1

Въпреки че пицата е доста старо „изобретение“ – все пак древните гърци са ядяли хляб, подобен на пица в продължение на векове, класическата „Маргарита“, за която мнозина от нас си умират, се ражда доста по-късно и... носи името на жена, или поне така се твърди.

До средата на 19 в. в Неапол

поради факта, че доматите, моцарелата, зехтинът и босилекът са широко разпространени и лесно достъпни в региона, пицата се превръща в основното ястие на селяните от областта.

И въпреки че пицата по това време не е била нищо ново под наполитанското слънце, стандартната "Маргаритата" с три основни съставки все още не е била открита.

Тук в историята се появява Рафаеле Еспозито, собственик на ресторант и горд наследник на фамилия пицари. Родителите на майка му са притежавали и ръководели една от най-старите пицарии в Неапол – преди неговата.

През 1889 г. италианският крал Умбрето I и кралица Маргарита Савойска посещават Неапол и това променя историята на пицата.

Според легендата кралицата искала да посети най-добрия ресторант в града. Кралският готвач предложил ресторанта на Еспозито - "Pizzeria di Pietro".

Така крал Умберто и кралица Маргарита се оказват в "Pizzeria di Pietro"

За да не развали репутацията си, за кралицата и съпруга ѝ Еспозито приготвил не една, а цели три пици – една обикновена, една с чесън и една с аншоа. 

За изненада на пицаря, любима на нейно величество става най-простата от тях – тази с моцарела, босилек и свежи домати.

Смята се, че тези съставки представят и най-добре Италия заради цветовете на знамето й.

В чест на кралицата Рафаеле Еспозито кръщава пицата Маргарита

Така след като кралската двойка напуска града, името на Еспозито става още по-известно. Самата кралица пише писмо до него, в което му благодари за прекрасната зелена, бяла и червена пица.

Тази пицария работи и до днес в Неапол под името "Бранди", а писмото стои на показ, подписано от Камило Гали, един от придворните на кралицата.

Тази сладка легенда обаче не е краят на историята

Закари Новак, помощник-директор по изследване на храните към института Умбра в Перуджа, Италия, отхвърля историята с кралица Маргарита.

Според Новак историята е просто градска легенда.Той открива ръчно подписани бележки от Гали от 1891 г. в националните архиви и ги сравнява с подписа на Гали от 1889 г., окачен на стената в пицария „Бари“.

Според ученият подписите очевидно са различни. Дори и кралските печати и пощенски клейма не са същите, като тези, които са се използвали по това време. Сегашните собственици пък продължават да се придържат към историята си и твърдят, че просто писмото е подписано от асистент на Гали.

Въпреки това Новак смята, че легендата е пропагандирана през 30-те години на ХХ в. от братя Бранди, чието семейство днес държи пицарията на Рафаеле Еспозито.

Така дали Еспозито е открил и кръстил пицата“ Маргарита“ си остава спорен въпрос, но безспорно много хора по света са благодарни на този, който е отговорен за прекрасната комбинация от моцарела, домати и босилек, която се топи в устата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Къде в София са най-вкусните пици

10 неща, които са най-хубави в Италия

Приликата между вредните храни и наркотиците

5 рецепти от италианската кухня, които не знаете