора забравят колко важен е денят за вашата нощ.

Д-р Джин Уанг, медицински директор на Mount Sinai Integrative Sleep Center, смята, че въпросът за по-добър сън може да бъде решен за повечето хора, ако научат какво е в основата на техните проблеми, независимо дали става дума за сънна апнея или психологически проблеми. Да се образоваме в луксозен курорт вместо в болнична лаборатория за сън може да звучи добре, но ключът, каза тя, е проследяването на проблемите. Без тях има малък шанс за трайна промяна.

Това, което нито един от тези хотели, матраци или убежища не може да направи, е да премахне завинаги от леглото ви смартфони, плачещи деца, списъци със задачи, които имате в ума си, екзистенциални страхове и други често срещани „крадци“ на съня.

И разбира се, не всеки може да си позволи 500 долара или повече, за да се наспи добре.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Свят Преди 4 минути

Трусът е бил на дълбочина 503,2 км

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 23 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°