2

В сички осъзнаваме как ни влияят технологиите и колко могат да попречат на адекватните отношения между хората, в частност и на брака им. Ето какво споделя психологът Илейн Каскет пред Daily Mail:

Когато двойката седна пред мен, забелязах безупречния му костюм, скъпите му обувки - и електронния правоъгълник в ръката му, от който едва успяваше да отклони поглед. Беше там със съпругата си, защото бракът им беше в беда, но по време на сеанса той приемаше обаждане след обаждане по работа, преди най-накрая да каже: "Трябва да изляза навън", оставяйки мен и съпругата му с тъжни очи да чакаме мълчаливо завръщането му, аз безпомощен, тя безнадеждна.

Забравете за другата жена. Днес телефоните са третото колело във връзките ни, като постоянно се борят за обичта ни. Поради своята същност и вездесъщност устройствата ни играят главни роли в истории за напрежение и несигурност, търсена или осуетена интимност, връзка или предателство, спазвани или прекрачвани граници. Като си спомням всички двойки, които съм виждал на терапия през последните 15 години, три четвърти от тях са били там, поне отчасти, заради телефона.

Миналия месец се появиха още изследвания, които потвърждават това, което терапевтите като мен отдавна знаят - че многократното пренебрегване на партньора, като гледате телефона си, вместо да му обръщате внимание (т.нар. "phubbing"), може да нанесе смъртоносен удар на връзката. Или най-малкото да намали чувството на близост, доверие и самочувствие.

7 грешки, които рушат връзката ви

Екипът от учени от университета "Нигде Омер Халисдемир" в Турция, който изследва 712 женени хора, заявява, че явлението е "широко наблюдавано навсякъде в днешните технологично напреднали общества" и че "брачните конфликти възникват главно, когато хората са игнорирани от тези, които ценят".

Всъщност "Phubbing" е в терапевтичната лексика от 2012 г., годината - и със сигурност неслучайно - в която световните продажби на смартфони се увеличиха с 45%.

Някога смятано за грубо и обидно, за нарушение на социалните норми, използването на телефона в компания вече е напълно нормално явление, което се случва постоянно и във всякаква среда.

Данните сочат, че сме по-склонни да телефонираме с любимите си хора - явление, което някои изследователи наричат "pphubbing", с допълнително "p" за "партньор", и че дори се телефонираме един друг в спалнята.

В крайна сметка повечето собственици на смартфони зареждат устройствата си до себе си, докато спят - въпреки че има основателни физически, психологически и релационни причини да не го правят - и много от нас казват, че са пропуснали физическата интимност в резултат на това, че са били phubbed или phubbing на партньора си.

Сексът често остава на заден план, когато технологиите са реконструирали леглото като място за работа и комуникация с външния свят.

Каквото и да се случва или да не се случва в леглото, очите все още са прозорци към душата. Още от най-ранните ни дни контактът с очите е от значение за чувството на близост и принадлежност към другите. Партньорът, който ви гледа, ви кара да се чувствате привлекателни и харесвани; отбягването на този поглед се свързва с незаинтересованост.

Не е изненадващо, че гледането на партньора е свързано с повече ревност между романтичните партньори, влошено качество на разговорите и депресия. Хората, които не са в течение на това, което се случва на телефона на партньора им, които се чувстват изключени, могат да се откажат и да се обърнат към собствените си устройства като средство за разсейване, което води до низходяща спирала на взаимна откъснатост.

Или пък фобиращият може да започне да се притеснява, че партньорът е неудовлетворен и че ангажиментът му към връзката може да се разколебае.

От какво има нужда всяка зодия във връзката си

Устройствата ни се превърнаха в "техническа конференция" - основен фактор за разсейване на нашите взаимоотношения. Разбира се, това не е само това, което си представяме. Истинското романтично съревнование също е лесно улеснено от нашите телефони и това е нещо, което съм виждал при много двойки-клиенти.

Един от съпрузите, които видях, беше пристрастен както към онлайн порното, така и към сайтовете за запознанства. Виждах се с двойка, която дойде при мен по време на една глава от дългата им сага, в която се опитваха да възстановят доверието си.

Възстановете живота си в един обсебен от технологиите свят

Признайте проблема

Помислете как използването на технологии от партньора ви е оцветило възприятието ви за неговия ангажимент към вас. Дали това ви е накарало да се чувствате повече или по-малко ценени и важни? Сега помислете дали собствената ви употреба на технологии ви е накарала да бъдете повече или по-малко осъзнати и внимателни към партньора си.

Преди да разширите ролята, която технологиите играят за вас - закупуване на ново устройство, регистриране на приложение, инсталиране на повече оборудване - се запитайте какво ви подтиква да го направите. Дали вътрешни фактори като тревога, безпокойство или отегчение ви подтикват да намерите начин технологиите да ги отстранят?

Или външните фактори, като например медиите, рекламите, онлайн подтиците и поведението на други хора, ви подтикват да възприемете определени технологии?

Преди да купите вещта или да инсталирате приложението, помислете по-задълбочено какво ви привлича в него и разсъждавайте дали ще ви свърши работа.

Уточнете границите си

Възможно е да смятате, че притежаването на паролите на другия е неразделна част от това да сте двойка, а следенето на телефоните на другия е разумна предпазна мярка в случай на загуба. Или пък мразите мисълта за тези две неща. Да кажете на партньора си точно какво е положението ви е важно за една здрава, модерна връзка.

Научете умения за осъзнатост, които да ви помогнат да пренасочите вниманието си

Случвало ли ви се е да финтирате партньора си всеки ден, откакто сте се сдобили с най-новия си смартфон? Ето защо осъзнатостта е толкова важна практика. Като ви принуждава да вземате съзнателно решение за това, което правите, тя ви помага да се отървете от влиянията, които ви тласкат нанякъде.

Динамиката се е променила от равноправни отношения към нещо като пробационен служител и нарушител. Когато тя си лягаше, той често оставаше долу. Не можеше да спи, казваше той. Чудеше се какво прави, тя също не можеше.

10 знака, че връзката ви се разпада

Ако той се качваше на горния етаж с телефона си и го използваха може би, за да гледат нещо, което и двамата харесват, тогава сексуалното удовлетворение и връзката можеха да се засилят. Но пристрастието към порно или пикантния чат с трета страна ще убие настроението в една връзка.

Каквото и да се случи с динамиката на връзката им, тази двойка се е съгласила на прозрачна политика за проверка на телефоните. В други случаи единият или другият може да е виновен за нещо, което може да се нарече само "шпиониране".

Когато четем например за обърканите отношения между бившия футболист Райън Гигс и бившата му приятелка Кейт Гревил, можем да видим как телефоните им са допринесли за разстройството на отношенията.

"Тик-так", пишеше той, когато тя не отговаряше достатъчно бързо на някое от електронните му послания. Двойката използваше социалните мрежи като устройства за наблюдение, за да следи емоционалното състояние и физическото местоположение на другия.

Когато става въпрос за ясно поставени граници, някои хора ги спазват, а други ги нарушават. Когато един уважаващ и един нарушител или двама нарушители са във връзка заедно, могат да възникнат всякакви нездравословни динамики във връзката и конфликти.

Като терапевт виждам хора, които - подобно на бизнесмена, който не можеше да остави телефона си, за да се съсредоточи върху разпадащия се си брак - са се отдали на безсмислено използване на технологии, което ги отдалечава от техните ценности.

Или пък използват устройствата си, за да предадат послание, че не са достатъчно смели, за да общуват директно с партньора си. Понякога ги стискат в ръцете си, докато ми разказват за трудностите си да се откъснат от Instagram или да задържат вниманието си върху нещо или някого изобщо.

Стаята за конфиденциална терапия, масата за вечеря, спалнята - устройствата ни непрекъснато нарушават границите, които сме свикнали да разбираме като свещени.

Но ние не сме толкова безпомощни, колкото предполагаме. В ръцете ни е силата да формираме отношенията, които имаме с технологиите - и с хората, които също ги използват. Независимо дали сте любители или любители, вижте по-долу съветите, които ще ви помогнат да възвърнете романтиката си.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 2 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 3 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 3 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 4 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 4 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 5 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 5 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 6 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 7 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 14 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 15 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 15 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 16 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 16 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега