0

В ъпреки 5000 години патриархат, тези десет жени успeли да станат владетелки, воини, пирати и учени оставяйки наследство преобърнало историята, която настоява, че само мъжете са имали важни роли.

Императрица У Зетян


Единствената жена, която някога управлявала еднолично Китай, императрица У Зетиан от династията Тан, много привлича вниманието, когато става дума за впечатляващите жени на Китай. Първоначално била наложница на император Тайзонг. Въпреки че била вречена на императора, започнала афера със сина му Ли Джи. След смъртта на Тайзонг, Зетян обръснала главата си и била изпратена в храм, където да изживее остатъка от дните си, според обичая по онова време. Ли Джи обаче вече бил много влюбен в нея, и наредил да я върнат в императорския двор. Там тя постигнала абсолютното благоволение на Ли, което предизвикало голяма ревност в съпругата му и първата му наложница. Зетян успяла да спечели властта без титла и управлявала зад кулисите до смъртта на Ли, а след това обявила за императрица и променила името на династията на Джоу. Макар и противоречива фигура, У Зетян разширила границите на Китай далеч на запад към Централна Азия и е смятана от някои за един от великите владетели на древен Китай.

Лин Синянг


Въпреки че историята не е запомнила Лин Синианг в същата степен, в която е запомнила императрица У, историята на Лин е свързана с книгите. Когато Лин била съвсем малко момиче, баща й я научил как да борави с меч. Тя овладяла умението толкова добре, че според легендите постигнала смъртоносна прецизност само на шест години. Тъй като Лин не била от знатен произход след смъртта на семейството й от нисък станала проститутка. През този период привлякла вниманието на феодалния владетеля на Цинджоу, Джу Чаншу. Джу я направил своя жена и бил толкова впечатлен от уменията й в бойните изкуства, че я помолил да научи всичките му наложници. Наложниците не само се научили, но станали изключително добри и се превърнали в армия жени бойци. И когато Джу Чаншу бил заловен от бунтовнически сили, Лин и армията й го спасили. За съжаление, жените загинали в битката, но били погребани като герои от Джу след завръщането му на трона.

Вдовстващата императрица Цъси


Една от най-противоречивите фигури в китайската история, вдовстващата императрица Цъси често е обвинявана за падането на империята Цин. Подобно на императрица У, Цъси също била императорска наложница.Тя ражда единствения син на императора, който и наследил трона след съртта на баща си. Така тя управлявала Китай зад кулисите цели 47 години до смъртта си през 1908 г. През тези 47 години тя подкрепяла фискални и институционални реформи, които превърнали Китай в конституционална монархия. Поради сили, които до голяма степен били извън нейния контрол, имперската система не можела да бъде спасена и Китай скоро преминал в нова ера на републиканско управление.

Уанг Джени


Борейки се срещу патриархалните обичаи на Китай от 18-ти век, Уанг Джени успешно се обучaвала в областта на астрономията, математиката, географията, медицината и поезията. Уанг не само изучавала работата на други учени, но и провеждала свои изследвания, като публикувала няколко от откритията си, които се противопоставяли на съвременното научно познание. Уанг обаче е запомнена основно с поезията си, която до голяма степен била вдъхновена от пътуванията й из Китай. След преждевременната й смърт на 29-годишна възраст племенникът й събрал нейната работа в книга, която нарекъл „Прости принципи на изчисление“.

Соонг Чинг-линг


Дъщеря на мисионера и бизнесмен Чарли Сунг, Соонг Чинг-линг получила международно образование, първо от училището за момичета в Шанхай, а по-късно в Wesleyan College в Съединените щати. Това образование се оказало безценно за нея по-късно в живота й, тъй като в крайна сметка станала държавен глава на Китайската народна република. Издигането й в политическите среди започнало с брака й със Сун Ятсен, често наричан „бащата на съвременен Китай.“ Сун бил 26 години по-възрастен от нея и починал десет години след сключването на брака им. След смъртта на съпруга й Сунг била избрана в Централния изпълнителен комитет на Гоминдан. Tя не останала дълго, тъй като се присъединила към Комунистическата партия, където заемала много позиции през годините, но имала особени отношения с нея. Посмъртно била обявена за „Почетен президент на Китайската народна република“.

Принцеса Пингян


Ако не била принцеса Пингян, нямало да съществува династията Тан, запомнена със златната ера на имперски Китай. Пингян била една от 18-те дъщери на Ли Юан, благородник от краткотрайната династия Суй. Заедно с баща си Пингян се борила, за свалянето на неефективната Суи. Тя самата участвала в много битки и била важен фактор за крайната им победа. След победата Ли Юан оглавил династията Тан, като той станал неин първи император, а Пингянг направил принцеса, единствената от дъщерите му, която получила титлата. Въпреки че била жена, тя била удостоена с грандиозно военно погребение след смъртта си, което никак не се харесало на Министерството на ритуалите. Тя обаче не била обикновена жена, както твърдял баща й .

Нг Муи


Джеки Чан и Ип Ман, наред с други, трябва да благодарят на Ng Mui за своя успех в бойните изкуства. Тази легендарна жена е смятана за основател на стиловете Винг Чун, Wu Mei Pai, Драконов стил, Бял жерав и петте модела Хунг Куен на бойните изкуства. Нг била обучавана в храма Шаолин и била един от петимата старейшини, оцелели след унищожаването му от силите на Цин. След унищожаването на Шаолин Нг избягала в храма на Белия жерав, където се срещнала петнадесетгодишно момиче, избягало от принудителен брак. Нг Муи научила момичето, Им Винг Чун, как да се защитава, използвайки стил, който Им научила бързо и не изисквал голяма физическа сила.

Чинг Ши


Чинг Ших не била просто пират, смята се, че е най-успешният пират в историята. В най-силния период на управлението си тя командвала флота от над 300 кораба, обслужвани от 20 000-40 000 пирати. Всичко започнало когато се омъжила за прочутия пират Ченг. Шест години след сватбата, Ченг умрял и Чинг Ши взела властта. Тя влязла в конфликт с Британската и Португалската империи, както и с управляващата династия Цин, като от всички излизала триумфално. Днес, тя е част от поп културата, включително в блокбъстъра „Карибски пирати: На края на света“.

Сюн Гуан


Подобно на малката Аря Старк, Сюн Гуан била дете войн - влязла в битка за пръв път на 13-годишна възраст и спасила града на баща си от нашествие. Тя живяла по време на Западната династия Дзин, малко след периода на Трите кралства. Сюн била дъщеря на губернатора на Сянян. Когато била на 13, един от служителите на Сянян се опитал да извърши преврат. Обкръжил града с войски, блокирайки губернатора и хората му. Сюн Гуан била единственият човек, достатъчно смел да пробие вражеските линии, което тя направила успешно, помагайки за спасяването на Сянян от предателите.

Хуа Мулан


Нито един списък с впечатляващите жени на Китай не би бил пълен без известната Мулан. Далеч от това да е просто героиня на Дисни, вярва се, че Мулан е била реална личност, живяла по времето на династията Уей. Нейната история е записана за първи път в баладична форма в „Балада за Мулан“. Там, подобно на филма на Дисни, Мулан заела мястото на баща си в армията, където останала дванадесет години и отказала всякаква награда за службата си. Възможно е Мулан никога да не е съществувала или образът и да е изграден от историите на няколко жени, но въпреки това нейната история е разказвана хиляди пъти и ще продължи да бъде разказвана още хиляди.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 16 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 23 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят