2

П рез ноември 1955 г. Рок Хъдсън се оженил за Филис Гейтс, секретарката на неговия агент, в хотел "Билтмор", Санта Барбара, и окончателно заглушава мълвите, че най-голямата звезда няма намерение да си намери жена.

Скромната церемония се състояла само осем дни преди 30-ия рожден ден на Хъдсън и двойката прекара меден месец на Карибите, преди да се премести във вила в близост до желаната Сънсет Стрип в Лос Анджелис.

Естествено, почитателките на Хъдсън ревнували. В крайна сметка това бил мъж, който станал известен със суровия си външен вид и мускулестото си телосложение като "Барона на Бифкейк".

Но снимките и публичните изяви на бляскавата двойка заглушавали повечето слухове, че в нежеланието на Хъдсън да се ожени може да се крие нещо повече от обикновена любов към ергенството.

И това, разбира се, е смисълът на връзката - според сведенията уредени от неговия контролиращ агент Хенри Уилсън, за да се прикрие тайната, която убива кариерата на Хъдсън: неговата хомосексуалност.

Три години по-късно двамата се развеждат, като по-късно Гейтс - за която се твърди, че самата тя е лесбийка или бисексуална - заявява, че не е знаела нищо за истинската сексуалност на Хъдсън.

Според нов документален филм, който повдига капака на грижливо прикривания двойствен живот на Хъдсън, обаче няма как съпругата му да не е знаела истината.

С Ивон де Карло
С Ивон де Карло Източник: Getty Images/iStock

"Почти всеки битов актьор, гримьор, асистент в Universal [студиото, в което е работил] е знаел всичко за Рок Хъдсън. Как е възможно тя да е пропуснала съобщението? Това е просто немислимо", казва биографът на звездата Марк Грифин.

Това, което е вярно, е, че в продължение на десетилетия пълният обхват на личните забежки на Хъдсън е бил известен само на доверен кръг от приятели и любовници гейове от Лос Анджелис, които сега говорят публично - някои от тях за първи път - в документалния филм на HBO "Рок Хъдсън: Всичко, което небето позволява".

И това, което те разкриват, е един невероятно сложен характер: Хъдсън като консерватор, който се ужасява от идеята да се разкрие като гей, и като лотариен тип, който се радва на безразборен сексуален живот.

Те описват как мрежа от приятели го е снабдявала с млади мъже, които са му доставяли удоволствие в личния му живот и са му осигурявали голи партита край басейна.

"Мислех, че съм последния човек в Калифорния, който си е легнал с Рок Хъдсън, когато най-накрая го направих", казва Армистед Мопин, автор на бестселъра "Приказки за града".

Хъдсън, най-известен с участието си заедно с Елизабет Тейлър в "Гигант" (1956) и Дорис Дей в "Разговор на възглавници" (1959), умира на 59-годишна възраст през 1985 г. само няколко месеца след като неговият публицист зашеметява света, разкривайки - вероятно без негово съгласие - че е диагностициран със СПИН.

Хъдсън е не само една от първите знаменитости, които публично разкриват, че е болен от ХИВ, но и човек, за когото много хора са смятали, че е олицетворение на хетеросексуалната мъжественост.

Смъртта на Хъдсън допринася за промяната на световната реакция към епидемията от СПИН. Въпреки че, както става ясно от документалния филм, самият Хъдсън едва ли е бил ентусиазиран защитник на гей каузата или активист за борба със СПИН.

Той е гласувал за републиканците и е имал намерение да продължи да съществува в тайната си, докато може. Всяко негово въздействие е било несъзнателно.

Роден като Рой Шерер и израснал в Илинойс, той получава своя шанс да играе, след като напуска военноморските сили на САЩ след края на Втората световна война и се премества в Лос Анджелис.

Въпреки че е свръхамбициозен, той е болезнено наивен и дори не знае какво е агент, когато пристига.

Но се научава бързо, като завързва връзка с Кен Ходж, по-големия брат на бивш приятел от военноморските сили, който е гей и има добри връзки с радиопродуцент и става негов агент.

Въпреки това, след като Хъдсън се запознава с влиятелния холивудски търсач на таланти Хенри Уилсън на едно парти, той доста хладнокръвно изоставя обсебения Ходж като изстрел.

Хищният Уилсън бил печално известен с това, че представлявал красиви млади актьори при условие, че спят с него.

Под негово покровителство Хъдсън скоро е на път да се превърне в звезда.

Неговата стегната фигура и силна челюст напълно отговарят на следвоенното търсене на водещи мъже, които да отразяват суровите войници, доминиращи във военната пропаганда.

Дори новото сценично име - Рок Хъдсън - което Уилсън му измисля, е умишлено мачо.

Уилсън също така гарантира, че истинските сексуални наклонности на Хъдсън никога няма да бъдат разкрити, за да развалят търговския му имидж на "хетеросексуален".

Макар че естествената приветливост на Хъдсън му осигурявала малко врагове във филмовата индустрия, които биха се изкушили да го издадат, той разчитал до голяма степен на дискретността на малка и надеждна група от близки приятели и мъже любовници.

Тези приятели сега казват, че той рядко е установявал трайни връзки с мъже, тъй като е бил твърде обсебен от поддържането на образа му в "другия" си живот.

Извеждал е жени на публични места, но след това е изпивал по няколко питиета и се е появявал в нечий апартамент късно през нощта - казва режисьорът на документалния филм Стивън Киджак.

Оказва се, че Хъдсън дори се е опитвал да разговаря с колегите си мъже. По време на снимките на филма "Гигант" през 1955 г. той се скарва с колегата си Джеймс Дийн.

"Лично аз не го харесвах особено", признава Хъдсън години по-късно.

С Мерилин Монро
С Мерилин Монро Източник: Getty Images/iStock

Дийн смятал, че е лицемерно Рок да поддържа тази хетеро фасада на публично място, докато насаме си падал по Дийн - обяснява биографът на Хъдсън Марк Грифин.

'Някои биха казали, че това е случай, в който гърнето вика чайника черен, Доста добре е документирано, че в началото на кариерата си Джеймс Дийн е бил държан от гей ръководител на радио... Ако говорим за забулена сексуалност, те не са били толкова различни.

През 1961 г., три години след като Хъдсън и съпругата му Филис се разделят, той се запознава с младия начинаещ актьор Лий Гарлингтън в Universal Studios. Тяхната явно немоногамна връзка продължава до 1965 г., въпреки че продължават да се виждат и в началото на 70-те години.

Редовно почиват заедно в САЩ или Мексико, казва Гарлингтън, за когото според една биография Хъдсън е смятал, че е единствената му "истинска любов".

Неизбежно, във време, когато хомосексуалността е незаконна, а Хъдсън е разпознаваем веднага, връзката им е сложна.

Гарлингтън разказва как двамата са се "промъквали" - той често е влизал сам в мотели и е резервирал стая, докато Хъдсън е чакал дискретно отвън, а по-късно се е промъквал вътре.

В един бар в Ню Орлиънс двойката едва не направила голям гаф, когато нарушила златното правило, което агентът Хенри Уилсън им бил дал - никога да не се снимат заедно от страх, че хората ще разберат, че са гейове. Те успяват да спасят положението, като откупуват снимката и негатива от фотографа.

Хъдсън, Гарлингтън и близките им приятели избягват да излизат заедно в ресторанти в Лос Анджелис - вместо това се събират в приказния дом на звездата в стил хасиенда в Бевърли Хилс, който наричат "Замъкът".

Често всички се отбивали в близкия Лагуна Бийч, където сцената на "гей плажа", както казва приятелят на Хъдсън Кен Джилсън, била "много еротична".

Бившият активист за правата на хомосексуалистите Кен Малей също си спомня, че е водил ентусиазирания Хъдсън в таен гей секс клуб в Сан Франциско, наречен Glory Holes, където клиентите са били насърчавани да извършват сексуални действия през пролуки в стените на съседните кабини.

Гледахме как Рок се разхожда и влиза в една кабина и се чувал този вик: "О, Боже мой, това е Рок Хъдсън!" - спомня си Малей. 'Това очевидно не го притеснявал, защото не си тръгнахме. Останахме доста дълго.

Бившият шеф на болничната лаборатория Джо Карбъри, друг от близките гей приятели и случайни любовници на Хъдсън, също не пести думи за плътските инстинкти на актьора.

"Той имаше гаджета. Те бяха предимно млади и красиви и разполагаха с огромни кошници [жаргон за гениталии] - казва той.

С Джина Лолобриджида
С Джина Лолобриджида Източник: Getty Images/iStock

Документалният филм съдържа запис на необичаен разговор между Хъдсън и приятел, който явно го е снабдявал със случайни сексуални партньори.

Последният описва "адски забавно момче", което работи в студио "Парамаунт", било 180 см и "тренира".

Заинтересован, Хъдсън пита: "Как е оборудването?

"Ами, оборудването е около, о, девет инча, бих предположил, и той е много добър и в тази работа", отговаря приятелят - и звездата урежда проклетото забавно момче да му се обади.

Хъдсън разчита и на услугите на друг приятел с добри връзки, оптометриста от Западен Холивуд Уес Уедън, който звъни и бързо свиква тълпа от добре изглеждащи, мускулести гейове за импровизирано парти край басейна, където "ще имат възможност да се срещнат с Рок". Облеклото не било задължително.

Появата на СПИН в началото на 80-те години на миналия век сложил край на партитата.

Странно е, че тогавашната първа дама Нанси Рейгън, която е близка приятелка на Хъдсън, е една от първите, които забелязват, че нещо не е наред с него, като казва на приятелите си, че трябва да проверят голяма "пъпка" на врата му, след като той присъства на вечеря в Белия дом през 1984 г. (Пъпката е била лимфна жлеза).

Когато по-късно същата година Хъдсън е диагностициран със СПИН, той кара приятелите си да крият тайната му.

Заминава за Франция, за да участва в клинични изпитания на антивирусно лекарство, и е там, когато го наемат за гост-звезда в хитовата телевизионна сапунка "Династия" от 80-те години.

Той играе романтичния интерес на главната героиня Кристъл Карингтън (Линда Евънс) - и в епизод, излъчен през февруари 1985 г., двамата се целуват на екрана.

Хъдсън отказва да целуне Еванс както трябва, независимо колко пъти са презаснемали сцената.

Едва по-късно става ясно, че той се е страхувал да не я зарази със СПИН.

Използвах всички възможни води за уста, познати на човечеството - казал наивният Хъдсън на приятелите си. "Държах устата си затворена и тя също.

В документалния филм развълнуваната Евънс признава, че по онова време е била "объркана", и добавя: "Това ме кара да плача, защото знам, че той ме е пазил".

Осем месеца след излъчването на епизода "баронът на Бифкейк" е мъртъв.

Последните няколко месеца от живота му помогнали изключително много за премахване на стигматизацията на болестта и дадоха старт на усилията за набиране на средства за научни изследвания.

Дългогодишната му приятелка и звезда от "Гигант" Лиз Тейлър е подтикната да създаде фондация за подпомагане на болните от СПИН.

Но за Хъдсън, който никога не се е осмелявал да разкрие истинската си същност, това едва ли е бил холивудският край, който винаги е имал във филмите си.

"Боже, какъв начин да завършиш живота си", въздъхва той пред близък приятел, когато тайната му за СПИН най-накрая е разкрита.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 18 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 45 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта