1

Е два ли бихте си помислили, че има какво толкова да се каже за консерва смляно свинско месо, но спамът има забележително пътешествие, откакто е въведен през 30-те години на миналия век досега. От непопулярната основна храна на съюзническите войници по време на Втората световна война до неволното вдъхновяване на името на лавините нежелана електронна поща през 90-те години, ние поглеждаме към изненадващо наситената история на тази основна храна.

Началото
Историята на „Спам“-а, започнала през 1936 г., когато месопреработвателят Джордж А. Хормел от Остин, Минесота се опитал да повиши продажбите на свинска плешка, която по онова време се смятала за остатъчен продукт. Нещо го накарало да я комбинира с вода, захар, натриев нитрат (за цвят) и спиращо сърцето количество сол. Така се родил „Hormel Spiced Ham“. Година по-късно името било съкратено до „Спам“, след като думата била резултат от брейнсторминг по време на работна среща.

Продажбите на новия продукт били бавни, но стабилни през първите няколко години, но проблем, назряващ в чужбина, ги изстрелял в стратосферата. На 7 декември 1941 г. японците предприели изненадваща атака срещу Пърл Харбър. На следващия ден Америка обявила война на Япония и нейните съюзници Германия и Италия. Америка влязла във Втората световна война, а с нея и „Спамът“.

„Спам“ отива на война
Изхранването на милиони войници не е лека задача. Доставянето на прясно месо на военнослужещи, разпръснати из толкова много райони, било логистично невъзможно. Консервираното месо, от друга страна, можело да бъде опаковано и изпращано с лекота и в големи количества. Тъй като било съхраняван в тенекиени кутии, то имало и допълнителното предимство да не се разваля, независимо дали било дадено на войските в задушната тропическа джунгла или на войниците в замръзналата Северна Европа. Така където и да отивали американски военнослужещи, „Спам“-ът ги следвал неотлъчно. Той обаче не бил особено популярен.

"Спам"-ът си спечелил няколко унизителни прякора по време на войната, включително „кюфте без основно обучение“, „шунка, която не е издържала физическото“ и играта на думи „Special Army Meat “.

Джей Хормел, ръководителят на Хормел и син на основателя на компанията, в крайна сметка запазил папка, която нарекъл своя „Неприятен файл“. В него той съхранявал най-ужасните писма, писани с откровена омраза, изпращани му от военнослужещи, които били отвратени от това, че трябвало да ядат „Спам“ три пъти на ден. „Ако смятат, че спамът е ужасен“, отбелязал Хормел, ветеран от Първата световна война, „трябваше да изядат говеждото, което ни даваха в последната война“.

Изхранване на съюзниците
Не само американските войски разчитали на „Спам“. В книгата, в която описвали дажбите за Великобритания се споменава, че консервираното месо се доставяло като част от споразумението за ленд-лизинг и станало също толкова основна храна в британските домове, колкото и в американските. Министър-председателят Маргарет Тачър по-късно възхвалила „Спам“, наричайки го „военновременен деликатес“.

Междувременно друг съюзник също започнал да разчита на консервите „Спам“. САЩ изпратили милиони кутии на Съветския съюз като част от пакетите за помощ на страната. Руските войски започнали да разчитат на спама точно толкова, колкото американските военни и британските домакини. В мемоарите си Никита Хрушчов отбелязва:

Без „Спам“ не бихме могли да нахраним армията си.

„Спам“ завладял и Азия и Тихия океан
След войната популярността на „Спам“ намаляла в САЩ, тъй като завръщащите се войници, които не били яли почти нищо друго освен него в продължение на четири години, отказали да го ядат. В континенталната част на Азия и островите в Тихия океан обаче ставало дума за съвсем различна история.

След поражението на Оста през 1945 г. САЩ се оказали отговорни за острови и територии в Тихия океан. Те били под американска окупация и с гладно население за изхранване. Точно тогава консервите „Спам“ отново се притекли на помощ. В резултат на това месото било включено в местните кухни на хората от тези територии.

Но на Хаваите приели „Спам“ в сърцето си така, както никъде другаде. Ограниченията, наложени на жителите на острова по време на войната, означавали, че по-голямата част от притежавания от Япония риболовен флот на страната бил спрян, което накарало населението да премине на „Спам“ почти за една нощ. Тези консерви станали толкова дълбоко вкоренени в хавайската кухня, че и досега страната е домакин на ежегоден фестивал на „Спам“ и всяка година там се продават цели седем милиона кутии.

Спам Спам Спам Спам Спам Спам …
През 1970 г. „Спам“-ът станал част от скеч на Монти Пайтън, където викинги пеят „Спам! Спам! Спам! Спам!“. Това станал един от най-известните скечове на комедийната трупа. „Спам“-ът бил споменат отново в песен, включена във филма "Монти Пайтън и Светият Граал" от 1974 г., което на свой ред вдъхновило Ерик Айдъл да назове своята музикална адаптация на филма Spamalot. В резултат на това много хора погрешно смятат, че продуктът е британски.

Въпреки че скечът за „Спам“-а може и да не е повишил продажбите, огромната популярност на Монти Пайтън в Съединените щати допринесла за това думата да се закрепи здраво в съзнанията на цяло едно поколение, което било първото, прегърнало технологията, която промени света както нищо друго след Индустриална революция - интернет.

През 1993 г. 200 съобщения били случайно публикувани в дискусионна група на Usenet. Потребителите започнали да си правят шеги за тях и в крайна сметка някой ги нарекъл спам, защото повтарящата им се природа напомнила за стария скеч на Монти Пайтън. Името останало и скоро започнало да се използва като название за безкрайния поток от нежелани съобщения, които били сериозно главоболие, тъй като имейлите ставали все по-популярни в края на 90-те години. И така „Спам“ът неволно навлиза и в дигиталната ера. Хормел не бил много доволен от тази нова посока на развитие, но в крайна сметка те приели, че не могат да направят много по въпроса.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 53 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия