2

Д окато се движим през XXI век, е лесно да се потопим в постоянните разговори за милениалите и поколението Z. Но какво да кажем за поколението Х? Представителите на Поколението Х, които често са наричани "забравеното поколение", са оказали значително влияние върху света, в който живеем днес. 

Представителите на поколението Х са родени между 1965 и 1980 г., което ги поставя на възраст между 43 и 58 години днес. Поколението Х често е наричано "изгубеното" или "забравеното" поколение, защото по-изявените и гласовити бейби бумъри и хилядолетното поколение са ги засенчили. Но нека това не ви заблуждава - това поколение далеч не е остаряло.

[gallery]7006[/gallery]

Една от отличителните характеристики на поколението Х е връзката му с технологиите. Поколението Х е в челните редици на технологичното развитие, тъй като то е първото, което израства с персонални компютри и интернет. Много от тях допринесоха значително за развитието на интернет, като създадоха уебсайтове и модерен софтуер, които използваме и днес. Платформите за социални медии и уебсайтовете за електронна търговия, които са се превърнали в част от нашето ежедневие, нямаше да съществуват без техния принос.

Музикалната индустрия беше революционизирана през 90-те години на миналия век от групи като Nirvana, Pearl Jam и Soundgarden. Суровите, емоционални текстове и отхвърлянето на мейнстрийма, които тези групи показаха, ги определиха. Гръндж движението отразяваше разочарованието на поколението Х от наследения от него свят и желанието му да внесе промяна.

Идеята за баланс между професионалния и личния живот често се приписва на Поколението Х. Представителите на Поколението Х отдават приоритет на личния си живот и работят за постигане на по-добър баланс между работата и свободното време за разлика от своите родители от поколението на бейби бумърите, които са известни със своите работохолични наклонности. Тази промяна в начина на мислене проправи пътя за много от днешните гъвкави форми на работа, като дистанционна работа и споделяне на работата.

Като първото поколение, израснало във все по-глобализиращия се свят, представителите на поколението X са били изложени на различни култури и начини на живот от ранна възраст. В резултат на този досег много от представителите на Поколението Х сега работят за социална справедливост и равенство за всички, а погледът им към света вече е по-приемлив и приобщаващ.

Много от тях стартират свои собствени компании или избират да работят като независими изпълнители или консултанти. Недоверието им към конвенционалните корпоративни структури и желанието за по-голяма професионална автономия вероятно са причините за техния независим характер. Понастоящем представителите на Поколението Х са начело на много процъфтяващи компании и стартиращи предприятия. Те са използвали своите различни гледни точки и способности, за да изградят прогресивни предприятия.

Като родители представителите на Поколението Х са оказали значително влияние върху начина, по който възпитаваме децата си. Представителите на Поколението Х са склонни да бъдат по-спокойни и снизходителни в сравнение с родителите си, които често са били по-авторитарни и строги във възпитанието си. Те ценят откритата комуникация и насърчават независимостта и самостоятелността на децата си. Тази стратегия е довела до създаването на поколение млади хора, които са самоуверени и решителни.

Поколението Х се нарича още "поколение на сандвичите", защото много от тях се грижат и за своите застаряващи родители. Много представители на Поколението Х намират тази роля за предизвикателство, но тя е довела и до по-голямо разбиране на стойността на семейството и важността на грижата за близките ни.

[gallery]12116[/gallery]

Те са израснали по време на значителни социални и политически промени и много от тях са били вдъхновени да се включат в политически движения и застъпническа дейност. Тази активност продължи и в зряла възраст, като много представители на поколението X заемат властови позиции и влияние в политиката и организациите за социална справедливост.

Когато пораснаха, те бяха първото поколение, което придоби обща осведоменост за проблемите на околната среда като замърсяването и изменението на климата. В резултат на това много представители на Поколението Х полагат усилия да водят по-екологичен начин на живот и подкрепят закони, които насърчават устойчивостта и опазването на околната среда.

Поколението Х е оказало значително влияние върху развлекателната индустрия по различни начини - от класически филми като "Клуб "Закуска" и "Денят на Ферис Бюлер" до влиятелни телевизионни предавания като "Приятели" и "Семейство Симпсън". Историите, които разказваме, и медиите, които консумираме днес, се различават благодарение на техния принос.

Поколение Х трябваше да бъде издръжливо. Те израснаха в епоха на икономическа несигурност и социални сътресения и много от тях се сблъскаха със сериозни лични предизвикателства. Въпреки тези предизвикателства обаче представителите на Поколението Х са упорити и успешни. Тяхната издръжливост е доказателство за тяхната смелост и упоритост.

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. засегнаха дълбоко Поколението Х. Много представители на това поколение бяха в разцвета на своята кариера, когато Световният търговски център беше разрушен. Атентатите от 11 септември промениха хода на историята. Те имаха дълготраен ефект върху ценностите и приоритетите на Поколението Х, като доведоха до по-силен акцент върху националната сигурност и съживено чувство за патриотизъм.

Финансовата отговорност е от съществено значение за поколението Х. Много от тях са внимателни с парите си, защото са видели от първа ръка финансовите трудности на родителите си. Те са известни с практиките си за спестяване и склонността си да поставят дългосрочната финансова сигурност пред непосредствената финансова изгода.

[gallery]12298[/gallery]

Това поколение е в челните редици на тенденцията за работа на свободна практика и по договор, защото високо цени гъвкавостта и независимостта на работното място. Те прегърнаха "гиг" икономиката, отваряйки нови врати за себе си и за другите, като същевременно промениха начина, по който гледаме на заетостта и работата.

Докато някои от тези фрази могат да бъдат забавни и закачливи, други могат да се разглеждат като повтарящи се или направо стряскащи. В епохата на социалните медии и цифровата комуникация тези прекомерно използвани думи и фрази могат да се разпространят бързо и да станат повсеместни, което ги прави досадни за милениалите, поколението Х и бумърите.

Дразнещи думи, които се използват прекомерно от поколението Z

Не можем да не изпитаме носталгия по по-простите времена на 90-те години. Тогава животът се състоеше в тамагочи, изсветлени коси и последния хит на Бритни Спиърс, който звучеше от Discman-а ви. Мислехме, че имаме всичко. Но като погледнем назад, е трудно да не се разкрещим от някои тенденции, които някога са били на върха на готиното. Тези някогашни любими тенденции избледняха, оставяйки само спомени за една отминала епоха.

Неща, които са били готини през 90-те години, но вече не са.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?