0

З имата свърши и точно, когато започна пролетната умора, природата ни дарява с куп свежи зелении, които да ни осигурят така необходимата енергия. До тук всичко върви по план, докато не сготвиш коприва с ориз и заливка за мусака, която никой не иска да яде...

За да не изпадате в подобна ситуация и да не похабявате крехките зеленолистни растения, заложете на сигурно и сгответе някоя от тези изпитани рецепти.

  • Най-важната стъпка е да измиете листенцата много добре, дори и да сте решили да готвите с коприва. И най-вкусното ястие, гарнирано с дребни песъчинки, ще остане недоядено на масата.

Пролетно гювече:

200 г краве сирене
200 г крехък спанак
100 г коприва
1 връзка лапад
1 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
1/4 връзка мента
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
80 г краве масло
4 яйца
2 гръцки питки
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава. 

Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. 

Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. 

Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват. 

Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.

  • Не прекалявайте с количеството зелении. Твърде много спанак, коприва или лапад, ще превърнат ястието от витаминозно - в горчиво, затова спазвайте количествата, посочени в рецептата.

Лазаня със сирена и спанак

500 г кори за лазаня (без варене)
500 г спанак (почистен, измит и подсушен)
700 г сирене „Рикота“
500 г сирене „Моцарела“
200 г сирене „Горгонзола“
100 г сирене „Пармезан“
3 яйца
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
1,2 л прясно мляко
60 г краве масло
60 г брашно
1 с. л. мека горчица
сол и черен пипер на вкус 

Източник: iStock/Getty Images

За бешамела запържете брашното до златисто в загрятото масло. 

Постепенно, при постоянно разбъркване, налейте млякото. Гответе, докато сосът се сгъсти леко. Трябва да остане малко по-рядък от обикновено, защото корите са без варене и ще поемат течността. Изключете котлона и овкусете с горчицата, сол и черен пипер.

Наситнете лука и чесъна и ги запържете в зехтина, докато омекнат и станат стъклени.

Залейте спанака с кипяща вода, за да омекне. След това го охладете под течаща студена вода и отцедете много добре, като го стискате с ръце. Нарежете го на ситно.

Смесете спанака, настъргания пармезан, натрошената горгонзола и рикотата. Разбъркайте добре. Добавете запържените лук и чесън, яйцата, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и отново разбъркайте добре.

На дъното на тава сипете от бешамела. Отгоре подредете кори за лазаня. Залейте с бешамел, поръсете част от спанчената смес и подредете шайби моцарела. Редувайте по този начин, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел и моцарела.

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете лазанята за 40 минути. Оставете леко да се охлади, нарежете и сервирайте. 

  • Разнообразявайте семейното меню. Вероятно цяла зима сте чакали на пазара да се повят бабите с току-що набран лапад, за да сготвите любимото си ястие, но се смилете над останалите членове на семейството и не гответе отново него за вече 3 път тази седмица.

Сарми с лапад и булгур

3–4 връзки лапад
150 г булгур (с варене)
50 г печени орехи
1 връзка пресен лук
1 връзка джоджен
1/2 връзка копър
2 скилидки чесън
30 мл олио
сокът от 1 лимон
1/2 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус за соса:
300 мл соево мляко (натурално)
15 мл олио
1 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
сол на вкус

Източник: Thinkstock

Лападът се попарва с вряла вода, след това се шокира в леденостудена и се отцежда. Пресният лук и чесънът се наситяват и се задушават под капак, с олиото и 100 мл вода. 

Булгурът се залива с 200 мл вода и се готви, докато набъбне, но да остане все още твърд в средата. 

Съдът се оттегля от котлона и се добавят лукът и чесънът, наситнените копър и джоджен, накълцаните орехи, червеният пипер, сол и черен пипер. 

От листата лапад и плънката се оформят сарми. Подреждат се плътно една до друга в тенджера. Заливат се с около 600 мл вода и лимоновия сок, и се добавя щипка сол. Притискат се с чиния, похлупва се и се готви на слаб огън 40–50 минути. 

Брашното за соса се запържва в олиото до златисто. Налива се соевото мляко и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. Сармите се поднасят със соса и течността от варенето им.

Във видеото вижте кои са най-полезните зеленчуци за пролетта

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Ами ако шоколадът изчезне...?
Ексклузивно

Ами ако шоколадът изчезне...?

Преди 10 часа
Изтеглят граждани на ЕС от Ухан
Ексклузивно

Изтеглят граждани на ЕС от Ухан

Преди 12 часа
Силно земетресение разтърси Гърция
Ексклузивно

Силно земетресение разтърси Гърция

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини