3

З имата отмина, а с нея и сезона на червеното вино, време е на централно място на трапезата да застане бирата. С една чаша от нея всяко семпло ястие може да се превърне в кулинарно пиршество. Предлагаме ви 3 лесни и интересни рецепти, с които да откриете сезона за бирата.  

Пица с гъби и тъмна бира

200 г пълнозърнесто брашно
200 г брашно
250 мл тъмна бира
2 с. л. зехтин
2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
за гарниране:
350 г сирене „Камамбер“
350 г гъби
2 големи глави червен лук
1 стрък розмарин
50 мл зехтин (+ за мазане)
сол на вкус
пресен риган за поръсване 

Източник: iStock/Getty Images

Маята се разтваря в затоплената бира. Двата вида брашно се разбъркват със зехтина, солта и бирата с маята. Замесва се меко, еластично тесто, което леко се лепи по пръстите. Оставя се да втаса. 

Лукът се нарязва на полумесеци, посолява се и се пържи в половината зехтин, на умерен огън, докато стане карамелен. Дърпа се от котлона и се оставя да се охлади. 

Гъбите се почистват, режат се на четвъртинки и се запържват до златисто в останалия зехтин. След това се разбъркват с лука и наситнения розмарин. 

Тестото се разделя на две части, които се разточват на правоъгълници върху набрашнен плот. Чугунена тава се слага в загрята на 230 градуса фурна с вентилатор. Когато се нагорещи, се изважда и се намазва със зехтин. 

Единият блат се поставя в тавата, отгоре се разпределя половината от гъбената смес и се покрива с тънки парченца сирене. Пече се около 10 минути. По същия начин се приготвя и втората пица. Поднасят се поръсени с пресен риган. 

Печено пиле с картофи и бира

1 пиле
1 кг картофи
1 ч. л. червен пипер
4 стръка мащерка
400 мл светла бира
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Картофите се обелват, нарязват се наедро и се слагат в тава. Овкусяват се със сол и черен пипер, поливат се с 2 с. л. зехтин и се разбъркват.

Налива се бирата.Гръбнакът на пилето се отстранява с помощта на кухненска ножица и се заделя за бульон. Пилето се измива.

Поставя се върху картофите и се овкусява с червен пипер, сол, черен пипер и листенца мащерка. Полива се с останалия зехтин и се пече около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. 

Миди с бира

1 кг черени миди с черупки
300 мл белгийска мътна бира с аромат на плод
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в маслото.

Слагат се почистените и измити миди, налива се бирата, овкусява се с клонките мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер.

Слага се капак и се оставят на котлона за 5 минути. Сервират се горещи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тежка катастрофа в София, има ранени
Ексклузивно

Тежка катастрофа в София, има ранени

Преди 6 часа
107-годишна жена се излекува от COVID-19
Ексклузивно

107-годишна жена се излекува от COVID-19

Преди 10 часа
Защо загивaт кораловите рифове
Ексклузивно

Защо загивaт кораловите рифове

Преди 14 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини