0

З имата свърши и точно, когато започна пролетната умора, природата ни дарява с куп свежи зелении, които да ни осигурят така необходимата енергия. До тук всичко върви по план, докато не сготвиш коприва с ориз и заливка за мусака, която никой не иска да яде...

За да не изпадате в подобна ситуация и да не похабявате крехките зеленолистни растения, заложете на сигурно и сгответе някоя от тези изпитани рецепти.

  • Най-важната стъпка е да измиете листенцата много добре, дори и да сте решили да готвите с коприва. И най-вкусното ястие, гарнирано с дребни песъчинки, ще остане недоядено на масата.

Пролетно гювече:

200 г краве сирене
200 г крехък спанак
100 г коприва
1 връзка лапад
1 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
1/4 връзка мента
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
80 г краве масло
4 яйца
2 гръцки питки
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава. 

Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. 

Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. 

Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват. 

Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.

  • Не прекалявайте с количеството зелении. Твърде много спанак, коприва или лапад, ще превърнат ястието от витаминозно - в горчиво, затова спазвайте количествата, посочени в рецептата.

Лазаня със сирена и спанак

500 г кори за лазаня (без варене)
500 г спанак (почистен, измит и подсушен)
700 г сирене „Рикота“
500 г сирене „Моцарела“
200 г сирене „Горгонзола“
100 г сирене „Пармезан“
3 яйца
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
1,2 л прясно мляко
60 г краве масло
60 г брашно
1 с. л. мека горчица
сол и черен пипер на вкус 

Източник: iStock/Getty Images

За бешамела запържете брашното до златисто в загрятото масло. 

Постепенно, при постоянно разбъркване, налейте млякото. Гответе, докато сосът се сгъсти леко. Трябва да остане малко по-рядък от обикновено, защото корите са без варене и ще поемат течността. Изключете котлона и овкусете с горчицата, сол и черен пипер.

Наситнете лука и чесъна и ги запържете в зехтина, докато омекнат и станат стъклени.

Залейте спанака с кипяща вода, за да омекне. След това го охладете под течаща студена вода и отцедете много добре, като го стискате с ръце. Нарежете го на ситно.

Смесете спанака, настъргания пармезан, натрошената горгонзола и рикотата. Разбъркайте добре. Добавете запържените лук и чесън, яйцата, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и отново разбъркайте добре.

На дъното на тава сипете от бешамела. Отгоре подредете кори за лазаня. Залейте с бешамел, поръсете част от спанчената смес и подредете шайби моцарела. Редувайте по този начин, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел и моцарела.

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете лазанята за 40 минути. Оставете леко да се охлади, нарежете и сервирайте. 

  • Разнообразявайте семейното меню. Вероятно цяла зима сте чакали на пазара да се повят бабите с току-що набран лапад, за да сготвите любимото си ястие, но се смилете над останалите членове на семейството и не гответе отново него за вече 3 път тази седмица.

Сарми с лапад и булгур

3–4 връзки лапад
150 г булгур (с варене)
50 г печени орехи
1 връзка пресен лук
1 връзка джоджен
1/2 връзка копър
2 скилидки чесън
30 мл олио
сокът от 1 лимон
1/2 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус за соса:
300 мл соево мляко (натурално)
15 мл олио
1 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
сол на вкус

Източник: Thinkstock

Лападът се попарва с вряла вода, след това се шокира в леденостудена и се отцежда. Пресният лук и чесънът се наситяват и се задушават под капак, с олиото и 100 мл вода. 

Булгурът се залива с 200 мл вода и се готви, докато набъбне, но да остане все още твърд в средата. 

Съдът се оттегля от котлона и се добавят лукът и чесънът, наситнените копър и джоджен, накълцаните орехи, червеният пипер, сол и черен пипер. 

От листата лапад и плънката се оформят сарми. Подреждат се плътно една до друга в тенджера. Заливат се с около 600 мл вода и лимоновия сок, и се добавя щипка сол. Притискат се с чиния, похлупва се и се готви на слаб огън 40–50 минути. 

Брашното за соса се запържва в олиото до златисто. Налива се соевото мляко и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. Сармите се поднасят със соса и течността от варенето им.

Във видеото вижте кои са най-полезните зеленчуци за пролетта

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Как да се подготвим за Никулден
Ексклузивно

Как да се подготвим за Никулден

Преди 3 часа
Бъдещата кралица разказа, че синът ѝ иска да е постоянно покрай тях
Ексклузивно

Малкият син на Кейт и Уилям проговори

Преди 6 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини