1

Е фраим Чеймбърс знаеше какъв е проблемът. В света имаше твърде много книги. Чеймбърс е смятал, че в Англия през XVIII в. има твърде много информация с постоянно нарастващия брой книги и в резултат на това никой никога не може да научи всичко.

В рамките на един век след изобретяването на подвижния шрифт, който прави масовото публикуване сравнително евтино и достъпно, хората се оплакват от информационната експлозия. Например през 1525 г. холандският теолог Дезидерий Еразъм пише: "Има ли място на земята, което да е освободено от тези рояци нови книги? Дори и да предлагаха нещо, което си заслужава да се знае, самата им маса би била пречка за ученето, ако не друго, то поне от ситост" ("Посланията на Еразъм").

Рене Декарт пише (в "Recherche de la vérité par les lumières naturelles", публикуван за първи път посмъртно през 1684 г.), че "Доброто, което съдържат, е смесено с толкова много безполезност и е разпръснато в масата на толкова много големи томове, че за да ги прочетем, ще ни е необходимо повече време, отколкото ни дава човешкият живот."

Изгубената библиотека на Херкулан: Древни свитъци преобърнаха 2000 години философия

Английският философ Френсис Бейкън пише през 1605 г. (в "Анализ на напредъка на науката"): "Защото мнението за изобилие е сред причините за недостиг, а голямото количество книги показва по-скоро излишък, отколкото недостиг; но този излишък не трябва да се поправя с правене на повече книги, а с правене на повече добри книги, които, както змията на Мойсей, да поглъщат змиите на магьосниците."

Немският философ Готфрид Вилхелм Лайбниц пише през 1680 г. ("Préceptes pour avancer les sciences"): "Тази ужасна маса от книги, която непрекъснато нараства, е изложена на риск от всеобща забрава поради неограниченото разнообразие на авторите. Съществува риск от връщане към варварството."

Как се родил един от първите бестселъри?

А биографът на Декарт, Адриен Байе, пише през 1685 г. ("Jugemens des scavans"): "Имаме основание да се опасяваме, че броят на книгите, който се увеличава ежедневно, ще доведе през следващите векове до рецидив, подобен на варварските условия, последвали разпадането на Римската империя."

За щастие, Чеймбърс е имал решение. Той щял да напише една книга, която да съдържа в себе си цялата човешка информация, така че на хората да не им се налага да четат толкова много книги.

Най-умният човек, който е живял някога

Чеймбърс е роден около 1680 г. в Кендал, Англия. Знаем малко за ранния му живот, макар че изглежда е посещавал гимназията в Хавършам. След това заминава за Лондон, където през 1714 г. става чирак на Джон Сенекс, производител на глобуси. Да станеш чирак на 34-годишна възраст трябва да е било доста странно, особено като се има предвид, че Сенекс е бил само с няколко години по-възрастен от Чеймбърс.

Чеймбърс изкарва седемгодишния си стаж, но през цялото време чете книги и крои планове за своя собствена книга. През 1721 г. Чеймбърс се отказва от производството на глобуси и заема стая в Gray's Inn, където започва да работи, а през 1728 г. публикува двутомник, озаглавен "Циклопедия, или универсален речник на изкуствата и науките". Съществуват няколко особености, които го отличават от другите сборници със знания. На първо място, статиите са подредени по азбучен ред (за което говори и подзаглавието "речник").

В предговора си Чеймбърс пише: "Предишните лексикографи не са се опитвали да направят нещо подобно на структура в своите произведения, нито пък изглежда са били наясно, че речникът в известна степен е способен да се ползва с предимствата на продължителен дискурс."

На второ място, той включва кръстосани препратки, свързващи статии, които са били разделени поради азбучното подреждане. На трето място, той включва както изкуствата, така и науките. Това се счита за първата енциклопедия. Или, както пише Чеймбърс в "Циклопедия", "опит за преглед на републиката на науката".

Тя се разглеждала като демократизация на знанието и като опит да се обобщят последните научни постижения на Нютон и други.

Как един човек е успял да събере цялото знание в света за своята книга? Като е копирал голяма част от него от други трудове. Той твърди, че това не е плагиатство, защото такава е ролята на енциклопедиста, а освен това повечето други автори базират своите трудове на по-ранни книги.

Никой от нашите предшественици не може да ни упрекне, че сме ги използвали, тъй като това е тяхната собствена практика. Това е един вид привилегия, свързана със службата на лексикографа, ако не с официално дарение, то поне по силата на съгласие.

Първото издание на "Циклопедия" се продава с абонамент - списък на абонатите се намира на първите страници. То се продава толкова добре, че Чеймбърс го преработва и публикува второ издание през 1738 г. Чеймбърс починал през 1740 г., но книгата му продължила да се продава и били публикувани още пет издания, като последното издание от 1751 г. било последвано от допълнение две години по-късно.

Изглежда, че творбата е постигнала целта на Чеймбърс, посочена в предговора, а именно че ще отговори на всички цели на една библиотека, освен на парада и натоварването, и ще допринесе повече за разпространението на полезни знания сред народа, отколкото всички, почти бих казал всички съществуващи книги.

"Циклопедия" на Чеймбърс е вдъхновение за 28-томната френска "Енциклопедия", която започва като превод на английската, преди редакторът Дени Дидро да разбере, че може да помоли експерти да напишат статии по избрани от тях теми.

Мотивацията на Дидро също така е била да се бори с нарастването на броя на книгите. Той пише в изданието на "Енциклопедия" от 1755 г:

Докато вековете продължават да се развиват, броят на книгите ще расте непрекъснато и може да се предвиди, че ще дойде време, когато ще бъде почти толкова трудно да се научи нещо от книгите, колкото и от прякото изучаване на цялата вселена. Ще бъде почти толкова удобно да се търси някаква частица истина, скрита в природата, колкото и да се намира скрита в огромно количество подвързани томове.

Разбира се, осъзнаването на опасността от твърде многото книги не се ограничава само до периода на Ренесанса. През първи век Сенека Младши пише в едно Послание: "distringit librorum multitude" (изобилието на книгите разсейва)".

Но той е предшестван от цар Соломон, който пише в Еклисиаст 12:12: "Създаването на книги няма край".

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 1 час

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 2 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 3 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 5 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова