2

Н якои шпиони остават скрити в сенките на историята, но това не бил стилът на Кристина Скарбек (известна още като Кристин Гранвил), дръзкият и загадъчен агент от Втората световна война, често наричана „любимият шпионин на Чърчил“.

Невероятният ѝ живот и героични дела са във фокуса на холивудския филм „Партизанката“ с участието на Морган Полански, който проследява нейните подвизи, след бягството ѝ от Полша през 1939 г. и последвалото ѝ вербуване като британски оперативен агент.

Както Сам Лийт отбелязва в „Шпионинът, който обичаше“, нейният живот бил изпълнен с дръзки мисии, експлодиращи пури и микрофилм, зашит в подплатата на ръкавицата ѝ. В един момент се сдобила със зареден револвер, командоски нож с остри бръсначи, компас, скрит в щипка за коса, лупа в края на запалката и кръгла, кафява, покрита с гума таблетка цианид, зашита в подгъва на полата ѝ.

Любовниците на Кристин били също толкова вълнуващи, колкото и нейните мисии – в живота ѝ имало по много и от двете.

Името на Кристина Скарбек се превръща в легенда още приживе.

Темпераментна, с остър език, тя сменя любовниците като носни кърпички, независимо от правилата и условностите.

Но никой не можеше да ѝ отрече изключителната смелост, съобразителност и решителност в борбата. Тя е обект на възхищение от всички разузнавателни служби по време на войната, а дългият й списък от любовници включва автора на книги за Джеймс Бонд, Иън Флеминг, за когото тя стана прототип на Веспер Линд, момичето на Бонд от първата история за Бонд, "Казино Роял."

Мнозина я смятат за най-добрия шпионин от Втората световна война. На офицерските събрания всички се изправяли при нейната поява. Чърчил я нарича своя „любим шпионин“, а версиите за тъжната смърт на Кристина са противоречиви. След смъртта на Кристина нейните любовници сключват пакт за мълчание, страхувайки се, че доказателствата за любовни връзки ще замъглят нейните достойнства. Британското правителство награждава Кристина Скарбек с най-високите награди, във Франция тя е героиня на Съпротивата, израелците и до днес я смятат за един от най-добрите си агенти и само в родната ѝ Полша я смятат за предател.

КОЯ Е КРИСТИНА СКАРБЕК

Кристина Скарбек, известна още като Кристин Гранвил, е била служителка на британското Управление за специални операции към Секретната разузнавателна служба по време на Втората световна война. Родена е в аристократично - макар и с финансови затруднения - полско семейство през 1908 г. Баща ѝ бил граф Йежи Скарбек и младата Кристина се отличавала с владеенето на езици, езда, стрелба и хвърляне на ножове. Майка ѝ била от еврейски банков произход и те живеели идиличен живот, докато баща ѝ починал през 1930 г.

Семейството се преместило от провинцията във Варшава, където Кристина започнала да работи в търговска зала над гараж. След един краткотраен първи брак, Кристина се запознала на ски пистите с полския дипломат, граф Йежи Гижицки. Те се оженили през 1938 г. и прекарали по-голямата част от времето си в пътуване и общуване, преди Германия да нахлуе в Полша.

Семейство Гижицки били в Южна Африка в началото на Втората световна война и решени да помогнат в защитата на Полша, се отправили към Лондон, където Кристина се представила на бригадния генерал Джордж Тейлър (въпреки че някои доклади също така разказват, че тя влязла в щаба на британската тайна разузнавателна служба MI6 и изискала да я вземат на работа).

Тя предложила фантастична схема за пътуване до неутрална Унгария, каране на ски през планините до Полша и извеждане на доброволци и информация“, според English Heritage. Тя също планирала да пренесе пари, пропаганда и експлозиви в Полша и да се върне с микрофилм. Това бил план, който погъделичкал британския премиер Уинстън Чърчил, самият той ветеран от войната.

ЛЮБИМИЯТ ШПИОНИН НА ЧЪРЧИЛ

Чърчил вербувал младата жена в Британското управление за специални операции (SOE), като така станала първата жена британски агент, която служила на полето, както и най-дълго служилата от всички британски военновременни жени агенти. По време на войната тя показала несравнима смелост и находчивост, предприемайки множество опасни мисии в окупираната от нацистите Европа.

Използвайки кодовото си име Кристин Гранвил, тя се обучила като безжичен оператор в Кайро през 1944 г. и скочила с парашут в окупираната от нацистите южна Франция, за да действа като куриер на Франсис Камертс - офицер от SOE, отговарящ за подривни дейности. Скоро тя станала негов главен асистент, пренасяйки съобщения между членовете на неговата мрежа.

Най-легендарният подвиг на Гранвил включвал спасяването на Камертс и двама други агенти, задържани от Гестапо. Представяйки се за влиятелен британски служител, тя убедила похитителите, че британското нахлуване е неизбежно и че ще срещнат ужасна смърт, ако екзекутират Камертс и останалите. Съобщава се също, че Гранвил им е дала подкуп от 2 милиона франка (2,2 милиона долара), за да могат британците да бъдат освободени.

Кристин получила медалите George Medal, OBE и френския Croix de Guerre за своята храброст. Нейният безстрашен дух и изключителни шпионски умения предизвикали възхищение както от колегите ѝ, така и от любовниците ѝ. Всъщност любовният живот на Кристина бил също толкова приключенски с поредица от страстни афери, включително тази с еднокракия полски военен герой Анджей Коверски, който използвал кодовото име Антъни Кенеди.

ЛЮБОВТА В ЖИВОТА НА КРИСТИН ГРАНВИЛ

Тя се запознала с Коверски при първата си мисия в Будапеща и те станали любовници и сродни души до края на живота ѝ. През 1941 г. от Гестапо ги арестували в Унгария и след дълъг разпит се твърди, че Кристин прехапала езика си, така че изглеждало, сякаш кашля кръв. Рентгенова снимка на гръдния кош разкрила белези на белите дробове (тя вдишвала изпарения, докато работела над гаража) и тя и Коверски били освободени, тъй като решили, че страдат от туберкулоза.

Нейната харизма и чар сякаш завладявали всеки, който я срещнел, спечелвайки ѝ възхищението на безброй мъже. С края на войната обаче животът на Кристина взел трагичен обрат. Тъй като не намерила своето място в комунистическа Полша, подкрепяна от Съветския съюз, тя се опитвала да намери стабилност и приемане в следвоенна Великобритания.

Кристин приела кодовото си име за свое, но се сблъскала с отхвърляне при кандидатстването ѝ за различни военни позиции, оставяйки я да работи черна работа. Животът ѝ приключил през 1952 г., когато ревнив бивш любовник, Денис Мълдауни започнал да я преследва. Той я причакал в хотела ѝ в центъра на Лондон и я намушка до смърт във фоайето. Той бил осъден за убийството и обесен 10 седмици по-късно.

Това бил горчив, но може би неизненадващ край за една дръзка жена отдадена на приключенията. Филмът "Партизанката" се стреми да хвърли светлина върху живота на Кристин Гранвил, показвайки нейната борба за свобода и срещу тиранията.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 27 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 50 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока