0

Н а световноизвестния изследовател Марко Поло се приписват много неща, но може би най-великото е съставянето на един от първите най-продавани пътеписи в света. Публикувана около 1300 г., книгата описва преживяванията му по време на 24-годишното му пътуване от Венеция до Азия и обратно.

Марко Поло обаче не записал приключенията си сам. Малко след завръщането си във Венеция през 1295 г. той бил затворен от генуезците, тогава врагове на венецианците и тогава срещнал затворника Рустичано, писател от Пиза. Поло разказал историите си на новия си приятел, който ги записал и публикувал на средновековен език, сега известен като френско-италиански.

Въпреки че оригиналният ръкопис е изгубен, повече от 100 изрисувани ръкописи са оцелели от Средновековието. Много от тях са изключително красиви, но между тях има значителни несъответствия. Творбата станала известна като „Милионът“ (Il Milione). Вероятно заглавието е било вдъхновено от добре известн прякор на Поло. В англоезичния свят книгата е известна и като „Пътешествията на Марко Поло“.

Бодлианската библиотека в Оксфорд, Англия, съхранява една от най-ранните версии, датираща от около 1400 г. Великолепно направено, Бодлианското копие, според много учени съдържа достоверния текст. Книгата разказва историята на едно пътуване, започнало през 1271 г., предприето от трима венецианци, които минали през необикновени земи и стигнали до места, където малцина християни някога били, чак до двора на монголския император Кублай Хан.

Местата, които посетили - Ормуз, Балх и Кашгар - станали за европейците незаличима част от новата ментална карта на света. Въпреки че фантастичните легенди и слухове за тези далечни места вече битували в Европа, дошли по многобройните търговски пътища, окото на Поло ги съживило по нов начин. Той описвал както приказни неща, така и за ежедневни въпроси, свързани с търговията.

Книгата му се превърнала в бестселър, след като се разпространила из италианския полуостров само за няколко месеца - забележително постижение в епохата преди изобретяването на печатната преса от Гутенберг през 1439 г. Книгата на Марко Поло показала на Европа възможностите за международна търговия и експанзия и се превърнала в текст, който силно повлиял епохата на откритията, които започнали да изгряват в Европа два века по-късно.

Монголско управление

Марко Поло бил роден през 1254 г., във време, когато Европа гледала не на запад към Атлантическия океан, а на изток с очарование и трепет. По това време монголските орди достигнали Унгария. Когато Поло, 17 години по-късно, предприел голямото си пътуване Монголската империя била достигнала своя максимум. Нейната северозападна част, ханството на Златната орда, се простирало чак до река Дунав в Централна Европа. Най-източната част на империята достигала до азиатските брегове на Тихия океан.

Това била най-голямата непрекъсната сухоземна империя, която светът някога познавал, възникнала от група враждуващи племена. През 1206 г. един лидер – Темуджин, бил избран за Чингис хан (което означава „Вселенски владетел“), след като спечелил поредица от победи над съперниците си. Темуджин имал безпрецедентен контрол над днешна Монголия. С присъединяването на този страховит лидер, федерацията на племената започнала да разширява своите владения отвъд монголската степ.

Мълвата за бързината на монголските завоевания и очевидната непобедимост на техните конници се разпространила из цяла Европа. Когато Поло тръгнал на пътешествието си, все още имало много оцелели държави от монголските нашествия. Въпреки това страхът от Чингис хан бил примесен с любопитство към неговия народ.

Семейство пътешественици

Великата морска република в Европа, Венеция, поддържала обширна мрежа от търговски контакти в Средиземноморието и Близкия изток. Тя била готова да започне да разширява пазарите си още на изток. Венеция била дом на търговци със задълбочени познания за Изтока. През целия средновековен период те пътували по маршрутите на изток до Трапезунд и по “Пътя на коприната“. Стоките се движели между Китай и Европа по тези места.

Марко Поло произхождал от семейство на търговци. Когато бил малко дете, баща му Николо и чичо му Мафео вече били натрупали забележителни преживявания по време на техните пътувания. Те напуснали Венеция през 1261 г., за да си създадат нови връзки на Изток. Двамата се срещнали с монголския хан като част от епичното им пътуване.

Една от търговските бази на семейство Поло била в Константинопол, където работел брат им Марко старши. Техните агенти действали нагоре по река Волга до Бухара. Именно там, в съвременен Узбекистан, Николо и Мафео направили голям дипломатически подвиг: те се срещнали с приближени на Кублай Хан и организирали експедиция до неговия двор в Шанду (във вътрешната част на Монголия, намирала се в съвременен Китай).

Тяхната среща с Кублай Хан била една от големите срещи между Изтока и Запада в историята. В хана двамата венецианци открили човек, чието любопитство към Запада съвпадало с тяхното към Изтока. Връзката, която братята изградили с монголите, ги направила пионери в посредничеството. Благодарение на тях вече имало канал, по който знанието за Европа и Китай можел да пътува и в двете посоки.

Заинтригуван от това, което братята му разказали за Европа (и особено за християнството), ханът ги помолил да се върнат и да подадат петиция до папата, за да изпрати учени мъже, които да разпространят християнството сред монголите. Завръщането на двамата Поло било дълго и мъчително. Нещата станали още по-сложни, когато стигнали до Акре (в съвременен Израел) и научили, че папа Климент починал и все още нямал избран приемник.

Братята продължили обратно към Венеция, където щели да изчакат обявяването на новия папа и да планират завръщането си в двора на Кублай Хан. Този път щели да вземат и сина на Николо, Марко. Момче, когато баща му го видял за последно, при завръщането на братята Поло, Марко вече бил млад мъж на 17 години.

Част от двора на ханa

През 1271 баща, син и чичо напускат Венеция и отплават за Акре. Оттам се насочили на североизток, поемайки по маршрут, който минавал по суша през източен Анадол и Армения до Тебриз, в днешен Азербайджан. След това се насочили на юг през иранските планини, заобикаляйки Багдад, насочвайки се към Ормузкия проток, откъдето възнамерявали да преминат с кораб през Арабско море и Индийския океан и да стигнат чак до Китай.

Корабите, с които там разполагали обаче, силно ги разтревожили. Те били, както Поло по-късно ги описал „окаяни неща. . . само пришити заедно с канап и направени от люспите на индийски орех“. В крайна сметка решили да продължат пътуването си по суша.

Марко Поло винаги се интересувал от стоките, произвеждани в даден регион и как могат да се свържат с Европа в бъдеще. Табриз, например, „е отлично разположен, така че стоките, донасяни тук, идват от много региони. Латински търговци отидете там, за да купите стоките, които идват от чуждите земи. „Персите произвеждат най-добрите и красиви килими в света“, отбелязва той. В Багдад: „през него минава голяма река [Тигър], чрез която търговците транспортират своите стоки до и от Индийско море“. Тези подробности били важни за бъдещата търговия между Венеция и Източна Азия.

Въпреки сведенията за Багдад, малко вероятно е Марко Поло да е посетил града, тъй като бил опустошен от монголите преди малко повече от десетилетие. Историците не са сигурни също дали Марко Поло е посетил Мосул, въпреки че със сигурност събрал много информация за търговията с текстил в града.

Три години и половина пътуване из Централна Азия донесли трудности на семейството. Поло претърпял нападения от бандити и страдал от тежко заболяване, докато преминавал през Афганистан. След като преживели всичко това, Поло в крайна сметка направили своето кралско рандеву. Марко Поло, тогава на 21 години, станал един от малцината приети от хан - в този случай петият велик хан, Кублай - в неговия летен дворец в Шанду.

По негово собствено мнение Марко се харесал на самия Кублай Хан и можел да говори езика му. Семейство Поло прекарало близо 17 години на служба при него в Китай и съседните му земи. Марко бил изпращан на много пътувания из Китай и по-далече до Паган в съвременна Бирма, както и до старата монголска столица Каракорум далеч на север.

Когато дошло време да се върнат в Европа, морското пътешествие на Поло към дома било следващото епично пътешествие, по време на което минали през Южнокитайско море, Виетнам, Малайзия, Суматра и Шри Ланка. Заобиколили най-южния край на Индия и отплавали на север нагоре по западния бряг, откъдето продължили по суша към Афганистан. Минали през Персия, Близкия изток и Константинопол, откъдето накрая отплавали за Венеция. След одисеята, продължила 24 години, те пристигнали у дома през 1295 г.

Раждане на бестселъра

Разказът на Марко Поло за пътуването му се превърнало в бестселър отчасти поради новите си прозрения за една далечна част от света. Въпреки че историите на пътешественици от земите на „Пътя на коприната“ били разпространявани и преди, изобилието от информация, предоставена от Марко Поло за Китай и околните земи била безпрецедентен за времето си.

„Пътешествията на Марко Поло“ станаха известни и с някои по-необичайни истории. Една такава била за растения, които произвеждали паста (обаче почти е сигурно, че става дума за погрешно тълкуване; Поло със сигурност е знаел, че пастата не расте по дърветата!). Въпреки това, книгата разказва и за гладни канибали и гигантски еднорози (някои смятат, че става дума за носорози), които живели на Суматра. На остров, наречен Ангаман (смята се, че са Андаманските острови), описва хора с глави като кучета. Поло описал място, наречено Чипангу, където имало толкова богат дворец, че подовете му били облицовани със злато „с дебелина повече от два пръста“. Повечето историци смятат, че Чипангу е Япония, но че Марко Поло никога не е бил там. Въпреки това повечето историци мислят, че разказът на Поло за пътуванията му в Китай се основават на автентичния му опит.

Произведението било привлекателно за читателите и поради търговските си акценти. Книгата не само предлагала на читателите си странни и фантастични подробности за далечни места, но също така предоставяла практическа информация, полезна на търговците, интересуващи се от международна търговия. Поло описал Китай като „рай за търговците“ и включил изчерпателни данни за тънкостите на китайския закон.

Нетърпението на Поло да запише стоките, които се произвеждали и как те можели да бъдат транспортирани, уловило настроението на времето. Информацията от пътешествията била полезна и за подобряване на картите на Източна Азия. Това знание подхранвало нарастващото любопитство към света, докато Европа навлизала в Ренесанса и епохата на откритията към края на 1400 г. По-добрата навигация позволила търговията на изток, както и на запад да процъфтява в този трескав период на изследване.

През 1557 г. владетелите на китайската династия Мин позволили на Португалия да създаде постоянно свое селище в Макао и именно от този търговски пункт италианският свещеник Матео Ричи започнал своята йезуитска мисия Китай. Задълбочените му познания за страната му позволили да обяснява китайските вярвания и обичаи на Запада, продължавайки културния мост, който Марко Поло, баща му и чичо му, били започнали да изграждат преди два века.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 9 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 12 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 16 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна