0

З имата най-накрая свърши и е време да забравим за тежките меса и мазните храни. За да ви помогнем да се преборите с пролетната умора и следите от натрупаните зимни запаси, събрахме няколко страхотни витаминозни и леки рецепти с пролетни продукти.

Източник: iStock/Getty Images

Пролетно „ризото“ от лимец

250 г лимец
250 г почистен спанак
2 връзки пресен лук
2 скилидки чесън
1,2 л зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
150 г крем сирене
100 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
4 яйца
2 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус

Чесънът и пресният лук се наситняват и се запържват за кратко в маслото. Прибавят се лимецът и бялото вино. 

Разбърква се и малко по малко се налива горещият зеленчуков бульон. Когато лимецът се свари, се прибавя накълцаният спанак и се разбърква добре. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом спанакът леко омекне, съдът се дърпа от котлона.

Ястието се разбърква с 80 г настърган пармезан и крем сиренето. Яйцата се пошират във вода, под точката на кипене с оцет и сол, докато станат рохки. 

Ризотото се поднася с останалия пармезан и поширани яйца.

Източник: iStock/Getty Images

Супа от карфиол, коприва и спанак

1 глава карфиол (700 г)
350 г коприва
250 г спанак
10 г сушени манатарки
1,5 л зеленчуков бульон
250 мл кокосова сметана
80 мл зехтин
1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
1–2 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус

Карфиолът се разделя на малки розички и се запържва в загретия зехтин, докато започне леко да се карамелизира. Прибавят се наситнените лук и чесън и се запържват леко.

Част от запържените карфиол, лук и чесън се заделят за гарниране.Зеленчуците в тенджерата се овкусяват със сол, черен пипер и семената ким. Налива се бульонът и се готви, докато зеленчуците омекнат добре.

Манатарките се заливат с 100 мл вряла вода. Копривата се почиства и се прибавя в супата, заедно със спанака.

Слагат се и набъбналите и накълцани манатарки, заедно с част от водата, в която са киснали. Готви се, докато копривата и спанакът омекнат. Ако има нужда се добавя още течност – бульон или вода.

Налива се кокосовата сметана и се посолява.Супата се пасира, овкусява се с оцета и по желание се прецежда. Сервира се, гарнирана със заделените зеленчуци.

Източник: iStock/Getty Images

Пролетни катми

200 г кисело мляко 
1-2 шепи пресен спанак 
4-5 печени чушки 
150 г овче сирене 
10 стръка копър 
1/2 ч. л. захар 
1/3 кубче прясна мая (15 г)
2 ч. ч. брашно 
3 ч. ч. хладка вода 
1 връзка репички

Маята се поръсва със захарта и се размива в хладка вода. Добавя се киселото мляко. Постепенно се сипва брашното, като се доливат 3 ч. ч. хладка вода. (Трябва да стане тесто с гъстотата на боза.) 

Копърът се нарязва наситно и се прибавя към получената смес. Купата се покрива и тестото се оставя да втаса на топло. След това върху намазнен с олио сач се изпичат катми.

В единия край на всяка катма се нареждат листа спанак, отгоре се настъргва овче сирене, нареждат се ивици печени чушки и тънки колелца репички. Катмите се навиват на рула и се оставят да се охладят. След това се нарязват на цилиндърчета и се поднасят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Четири момчета пребиха тийнейджър
Ексклузивно

Четири момчета пребиха тийнейджър

Преди 14 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини