1

Е два ли бихте си помислили, че има какво толкова да се каже за консерва смляно свинско месо, но спамът има забележително пътешествие, откакто е въведен през 30-те години на миналия век досега. От непопулярната основна храна на съюзническите войници по време на Втората световна война до неволното вдъхновяване на името на лавините нежелана електронна поща през 90-те години, ние поглеждаме към изненадващо наситената история на тази основна храна.

Началото
Историята на „Спам“-а, започнала през 1936 г., когато месопреработвателят Джордж А. Хормел от Остин, Минесота се опитал да повиши продажбите на свинска плешка, която по онова време се смятала за остатъчен продукт. Нещо го накарало да я комбинира с вода, захар, натриев нитрат (за цвят) и спиращо сърцето количество сол. Така се родил „Hormel Spiced Ham“. Година по-късно името било съкратено до „Спам“, след като думата била резултат от брейнсторминг по време на работна среща.

Продажбите на новия продукт били бавни, но стабилни през първите няколко години, но проблем, назряващ в чужбина, ги изстрелял в стратосферата. На 7 декември 1941 г. японците предприели изненадваща атака срещу Пърл Харбър. На следващия ден Америка обявила война на Япония и нейните съюзници Германия и Италия. Америка влязла във Втората световна война, а с нея и „Спамът“.

„Спам“ отива на война
Изхранването на милиони войници не е лека задача. Доставянето на прясно месо на военнослужещи, разпръснати из толкова много райони, било логистично невъзможно. Консервираното месо, от друга страна, можело да бъде опаковано и изпращано с лекота и в големи количества. Тъй като било съхраняван в тенекиени кутии, то имало и допълнителното предимство да не се разваля, независимо дали било дадено на войските в задушната тропическа джунгла или на войниците в замръзналата Северна Европа. Така където и да отивали американски военнослужещи, „Спам“-ът ги следвал неотлъчно. Той обаче не бил особено популярен.

"Спам"-ът си спечелил няколко унизителни прякора по време на войната, включително „кюфте без основно обучение“, „шунка, която не е издържала физическото“ и играта на думи „Special Army Meat “.

Джей Хормел, ръководителят на Хормел и син на основателя на компанията, в крайна сметка запазил папка, която нарекъл своя „Неприятен файл“. В него той съхранявал най-ужасните писма, писани с откровена омраза, изпращани му от военнослужещи, които били отвратени от това, че трябвало да ядат „Спам“ три пъти на ден. „Ако смятат, че спамът е ужасен“, отбелязал Хормел, ветеран от Първата световна война, „трябваше да изядат говеждото, което ни даваха в последната война“.

Изхранване на съюзниците
Не само американските войски разчитали на „Спам“. В книгата, в която описвали дажбите за Великобритания се споменава, че консервираното месо се доставяло като част от споразумението за ленд-лизинг и станало също толкова основна храна в британските домове, колкото и в американските. Министър-председателят Маргарет Тачър по-късно възхвалила „Спам“, наричайки го „военновременен деликатес“.

Междувременно друг съюзник също започнал да разчита на консервите „Спам“. САЩ изпратили милиони кутии на Съветския съюз като част от пакетите за помощ на страната. Руските войски започнали да разчитат на спама точно толкова, колкото американските военни и британските домакини. В мемоарите си Никита Хрушчов отбелязва:

Без „Спам“ не бихме могли да нахраним армията си.

„Спам“ завладял и Азия и Тихия океан
След войната популярността на „Спам“ намаляла в САЩ, тъй като завръщащите се войници, които не били яли почти нищо друго освен него в продължение на четири години, отказали да го ядат. В континенталната част на Азия и островите в Тихия океан обаче ставало дума за съвсем различна история.

След поражението на Оста през 1945 г. САЩ се оказали отговорни за острови и територии в Тихия океан. Те били под американска окупация и с гладно население за изхранване. Точно тогава консервите „Спам“ отново се притекли на помощ. В резултат на това месото било включено в местните кухни на хората от тези територии.

Но на Хаваите приели „Спам“ в сърцето си така, както никъде другаде. Ограниченията, наложени на жителите на острова по време на войната, означавали, че по-голямата част от притежавания от Япония риболовен флот на страната бил спрян, което накарало населението да премине на „Спам“ почти за една нощ. Тези консерви станали толкова дълбоко вкоренени в хавайската кухня, че и досега страната е домакин на ежегоден фестивал на „Спам“ и всяка година там се продават цели седем милиона кутии.

Спам Спам Спам Спам Спам Спам …
През 1970 г. „Спам“-ът станал част от скеч на Монти Пайтън, където викинги пеят „Спам! Спам! Спам! Спам!“. Това станал един от най-известните скечове на комедийната трупа. „Спам“-ът бил споменат отново в песен, включена във филма "Монти Пайтън и Светият Граал" от 1974 г., което на свой ред вдъхновило Ерик Айдъл да назове своята музикална адаптация на филма Spamalot. В резултат на това много хора погрешно смятат, че продуктът е британски.

Въпреки че скечът за „Спам“-а може и да не е повишил продажбите, огромната популярност на Монти Пайтън в Съединените щати допринесла за това думата да се закрепи здраво в съзнанията на цяло едно поколение, което било първото, прегърнало технологията, която промени света както нищо друго след Индустриална революция - интернет.

През 1993 г. 200 съобщения били случайно публикувани в дискусионна група на Usenet. Потребителите започнали да си правят шеги за тях и в крайна сметка някой ги нарекъл спам, защото повтарящата им се природа напомнила за стария скеч на Монти Пайтън. Името останало и скоро започнало да се използва като название за безкрайния поток от нежелани съобщения, които били сериозно главоболие, тъй като имейлите ставали все по-популярни в края на 90-те години. И така „Спам“ът неволно навлиза и в дигиталната ера. Хормел не бил много доволен от тази нова посока на развитие, но в крайна сметка те приели, че не могат да направят много по въпроса.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата